- Od czego zależy to, jak długo gotować pierogi?
- Gotowanie pierogów – podstawowe zasady
- Ile gotować mrożone pierogi? Praktyczne porady
Większość zna i lubi pierogi. To klasyka polskiej kuchni. Różnimy się pod względem preferencji dotyczących farszu. Jest wiele możliwości łączenia smaków i produktów. Niezależnie od ulubionych składników farszu ważne jest, by wiedzieć, ile czasu i jak gotować pierogi. Odpowiedni sposób gotowania sprawi, że ciasto będzie delikatne i miękkie a farsz ciepły. Jednocześnie wiedza jak gotować pierogi pozwoli uniknąć rozklejania się brzegów ciasta i wypływania farszu.
Od czego zależy to, jak długo gotować pierogi?
Na czas gotowania pierogów ma wpływ kilka czynników. Najważniejsze jest to, czy są one świeże, czy mrożone. Świeżo przygotowane pierogi będą gotowały się krócej. W przypadku mrożonych pierogów podczas gotowania ciasto i farsz muszą się rozmrozić, a dopiero potem ugotować.
Kolejną rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest grubość ciasta. Im cieńsze ciasto, tym krótszy czas gotowania pierogów.
Farsz zamknięty w środku również ma wpływ na to, ile gotuje się pierogi. Przykładowo, jeśli owoce będą w całości, potrzeba będzie więcej czasu, by ciepło dotarło do środka. Z kolei, jeśli farsz jest przygotowany z już podgotowanych produktów, wystarczy tylko by ciasto się ugotowało.
Ile gotować pierogi ruskie, a ile z mięsem
Istotne jest to, że w przypadku obu rodzajów pierogów farsz jest już wcześniej ugotowany i nie potrzebuje dodatkowej obróbki termicznej. Wpływa to na skrócenie czasu gotowania przygotowanych pierogów. W przypadku farszu z mięsa wystarczą zaledwie 2 do 4 minut gotowania.
Na farsz do pierogów ruskich składają się ugotowane ziemniaki, podsmażona cebula oraz twaróg. Wcześniejsza obróbka termiczna poszczególnych składników farszu skraca czas gotowania pierogów ruskich. W przypadku cienkiego ciasta wystarczy od 3 do 4 minut we wrzątku.
Jak długo gotować pierogi z truskawkami, a ile z jagodami?
Czas gotowania pierogów z owocami zależy od wielkości całych owoców lub ich kawałków. Doskonale widać to na przykładzie pierogów z truskawkami. W przypadku owoców pokrojonych na kawałki wystarczą 3 minuty gotowania. Jeśli owoce są w całości lepiej założyć około 5 minut. Podobnie będzie w przypadku pierogów z jagodami i jeżynami. Najdłużej będą gotowały się pierogi ze śliwkami.
Gotowanie pierogów – podstawowe zasady
Ile czasu gotować pierogi, żeby się nie rozkleiły? Zanim zadasz to pytanie, zadbaj o to, by dobrze je zlepić przed włożeniem do wrzątku. Aby brzegi ciasta dobrze się ze sobą połączyły usuń z nich nadmiar mąki, a następnie delikatnie zwilż je wodą. Ciasto należy mocno docisnąć palcami. Możesz wykorzystać do tego specjalne foremki lub widelec.
Gotowe pierogi zawsze wrzuca się do wrzątku, a czas gotowania liczy się od ich wypłynięcia na powierzchnię. Nie wkładaj pierogów do zimnej wody! Ciasto może się w ten sposób rozpaść, rozkleić lub rozgotować. Ważne jest również, by podczas gotowania zapewnić odpowiednią ilość miejsca oraz wody. W zbyt małym garnku pierogi mogą się skleić. Podobnie może być w przypadku zbyt małej ilości wody. Przyjmuje się, że na każde 100 g pierogów potrzebne jest około 0,5 l wody. Taka ilość wody umożliwi swobodne pływanie pierogów i zapobiegnie ich sklejaniu. Aby ciasto dobrze smakowało, wodę podczas gotowania możesz nieco posolić.
Ile gotować pierogi po wypłynięciu? Zazwyczaj gotowanie pierogów zajmuje 3–5 minut.
Czytaj również >> Pierogowe vademecum – co musisz o wiedzieć o pierogach?
Ile gotować mrożone pierogi? Praktyczne porady
Chcąc ugotować mrożone pierogi, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać. Wrzuć je od razu do posolonego wrzątku. Ilość wody do gotowania jest taka sama jak w przypadku świeżych pierogów. Czas gotowania mrożonych pierogów jest dłuższy. Zazwyczaj jest to około 5 do 7 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Jeśli ciasto jest grube lub zawiera dużo farszu, możesz dodatkowo wydłużyć czas gotowania.
W polskiej kuchni pierogi cieszą się ogromną popularnością. Są przygotowywane w wielu różnych wariantach smakowych. Można je przygotować zarówno na słodko, jak i z wytrawnym farszem. Na ich smak ma wpływ jednak nie tylko wnętrze, ale też prawidłowe gotowanie pierogów. Dzięki temu będą miękkie i nie będą się rozklejać.