Śliwki marynowane – dodatek do mięs
12 porcje
70 min
Łatwe
Śliwki marynowane są doskonałym dodatkiem do mięs. Ich korzenny aromat doskonale komponuje się z czerwonym mięsem i wzbogaca jego smak. Idealne zarówno na romantyczną kolację, jak i rodzinny obiad.
Składniki
2 kg śliwek węgierek
Marynata:
300 g cukru
400 ml octu
1,2 l wody
5 goździków
2 papryczki chili
5 słoików
Kora cynamonu
Śliwki marynowane – dodatek do mięs
Śliwki marynowane – dodatek do mięs
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Śliwki nakłuwamy wykałaczką i zalewamy wrzątkiem.
Przygotowujemy marynatę: Z cukru, wody i octu robimy syrop, dodajemy przyprawy i gotujemy przez 5 minut.
Porada
Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na makaron? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.
Dodajemy sparzone śliwki, podgrzewamy aż do zagotowania i odstawiamy z płyty grzewczej do wystudzenia. Odcedzamy śliwki i ponownie gotujemy syrop. Zalewamy śliwki wrzątkiem i kolejny raz gotujemy.
Przecedzamy owoce i gęsto układamy w słoikach. Syrop gotujemy jeszcze przez 20 minut i zalewamy nim śliwki w słoikach. Na koniec pasteryzujemy w 85 stopniach przez 20 minut.
Komentarze