Kofta kebab z cytrynową komosą ryżową
![Kofta kebab z cytrynową komosą ryżową](https://akademiasmaku.pl/storage/7780/conversions/kofta-kebab-z-cytrynowa-komosa-ryzowa-4957-single.webp)
4 porcje
50 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Kofta kebab z cytrynową komosą ryżową
Kofta kebab z cytrynową komosą ryżową
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9798/conversions/5G7nVVEgISBBC6-thumb.webp)
Komosę ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Na płycie grzewczej rozgrzej patelnię z oliwą. Wrzuć na nią jedną posiekaną cebulę i podsmaż, następnie dodaj drobno pokrojony ząbek czosnku. Podsmaż minutę.
Do ugotowanej komosy dodaj podsmażoną cebulę i czosnek. Dodaj startą skórkę z cytryny. Dopraw solą i pieprzem i odstaw.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9799/conversions/BrKoyPggS6d82h-thumb.webp)
W pojemniku blendera umieść cebulę i dwa ząbki czosnku. Zmiksuj na drobne kawałki.
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9800/conversions/g0ui9C8Cy5y38N-thumb.webp)
W misce umieść mięso mielone, zmieloną cebulę i czosnek oraz przyprawy. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i łyżkę oliwy. Wyrób na jednolitą masę.
Uformuj podłużne kotleciki i nabij je na drewniane patyczki.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9801/conversions/0ks1OEzPe9ip6G-thumb.webp)
Szaszłyki ułóż na patelni grillowej i piecz po kilka minut z każdej strony, aż do uzyskania złocistego koloru.
Szaszłyki podawaj z komosą cytrynową.
Komentarze