Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

12 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Kurki to jedne z najchętniej przyrządzanych grzybów. Zamknij ich smak w słoiku i ciesz się mistrzowskim smakiem o każdej porze!

Składniki

1000 g drobnych kurek 1 klasy
Marynata:
4 szklanki wody
1 szklanka octu
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
4 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
3 cebule pokrojone w piórka

Opis wykonania

Grzyby przebieramy, płuczemy i suszymy na sicie.

Do marynaty nadają się tylko zdrowe, jędrne okazy.

Do garnka z gotującą wodą wrzucamy przebrane kurki i gotujemy ok. 12 minut, na niskiej mocy płyty grzewczej.

Przecedzamy grzyby na sicie i hartujemy w lodowatej wodzie.

Wszystkie składniki marynaty wkładamy do garnka i gotujemy 5 minut.

Porada

Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!

Bosh Logo
Bosh

Po zagotowaniu dodajemy wcześniej przygotowane grzyby i gotujemy jeszcze 5 minut.

Grzyby razem z zalewą przelewamy do słoików i zakręcamy wieczkiem. Pasteryzujemy 10 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy