Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Bezglutenowe

Bezglutenowe

Dieta bezglutenowa staje się coraz popularniejszym rozwiązaniem, stosowanym nie tylko przez osoby chorujące na celiakię, ale również cierpiące na alergie i nietolerancje pokarmowe czy choroby tarczycy. Potrawy bez glutenu...

Czytaj więcej
Bezglutenowe
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Dieta bezglutenowa staje się coraz popularniejszym rozwiązaniem, stosowanym nie tylko przez osoby chorujące na celiakię, ale również cierpiące na alergie i nietolerancje pokarmowe czy choroby tarczycy. Potrawy bez glutenu wbrew pozorom łatwo przygotować, należy jednak pamiętać o unikaniu produktów zbożowych, bazujących na pszenicy, jęczmieniu, owsie czy życie.

Co to jest gluten?

Gluten jest białkiem roślinnym, które w wyniku powiązania z wodą nadaje ciastu wyrabianemu z mąki kleistą, ciągnącą konsystencję. Głównymi źródłami glutenu są pszenica, jęczmień, owies i żyto, znaleźć go można również w orkiszu. Gluten pojawia się więc w pieczywie, makaronach i wszelkich produktach wyrabianych z mąk zbożowych, o ile nie zostały go pozbawione w sposób sztuczny.

Bezglutenowe – przepisy

Dania bezglutenowe można przygotować bez kupowania specjalnych produktów bezglutenowych, o ile nie cierpimy na celiakię. W potrawach warto wykorzystywać ryż, komosę ryżową, ziemniaki, kaszę gryczaną i jaglaną, amarantus. Sprawdzą się także dania wykorzystujące mąkę kukurydzianą. Jeżeli więc chcemy przygotować tortillę, naleśniki, placki czy ciasta, warto sięgnąć po mąkę ryżową, kukurydzianą lub gryczaną, zamiast mąki pszennej. W przepisach stosuje się także skrobię ziemniaczaną oraz mąki z orzechów, np. migdałową.