Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Bigos myśliwski

Opis wykonania

Bigos jest niezwykle popularnym i rozgrzewającym daniem. Z tego względu wprost idealnie nadaje się na zimę, gdy nasz organizm domaga się treściwych posiłków. Różne rodzaje mięsa w połączeniu z kiszoną kapustą i suszonymi śliwkami sprawiają, że bigos myśliwski to prawdziwa uczta.

 Bigos myśliwski - krok 1

Grzyby moczymy przez  godzinę w 300 ml wody, gotujemy, a następnie kroimy w paski.

Kiełbasę kroimy w kawałki 1 cm

Mięso kroimy w kostkę 2x2 cm

Cebulę kroimy w grubą kostkę.

 Bigos myśliwski - krok 2

Kapustę kiszoną moczymy w zimnej wodzie, do uzyskania pożądanej kwasowości. Dodajemy bulion, 1/2 wywaru z moczenia grzybów i gotujemy przez 30 minut razem z przyprawami.

Rozpuszczamy smalec w brytfannie, dodajemy pokrojone, przyprawione mięso i smażymy na rumiany kolor. Dodajemy cebulę i smażymy z mięsem, aż się zrumieni.

Podlewamy bulionem, dodajemy śliwki, namoczone grzyby i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy kiełbasę .

 Bigos myśliwski - krok 3

Jak mięso będzie już miękkie, dodajemy zawartość brytfanny do kapusty i dusimy ok 2 godziny na wolnym ogniu, podlewając czerwonym winem i pozostałym wywarem grzybowym. Doprawiamy do smaku.

Dobrze przez 2 kolejne dni przesmażyć dodatkowo bigos przez 20 minut.