Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Śliwki marynowane – dodatek do mięs

Śliwki marynowane – dodatek do mięs
Ilośc porcji

12 porcje

Czas wykonywania

70 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Śliwki marynowane są doskonałym dodatkiem do mięs. Ich korzenny aromat doskonale komponuje się z czerwonym mięsem i wzbogaca jego smak. Idealne zarówno na romantyczną kolację, jak i rodzinny obiad.

Składniki

2 kg śliwek węgierek

Marynata:
300 g cukru
400 ml octu
1,2 l wody
5 goździków
2 papryczki chili
5 słoików
Kora cynamonu

Opis wykonania

1
Śliwki nakłuwamy wykałaczką i zalewamy wrzątkiem.
2

Przygotowujemy marynatę: Z cukru, wody i octu robimy syrop, dodajemy przyprawy i gotujemy przez 5 minut.

Porada

Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na makaron? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.

Bosh Logo
Bosh
3

Dodajemy sparzone śliwki, podgrzewamy aż do zagotowania i odstawiamy z płyty grzewczej do wystudzenia. Odcedzamy śliwki i ponownie gotujemy syrop. Zalewamy śliwki wrzątkiem i kolejny raz gotujemy.

4

Przecedzamy owoce i gęsto układamy w słoikach. Syrop gotujemy jeszcze przez 20 minut i zalewamy nim śliwki w słoikach. Na koniec pasteryzujemy w 85 stopniach przez 20 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych