Mięso mielone
Szybkie i łatwe pomysły na mięso mielone pozwolą na przygotowanie domowych obiadów ze sprawdzonych składników bez wielkiego wysiłku i długich godzin w kuchni. Tradycyjna kuchnia polska to skarbnica pomysłów...
Czytaj więcej
Szybkie i łatwe pomysły na mięso mielone pozwolą na przygotowanie domowych obiadów ze sprawdzonych składników bez wielkiego wysiłku i długich godzin w kuchni. Tradycyjna kuchnia polska to skarbnica pomysłów na to, co zrobić z mięsa mielonego. Wśród przepisów mamy i babci znajdują się z pewnością te na kotlety mielone, sznycle lub gołąbki, do których najbardziej nadaje się mieszane wieprzowe i wołowe mięso mielone.
Co zrobić z mięsa mielonego?
Z tego rodzaju mięsa można przygotować pulpety w sosie pomidorowym, które będą nieco lżejsze, jeśli zamiast wieprzowo-wołowego mięsa do przygotowania pulpecików wykorzystasz drobiowe mięso mielone. Mielone z fileta to także alternatywa dla lżejszych gołąbków czy kotletów. Przepisy na mięso mielone wołowe to dania z kuchni włoskiej, które na dobre już zagościły na polskich stołach – spaghetti i lasagne, a także znane i lubiane meksykańskie chili con carne. Zapiekanka mięsno-ziemniaczana to potrawa sycąca i smaczna, która nie wymaga wiele zachodu ani skomplikowanych składników. Do podstawowej wersji wystarczą mięso mielone, ziemniaki, cebula i ser. Można dodać wszelkie warzywne dodatki, ciesząc się za każdym razem nieco innym smakiem. Dania z mięsa mielonego doskonale smakują z dodatkiem ziemniaków, ryżu i makaronu.