Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Kofta kebab z cytrynową komosą ryżową

Kofta kebab z cytrynową komosą ryżową
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Kofta kebab to przysmak Bliskiego Wschodu. Szaszłyki z mielonego mięsa z dodatkiem aromatycznych przypraw - kminu, cynamonu, ostrej papryczki. W Akademii Smaku proponuję podawać je z komosą cytrynową.

Składniki

400 g mielonego mięsa z jagnięciny lub wołowiny
2 małe cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
½ łyżeczki kminu rzymskiego
¼ łyżeczki cynamonu
sól, pieprz
150 g komosy ryżowej
skórka z ½ cytryny
oliwa z oliwek

Opis wykonania

1

Komosę ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Na płycie grzewczej rozgrzej patelnię z oliwą. Wrzuć na nią jedną posiekaną cebulę i podsmaż, następnie dodaj drobno pokrojony ząbek czosnku. Podsmaż minutę.

Do ugotowanej komosy dodaj podsmażoną cebulę i czosnek. Dodaj startą skórkę z cytryny. Dopraw solą i pieprzem i odstaw.

2

W pojemniku blendera umieść cebulę i dwa ząbki czosnku. Zmiksuj na drobne kawałki.

3

W misce umieść mięso mielone, zmieloną cebulę i czosnek oraz przyprawy. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i łyżkę oliwy. Wyrób na jednolitą masę.

Uformuj podłużne kotleciki i nabij je na drewniane patyczki. 

4

Szaszłyki ułóż na patelni grillowej i piecz po kilka minut z każdej strony, aż do uzyskania złocistego koloru.

Szaszłyki podawaj z komosą cytrynową.

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Sama kebab jest dobra :)
Radosław
Kofty zjedzone w sekundę. Rewelacja na grill