Spaghetti bolognese
3 porcje
40 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 5)
Składniki
Spaghetti bolognese
Spaghetti bolognese
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mięso podsmaż na niewielkiej ilości oleju, w trakcie smażenia rozdzielaj je na mniejsze kawałeczki za pomocą drewnianej łopatki. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj i podsmaż, aż cebula się zeszkli.
Do podsmażonego mięsa dodaj pomidory, oregano i paprykę. Dopraw do smaku tak jak lubisz. Możesz użyć odrobiny pieprzu cayenne, jeśli preferujesz bardziej pikantne potrawy. Całość smaż jeszcze przez około 15 minut na wolnym ogniu, aż nadmiar wody wyparuje, a sos do spaghetti zrobi się bardziej gęsty.
Porada
Do spaghetti bolognese możesz użyć również innego twardego sera.
W głębokim garnku zagotuj wodę. Do lekko osolonego wrzątku włóż makaron. Całe opakowanie powinno starczy na 3-4 solidne porcje. Gotuj na wolnym ogniu, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ugotowany makaron odcedź, nałóż na talerze i polej gorącym sosem. Na wierzch posyp niewielką ilość sera i udekoruj gałązką świeżej bazylii.
Komentarze