Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Pierogi nie mogą się znudzić. Do wyboru masz mnóstwo wersji z farszem słodkim lub wytrawnym. Często nadzienie zmienia się w zależności od pory roku. W sezonie letnim nie mogło zabraknąć pierogów wypełnionych po brzegi truskawkami.

Składniki

Ciasto na pierogi:
2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
1 jajko
ok. 3/4 szklanki wody
1 łyżka masła
1 łyżeczka soli

Nadzienie:
ok. 500 g truskawek
2 łyżki cukru
200 ml jogurtu naturalnego lub śmietany
Listki świeżej mięty do dekoracji

Opis wykonania

1

Truskawki oczyść z szypułek, opłucz w durszlaku. Zostaw, aby woda ociekła.

Osuszone truskawki przekrój na pół, mniejsze sztuki pozostaw w całości. Owoce posyp łyżką cukru (drugą łyżkę cukru dodaj do jogurtu lub śmietany).

2

W misce robota kuchennego umieść przesianą mąkę, dodaj jajko, masło, sól. Stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Wyrób do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta.

Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrój z ciasta kółka.

Na środku każdego umieść truskawki, pierogi złóż na pół i dokładnie zlep brzegi.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.



Bosh Logo
Bosh
3

W garnku zagotuj wodę i partiami wkładaj pierogi. Gotuj na niewielkiej mocy płyty grzewczej przez około 3 minuty od wypłynięcia pierogów.

4

Ugotowane pierogi wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej. Przełóż na talerz. Podawaj z posłodzoną śmietaną lub jogurtem i listkami świeżej mięty.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Super przepis, wychodzą wyśmienite pierożki jak u Babci 😊
MiszelPiszel
Świetny przepis, nawet dzieciom smakuje!