Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Kofta kebab z cytrynową komosą ryżową

Kofta kebab z cytrynową komosą ryżową
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Kofta kebab to przysmak Bliskiego Wschodu. Szaszłyki z mielonego mięsa z dodatkiem aromatycznych przypraw - kminu, cynamonu, ostrej papryczki. W Akademii Smaku proponuję podawać je z komosą cytrynową.

Składniki

400 g mielonego mięsa z jagnięciny lub wołowiny
2 małe cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
½ łyżeczki kminu rzymskiego
¼ łyżeczki cynamonu
sól, pieprz
150 g komosy ryżowej
skórka z ½ cytryny
oliwa z oliwek

Opis wykonania

Komosę ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Na płycie grzewczej rozgrzej patelnię z oliwą. Wrzuć na nią jedną posiekaną cebulę i podsmaż, następnie dodaj drobno pokrojony ząbek czosnku. Podsmaż minutę.

Do ugotowanej komosy dodaj podsmażoną cebulę i czosnek. Dodaj startą skórkę z cytryny. Dopraw solą i pieprzem i odstaw.

W pojemniku blendera umieść cebulę i dwa ząbki czosnku. Zmiksuj na drobne kawałki.

W misce umieść mięso mielone, zmieloną cebulę i czosnek oraz przyprawy. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i łyżkę oliwy. Wyrób na jednolitą masę.

Uformuj podłużne kotleciki i nabij je na drewniane patyczki. 

Szaszłyki ułóż na patelni grillowej i piecz po kilka minut z każdej strony, aż do uzyskania złocistego koloru.

Szaszłyki podawaj z komosą cytrynową.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych