Jak piec buraki?
- Pieczone buraki to idealny sposób na urozmaicenie domowego menu
- Jak wygląda pieczenie buraków?
- Pieczone buraki – z czym je podać? Nasze propozycje
Pieczenie buraków wydobywa z nich maksimum smaku i aromatu. Pieczony burak do tego jest zdrowym i pożywnym sposobem na urozmaicenie niemal każdego posiłku. Sprawdzi się nie tylko na obiad, ale również jako składnik śniadania, kolacji czy podwieczorku. Z naszego artykułu dowiesz się, jak upiec buraki i do jakich potraw je wykorzystać.
Pieczone buraki to idealny sposób na urozmaicenie domowego menu
Pieczone buraki są delikatne, soczyste i przyjemnie słodkie. Będą one smacznym dodatkiem do różnych dań obiadowych. Można je jeść na ciepło lub na zimno. To niepozorne warzywo jest skarbnicą składników odżywczych, mineralnych oraz witamin.
Wysoka temperatura podczas pieczenia podkreśla naturalny smak bulw, dlatego są bardziej aromatyczne i smaczniejsze niż te gotowane. Są tak dobre, że można je jeść jako samodzielną przekąskę. Jednocześnie pieczone buraki to zdrowa i pyszna alternatywa dla sklepowych chipsów i słonych przekąsek.
Buraki dobrze komponują się także z innymi produktami np. fetą, kozim serem, twarogiem, kukurydzą lub jajkiem. Na bazie pieczonych bulw można przygotować pyszny barszcz lub zupę krem. Kolejnym sposobem na wykorzystanie buraków będzie przygotowanie ćwikły do słoików.
Jak wygląda pieczenie buraków?
Wbrew pozorom pieczenie buraków nie wymaga dużego nakładu pracy. Wystarczy, że dobrze je umyjesz i osuszysz. Resztę zrobi za Ciebie piekarnik.
Ważne: Oczywiście bulwy musisz dokładnie obejrzeć i sprawdzić, czy są zdrowe, jędrne i nieuszkodzone.
Istotne jest to, że buraki piecze się w całości. Nie krój ich na mniejsze kawałki. Z tego względu, w miarę możliwości, wybierz bulwy o podobnych rozmiarach. Dzięki temu wszystkie upieką się w podobnym czasie. Ile piec buraki? W zależności od rozmiarów buraków pieczenie może zająć od 45 do 90 minut.
Przed włożeniem do piekarnika należy zawinąć je w folię aluminiową lub ułożyć w naczyniu żaroodpornym z przykrywką. W przypadku naczynia należy ułożyć jedną warstwę. Jeśli buraki będą ułożone jedne na drugich to cześć z nich może pozostać surowych.
Buraki pieczone w piekarniku – temperatura
Optymalna temperatura do pieczenia buraków to 200ºC i grzanie góra-dół. Naczynie lub pakieciki z folii umieść na środkowej półce. Jak rozpoznasz, że pieczony burak jest gotowy? Powinien być miękki. Wbij zatem w niego nóż – jeśli wejdzie bez problemu, to znak, że możesz wyciągać warzywa z piekarnika.
Po wyjęciu buraków z piekarnika i kilkuminutowym ostygnięciu możesz obierać je ze skóry. Aby uniknąć przebarwień na dłoniach, załóż rękawiczki lateksowe.
Pieczone buraki – z czym je podać? Nasze propozycje
Jak wspominaliśmy, buraki z piekarnika można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pokrojone w kostkę lub plasterki będą doskonałym dodatkiem do sałatek, carpaccio czy kanapek. Dobrze komponują się z rukolą, roszponką, szpinakiem, fetą, kozim serem, mozarellą, camembertem, jajkiem, pomidorem, a także winogronami i jabłkami. Zmiksuj z tych składników sałatkę – to idealna kolacja lub lekki obiad na lato.
Z kolei starte buraki sprawdzą się jako składnik różnego rodzaju past, hummusu lub placuszków. Słodycz buraków dobrze komponuje się z czekoladą i kakao, więc dodaj je do brownie – efekt Cię zaskoczy! Miłośnicy tradycyjnej kuchni z pewnością wykorzystają je do przygotowania barszczu z pieczonych buraków, ćwikły lub chłodnika.
Z kolei jako szybka przekąska lub pożywne II śniadanie sprawdzi się koktajl. Do jego zrobienia potrzebne będą woda, wybrane owoce (np. jabłko, truskawki, maliny, banan) oraz sok z cytryny lub pomarańczy i oczywiście pieczony burak!
Wskazówka: Aby zaoszczędzić czas podczas kolejnego przygotowywania posiłków z burakami, ich ewentualny nadmiar można zamrozić.