Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kurki marynowane

Opis wykonania

Kurki to jedne z najchętniej przyrządzanych grzybów. Zamknij ich smak w słoiku i ciesz się mistrzowskim smakiem o każdej porze!

Kurki marynowane - krok 1

Grzyby przebieramy, płuczemy i suszymy na sicie.

Do marynaty nadają się tylko zdrowe, jędrne okazy.

Kurki marynowane - krok 2

Do garnka z gotującą wodą wrzucamy przebrane kurki i gotujemy ok. 12 min, na wolnym ogniu.

Przecedzamy grzyby na sicie i hartujemy w lodowatej wodzie.

Wszystkie składniki marynaty wkładamy do garnka i gotujemy 5 minut.

Kurki marynowane - krok 3

Po zagotowaniu dodajemy wcześniej przygotowane grzyby i gotujemy jeszcze 5 minut.

Grzyby razem z zalewą przelewamy do słoików i zakręcamy wieczkiem. Pasteryzujemy 10 minut.