Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

360 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Bigos jest niezwykle popularnym i rozgrzewającym daniem. Z tego względu wprost idealnie nadaje się na zimę, gdy nasz organizm domaga się treściwych posiłków. Różne rodzaje mięsa w połączeniu z kiszoną kapustą i suszonymi śliwkami sprawiają, że bigos myśliwski to prawdziwa uczta.

Składniki

2 kg - kapusty kiszonej
300 g - kiełbasy myśliwskiej
300 g - łopatki wieprzowej
300 g - łopatki z dzika
200 g - wędzonego boczku
2 szt. - cebuli
2 łyżki - smalcu
100 g - śliwek suszonych
100 ml - czerwonego wina
200 ml - bulionu
- sól i pieprz mielony
10 ziaren - pieprzu
5 ziaren - ziela angielskiego
4 szt. - liści laurowych
5 ziaren - jałowca

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
470.4 kcal
Tłuszcz
29.9 g
Węglowodany
12.7 g
Błonnik
32.9 g
Białko
7 g
Sól
4.5 g

Opis wykonania

Grzyby moczymy przez  godzinę w 300 ml wody, gotujemy, a następnie kroimy w paski.

Kiełbasę kroimy w kawałki 1 cm.

Mięso kroimy w kostkę 2x2 cm.

Cebulę kroimy w grubą kostkę.

Kapustę kiszoną moczymy w zimnej wodzie, do uzyskania pożądanej kwasowości. Dodajemy bulion, 1/2 wywaru z moczenia grzybów i gotujemy przez 30 minut razem z przyprawami.

Rozpuszczamy smalec w brytfannie, dodajemy pokrojone, przyprawione mięso i smażymy na rumiany kolor. Dodajemy cebulę i smażymy z mięsem, aż się zrumieni.

Podlewamy bulionem, dodajemy śliwki, namoczone grzyby i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy kiełbasę.

Porada

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.

Bosh Logo
Bosh

Jak mięso będzie już miękkie, dodajemy zawartość brytfanny do kapusty i dusimy ok. 2 godziny na niskiej mocy płyty grzewczej, podlewając czerwonym winem i pozostałym wywarem grzybowym. Doprawiamy do smaku.

Dobrze przez 2 kolejne dni przesmażyć dodatkowo bigos przez 20 minut.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Nie ma nic lepszego na rozgrzanie niż bigos myśliwski :D !
MiszelPiszel
Bigos to obowiązkowa pozycja w moim menu!