Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Spirale z ciasta francuskiego z serem Gouda.

Składniki

200 g mrożonego ciasta francuskiego
70 g startego sera Gouda
świeżo i grubo zmielony pieprz
nieco mleka
żółtko
nieco kminku do posypania
papier do pieczenia

Opis wykonania

Rozmrozić ciasto francuskie. Każdy kawałek lekko nawilżyć (posmarować) wodą, złożyć wszystkie razem i na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować na czworokąt o wielkości mniej więcej 40x40 cm. Połową startego sera posypać połowę ciasta. Posypać pieprzem i przykryć drugą połową ciasta. Rozwałkować na płaski placek. Zmieszać żółtko z mlekiem i posmarować tą mieszaniną ciasto. Posypać kminkiem oraz resztą startego sera. Teraz pokroić placek obrotowym nożykiem na paski o szerokości mniej w więcej 2 cm. Blachę uniwersalną wyłożyć papierem do pieczenia. Skręcić paski spiralnie i położyć na blasze uniwersalnej. Zostawić na przynajmniej 10 minut i następnie piec jak podano. Sposób nastawiania: grzanie górne/dolne 180-200⁰C, 25-35 minut. Wariant: można również użyć innych przypraw, maku lub sezamu. Smakuje świetnie również z wiórkami czekoladowymi.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy