Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

12 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Kurki to jedne z najchętniej przyrządzanych grzybów. Zamknij ich smak w słoiku i ciesz się mistrzowskim smakiem o każdej porze!

Składniki

1 kg - kurek 1 klasy
Marynata:
4 szklanki - wody
1 szklanka - octu
1 łyżka - soli
2 łyżki - cukru
4 szt. - liści laurowych
6 ziarenek - ziela angielskiego
3 szt. - cebuli

Opis wykonania

1

Grzyby przebieramy, płuczemy i suszymy na sicie.

Do marynaty nadają się tylko zdrowe, jędrne okazy.

2

Do garnka z gotującą wodą wrzucamy przebrane kurki i gotujemy ok. 12 minut, na niskiej mocy płyty grzewczej.

Przecedzamy grzyby na sicie i hartujemy w lodowatej wodzie.

Wszystkie składniki marynaty wkładamy do garnka i gotujemy 5 minut.

Porada

Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!



Bosh Logo
Bosh
3

Po zagotowaniu dodajemy wcześniej przygotowane grzyby i gotujemy jeszcze 5 minut.

Grzyby razem z zalewą przelewamy do słoików i zakręcamy wieczkiem. Pasteryzujemy 10 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
fiziowaaa
Rewelacja, polecam!