Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Śliwki marynowane - dodatek do mięs

Opis wykonania

Śliwki marynowane są doskonałym dodatkiem do mięs. Ich korzenny aromat doskonale komponuje się z czerwonym mięsem i wzbogaca jego smak. Idealne zarówno na romantyczną kolację, jak i rodzinny obiad.

Śliwki marynowane - dodatek do mięs   - krok 1
Śliwki nakłuwamy wykałaczką i zalewamy wrzątkiem.
Śliwki marynowane - dodatek do mięs   - krok 2

Przygotowujemy marynatę: Z cukru, wody i octu robimy syrop, dodajemy przyprawy i gotujemy przez 5 minut.

Śliwki marynowane - dodatek do mięs   - krok 3
Dodajemy sparzone śliwki, podgrzewamy aż do zagotowania i odstawiamy do wystudzenia. Odcedzamy śliwki i ponownie gotujemy syrop. Zalewamy śliwki wrzątkiem i kolejny raz gotujemy.
Śliwki marynowane - dodatek do mięs   - krok 4

Przecedzamy owoce i gęsto układamy w słoikach. Syrop gotujemy jeszcze przez 20 minut i zalewamy nim śliwki w słoikach. Na koniec pasteryzujemy w 85 stopniach przez 20 minut.