Śliwki marynowane – dodatek do mięs według Mateusza Gesslera

12 porcji
70 min
Łatwe
Składniki
Śliwki marynowane – dodatek do mięs według Mateusza Gesslera
Śliwki marynowane – dodatek do mięs według Mateusza Gesslera
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Śliwki nakłuwamy wykałaczką i zalewamy wrzątkiem.

Przygotowujemy marynatę: Z cukru, wody i octu robimy syrop, dodajemy przyprawy i gotujemy przez 5 minut.
Porada
Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na makaron? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.


Dodajemy sparzone śliwki, podgrzewamy aż do zagotowania i odstawiamy z płyty grzewczej do wystudzenia. Odcedzamy śliwki i ponownie gotujemy syrop. Zalewamy śliwki wrzątkiem i kolejny raz gotujemy.

Przecedzamy owoce i gęsto układamy w słoikach. Syrop gotujemy jeszcze przez 20 minut i zalewamy nim śliwki w słoikach. Na koniec pasteryzujemy w 85 stopniach przez 20 minut.
Komentarze