Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak skrócić kiszenie ogórków do 1-2 dni,:

Jak skrócić kiszenie ogórków do 1-2 dni,:
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Idealnie, ogórki do kiszenia powinny być jak najmniejsze. Po umyciu należy im odciąć czubek z jednego końca i/albo nakłuć wzdłuż oraz kilka razy w poprzek jakimś cienkim metalowym szpikulcem - na przykład do szaszłyków, albo zdezynfekowanym cienkim drutem do robótek. Po ułożeniu tak przygotowanych ogórków w naczyniu, razem z dodatkami, należy je zalać zalewą, przygotowaną w następujący sposób: na każde 250 ml wrzątku wziąć łyżkę soli, rozpuścić i ostudzić do letniej temperatury. Następnie dolać taką samą ilość gotowego zakwasu na żurek (sam płyn, bez mącznego osadu). UWAGA! Ostudzenie roztworu jest bardzo ważne, bo zbyt wysoka temperatura może zabić bakterie powodujące fermentację! Ponieważ prawidłowo przygotowana zalewa już zawiera te bakterie, nie muszą się one wytworzyć na początku procesu kiszenia, w wyniku kontaktu z powietrzem, a tylko rozmnożyć, co znacznie skraca proces kiszenia ogórków. Aby dodatkowo jeszcze go skrócić, można ustawić naczynie z ogórkami w ciepłym miejscu.