Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Cytryna – rodzaje, właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni

Cytryna – rodzaje, właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Rodzaje cytryn i ich charakterystyka
  2. Polska cytryna – uprawy i dostępność
  3. Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
  4. Zastosowanie cytryny w kuchni

Cytryna to jeden z najcenniejszych owoców cytrusowych, ceniony od wieków za swoje właściwości zdrowotne i szerokie zastosowanie w kuchni. Jest naturalnym źródłem witaminy C i wielu innych cennych składników odżywczych. Sok, skórka, a nawet pestki mają liczne prozdrowotne właściwości. Sprawdź, jakie są rodzaje cytryn, ich wartości odżywcze oraz jak jedzenie cytryn wpływa na zdrowie.

Rodzaje cytryn i ich charakterystyka

Świat cytrusów jest niezwykle różnorodny, a cytryna nie ogranicza się jedynie do klasycznej żółtej odmiany.

  • Cytryna zwyczajna – najpopularniejsza i najczęściej spotykana w polskich sklepach. Jej charakterystyczny smak łączy intensywną kwasowość z delikatną nutą goryczki.
  • Zielona cytryna – mniejsza, o intensywnie zielonej skórce i większej zawartości witaminy C. Wyglądem trochę przypomina limonkę. Idealnie sprawdza się jako zamiennik żółtych odmian cytryny w napojach, koktajlach, deserach czy daniach na słono.
  • Czarna cytryna – to nic innego jak suszona limonka, która jest lekko gorzka i ziemista w smaku. Ma szerokie zastosowanie w kuchni perskiej, gdzie wykorzystuje się ją do mięs, gulaszy czy zup.
  • Suszona cytryna – plasterki owocu wysuszone na słońcu lub w piecu. Używa się ich jako dekoracji do herbat, drinków i deserów, ale także jako przyprawy do mięs i ryb.

Przygotuj: Kwaśny dip z cytryną.

Polska cytryna – uprawy i dostępność

Czy możliwa jest polska cytryna? Tak, choć wymaga to odpowiednich warunków. W naszym klimacie cytryny nie rosną na świeżym powietrzu – są wrażliwe na mróz i wymagają stałych temperatur powyżej 10°C. Dlatego w Polsce hoduje się je w szklarniach lub w donicach jako rośliny ozdobne i użytkowe.

Na co dzień jednak korzystamy z tych importowanych. Do Polski trafiają głównie cytryny z Hiszpanii, Turcji oraz Argentyny. Dzięki temu dostępne są przez cały rok – świeże i soczyste.

Kobieta wyciska sok z cytryny do szklanki

Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Cytryna zawiera witaminy: A, E, C, B1 i B2 i minerały: potas, wapń, magnez i sód, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znajdują zastosowanie nie tylko w kuchni, a też w kosmetyce, medycynie czy farmaceutyce, gdzie wykorzystuje się właściwości liści, skórki miąższu i pestek cytryny.

Cytryna to bomba odżywcza, a przy tym niezwykle niskokaloryczna. 100 g owocu dostarcza zaledwie 36 kcal. Spożywanie tego owocu ma liczne korzyści dla zdrowia:

  • działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo,
  • wspiera układ odpornościowy i łagodzi przebieg przeziębień,
  • reguluje pracę układu trawiennego, pobudza perystaltykę jelit,
  • oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga pracę wątroby (stymuluję produkcję żółci),
  • poprawia elastyczność naczyń krwionośnych i obniża ciśnienie,
  • działa antyoksydacyjnie, a więc zwalcza wolne rodniki i opóźnia proces starzenia. A to wszystko dzięki zawartości bioflawonoidów,
  • wspiera zdrowie skóry – rozjaśnia przebarwienia, a także przyspiesza syntezę kolagenu, sprzyjając tym samym utrzymaniu młodego wyglądu skóry.

Sprawdź zastosowanie cytryny w kuchni.

Zastosowanie cytryny w kuchni

Cytryna to jeden z najbardziej wszechstronnych owoców w kulinariach. Jej sok, skórka i miąższ mają ogromne znaczenie w różnych kuchniach świata.

  • Sok z cytryny – dodaje świeżości sosom, sałatkom, marynatom i napojom. Idealny do dressingów, lemoniady czy herbaty.
  • Skórka cytryny – starta świeża lub w formie kandyzowanej wzbogaca smak ciast, babek, serników, puddingów czy kremów. Zawiera olejki eteryczne, które nadają potrawom intensywny aromat.
  • Cytryna w wypiekach i deserach – klasyczna tarta cytrynowa, sernik z nutą cytryny, babka cytrynowa czy krem lemon curd to przykłady jej kulinarnej wszechstronności.
  • Marynowanie i konserwowanie – sok z cytryny świetnie nadaje się do marynowania mięsa i ryb. W kuchni marokańskiej popularne są kiszone cytryny, które nadają wyjątkowy smak m.in. gulaszom.
  • Domowe napoje z cytryną – od klasycznej lemoniady po wodę z cytryną i imbirem, syropy cytrynowe czy nalewki.
  • Zupy i dania główne – kilka kropel soku potrafi „podbić” smak zupy krem czy risotto. W daniach głównych cytryna podkreśla smak ryb, owoców morza czy grillowanego kurczaka.

Dowiedz się, dlaczego dodaje się cytrynę do ryby.

Zastosowanie cytryny w kuchni - infografika

Cytryna to owoc wyjątkowy – łączy w sobie smak, aromat i leczniczą moc. Dostarcza cennych witamin, wspiera odporność, reguluje trawienie, a w kuchni sprawdza się zarówno w deserach, jak i w daniach wytrawnych. Niezależnie od tego, czy sięgniemy po cytrynę zwyczajną, zieloną, czarną albo suszoną – każda wniesie coś nowego do naszej diety i kuchni.