


Bigos jest niezwykle popularnym i rozgrzewającym daniem. Z tego względu wprost idealnie nadaje się na zimę, gdy nasz organizm domaga się treściwych posiłków. Różne rodzaje mięsa w połączeniu z kiszoną kapustą i suszonymi śliwkami sprawiają, że bigos myśliwski to prawdziwa uczta.
Grzyby moczymy przez godzinę w 300 ml wody, gotujemy, a następnie kroimy w paski.
Kiełbasę kroimy w kawałki 1 cm.
Mięso kroimy w kostkę 2x2 cm.
Cebulę kroimy w grubą kostkę.
Kapustę kiszoną moczymy w zimnej wodzie, do uzyskania pożądanej kwasowości. Dodajemy bulion, 1/2 wywaru z moczenia grzybów i gotujemy przez 30 minut razem z przyprawami.
Rozpuszczamy smalec w brytfannie, dodajemy pokrojone, przyprawione mięso i smażymy na rumiany kolor. Dodajemy cebulę i smażymy z mięsem, aż się zrumieni.
Podlewamy bulionem, dodajemy śliwki, namoczone grzyby i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy kiełbasę.
Jak mięso będzie już miękkie, dodajemy zawartość brytfanny do kapusty i dusimy ok. 2 godziny na niskiej mocy płyty grzewczej, podlewając czerwonym winem i pozostałym wywarem grzybowym. Doprawiamy do smaku.
Dobrze przez 2 kolejne dni przesmażyć dodatkowo bigos przez 20 minut.