Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kofta kebab z cytrynową komosą ryżową

Opis wykonania

Kofta kebab to przysmak Bliskiego Wschodu. Szaszłyki z mielonego mięsa z dodatkiem aromatycznych przypraw - kminu, cynamonu, ostrej papryczki. W Akademii Smaku proponuję podawać je z komosą cytrynową.

Kofta kebab z cytrynową komosą ryżową - krok 1

Komosę ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć na nią jedną posiekaną cebulę i podsmaż, następnie dodaj drobno pokrojony ząbek czosnku. Podsmaż minutę.

Do ugotowanej komosy dodaj podsmażoną cebulę i czosnek. Dodaj startą skórkę z cytryny. Dopraw solą i pieprzem i odstaw.

Kofta kebab z cytrynową komosą ryżową - krok 2

W pojemniku blendera umieść cebulę i dwa ząbki czosnku. Zmiksuj na drobne kawałki.

Kofta kebab z cytrynową komosą ryżową - krok 3

W misce umieść mięso mielone, zmieloną cebulę i czosnek oraz przyprawy. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i łyżkę oliwy. Wyrób na jednolitą masę.

Uformuj podłużne kotleciki i nabij je na drewniane patyczki. 

Kofta kebab z cytrynową komosą ryżową - krok 4

Szaszłyki ułóż na patelni grillowej i piecz po kilka minut z każdej strony, aż do uzyskania złocistego koloru.

Szaszłyki podawaj z komosą cytrynową.