Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Mięso mielone

Mięso mielone

Szybkie i łatwe pomysły na mięso mielone pozwolą na przygotowanie domowych obiadów ze sprawdzonych składników bez wielkiego wysiłku i długich godzin w kuchni. Tradycyjna kuchnia polska to skarbnica pomysłów...

Czytaj więcej
Mięso mielone
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Szybkie i łatwe pomysły na mięso mielone pozwolą na przygotowanie domowych obiadów ze sprawdzonych składników bez wielkiego wysiłku i długich godzin w kuchni. Tradycyjna kuchnia polska to skarbnica pomysłów na to, co zrobić z mięsa mielonego. Wśród przepisów mamy i babci znajdują się z pewnością te na kotlety mielone, sznycle lub gołąbki, do których najbardziej nadaje się mieszane wieprzowe i wołowe mięso mielone.

Co zrobić z mięsa mielonego?

Z tego rodzaju mięsa można przygotować pulpety w sosie pomidorowym, które będą nieco lżejsze, jeśli zamiast wieprzowo-wołowego mięsa do przygotowania pulpecików wykorzystasz drobiowe mięso mielone. Mielone z fileta to także alternatywa dla lżejszych gołąbków czy kotletów. Przepisy na mięso mielone wołowe to dania z kuchni włoskiej, które na dobre już zagościły na polskich stołach – spaghetti i lasagne, a także znane i lubiane meksykańskie chili con carne. Zapiekanka mięsno-ziemniaczana to potrawa sycąca i smaczna, która nie wymaga wiele zachodu ani skomplikowanych składników. Do podstawowej wersji wystarczą mięso mielone, ziemniaki, cebula i ser. Można dodać wszelkie warzywne dodatki, ciesząc się za każdym razem nieco innym smakiem. Dania z mięsa mielonego doskonale smakują z dodatkiem ziemniaków, ryżu i makaronu.