Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pierogi z truskawkami

Opis wykonania

Pierogi nie mogą się znudzić. Do wyboru masz mnóstwo wersji z farszem słodkim lub wytrawnym. Często nadzienie zmienia się w zależności od pory roku. W sezonie letnim nie mogło zabraknąć pierogów wypełnionych po brzegi truskawkami.

Pierogi z truskawkami - krok 1

Truskawki oczyść z szypułek, opłucz w durszlaku. Zostaw, aby woda ociekła.

Osuszone truskawki przekrój na pół, mniejsze sztuki pozostaw w całości. Owoce posyp łyżką cukru (drugą łyżkę cukru dodaj do jogurtu lub śmietany).

Pierogi z truskawkami - krok 2

W misce umieść przesianą mąkę, dodaj jajko, masło, sól. Stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta.

Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrój z ciasta kółka.

Na środku każdego umieść truskawki, pierogi złóż na pół i dokładnie zlep brzegi.

Pierogi z truskawkami - krok 3

W garnku zagotuj wodę i partiami wkładaj pierogi. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 3 minuty od wypłynięcia pierogów.

Pierogi z truskawkami - krok 4

Ugotowane pierogi wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej. Przełóż na talerz. Podawaj z posłodzoną śmietaną lub jogurtem i listkami świeżej mięty.