Pierogi z truskawkami
4 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 3)
Składniki
Pierogi z truskawkami
Pierogi z truskawkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Truskawki oczyść z szypułek, opłucz w durszlaku. Zostaw, aby woda ociekła.
Osuszone truskawki przekrój na pół, mniejsze sztuki pozostaw w całości. Owoce posyp łyżką cukru (drugą łyżkę cukru dodaj do jogurtu lub śmietany).
W misce robota kuchennego umieść przesianą mąkę, dodaj jajko, masło, sól. Stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Wyrób do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta.
Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrój z ciasta kółka.
Na środku każdego umieść truskawki, pierogi złóż na pół i dokładnie zlep brzegi.
Porada
Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.
W garnku zagotuj wodę i partiami wkładaj pierogi. Gotuj na niewielkiej mocy płyty grzewczej przez około 3 minuty od wypłynięcia pierogów.
Ugotowane pierogi wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej. Przełóż na talerz. Podawaj z posłodzoną śmietaną lub jogurtem i listkami świeżej mięty.
Komentarze