


Spaghetti bolognese to szybki i prosty sposób na smaczny i sycący obiad dla całej rodziny. Sekretem tego dania jest dobrej jakości mięso wołowo-wieprzowe, które nadaje smak całej potrawie. W lekko pikantnej lub łagodnej odsłonie, z dodatkiem oregano i czosnku, smakuje rewelacyjnie. W tym przepisie na spaghetti bolognese, wykorzystano gotowe pomidory z puszki, w sezonie letnim równie dobrze możesz użyć świeżych pomidorów, uprzednio usuwając z nich skórkę. Prosty przepis na spaghetti z tartym parmezanem znajdziesz poniżej.
Mięso podsmaż na niewielkiej ilości oleju, w trakcie smażenia rozdzielaj je na mniejsze kawałeczki za pomocą drewnianej łopatki. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj i podsmaż, aż cebula się zeszkli.
Do podsmażonego mięsa dodaj pomidory, oregano i paprykę. Dopraw do smaku tak jak lubisz. Możesz użyć odrobiny pieprzu cayenne, jeśli preferujesz bardziej pikantne potrawy. Całość smaż jeszcze przez około 15 minut na wolnym ogniu, aż nadmiar wody wyparuje, a sos do spaghetti zrobi się bardziej gęsty.
W głębokim garnku zagotuj wodę. Do lekko osolonego wrzątku włóż makaron. Całe opakowanie powinno starczy na 3-4 solidne porcje. Gotuj na wolnym ogniu, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ugotowany makaron odcedź, nałóż na talerze i polej gorącym sosem. Na wierzch posyp niewielką ilość sera i udekoruj gałązką świeżej bazylii.