Kofta kebab z cytrynową komosą ryżową

4 porcje
50 min
Średnie
5 (Liczba ocen: 1)
Składniki
Kofta kebab z cytrynową komosą ryżową
Kofta kebab z cytrynową komosą ryżową
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Komosę ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Na płycie grzewczej rozgrzej patelnię z oliwą. Wrzuć na nią jedną posiekaną cebulę i podsmaż, następnie dodaj drobno pokrojony ząbek czosnku. Podsmaż minutę.
Do ugotowanej komosy dodaj podsmażoną cebulę i czosnek. Dodaj startą skórkę z cytryny. Dopraw solą i pieprzem i odstaw.

W pojemniku blendera umieść cebulę i dwa ząbki czosnku. Zmiksuj na drobne kawałki.

W misce umieść mięso mielone, zmieloną cebulę i czosnek oraz przyprawy. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i łyżkę oliwy. Wyrób na jednolitą masę.
Uformuj podłużne kotleciki i nabij je na drewniane patyczki.

Szaszłyki ułóż na patelni grillowej i piecz po kilka minut z każdej strony, aż do uzyskania złocistego koloru.
Szaszłyki podawaj z komosą cytrynową.
Komentarze