Jakie są rodzaje kapusty i co z nich ugotować

Jakie są rodzaje kapusty i co z nich ugotować

Kapusta to nasze polskie, narodowe warzywo. Jest obecna w naszej rodzimej kuchni od wielu pokoleń i większość z nas nie wyobraża sobie domowej kuchni bez bigosu czy surówek z kapusty kiszonej i marchewki. Jednak sama nazwa „kapusta” i szeroko pojęte rośliny kapustne to bardzo duża i różnorodna grupa warzyw. Uwielbiane są nie tylko w Polsce, ale tak naprawdę na całym świecie. Szczególne miejsce w narodowych kuchniach różnego rodzaju kapusty zajmują w Azji, gdzie uprawianych i spożywanych jest bardzo wiele ciekawych odmian.

Kapusta biała: młoda, kiszona, surowa i gotowana    

W naszej kuchni najpopularniejszą odmianą kapusty jest oczywiście kapusta biała, wczesną wiosną spożywana nawet na surowo w postaci surówek czy sałatki colesław. Młoda kapusta bardzo dobrze nadaje się również do przyrządzania wiosennych dań jednogarnkowych. Jeżeli udusisz ją z dodatkiem smażonej cebulki, boczku i dużej ilości zielonego koperku, otrzymasz jedno z najbardziej wiosennych i delikatnych dań.

W wersji kiszonej kapusta stanowi bazę do naszego narodowego dania, czyli bigosu. Służy również jako podstawa farszu do niejednego rodzaju pierogów. Przepis na kiszoną kapustę znajdziesz oczywiście na stronach naszego portalu.

Jeżeli szukasz pomysłów na dania wykorzystujące białą kapustę, z pewnością warto zainteresować się np. klasycznym przepisem na gołąbki zawijane w liściach młodej kapusty. Zupełną nowością w twoim domowym menu może okazać się za to zupa krem z młodej kapusty z dodatkiem natki marchewki i z chrupiącą ciecierzycą.

gołąbki z młodej kapusty, co zrobić z kapusty, kapusta przepisy

Kapusta modra, kapusta czerwona – co z niej zrobić?

Kapusta czerwona, nazywana często potocznie kapustą modrą, najpopularniejsza jest ze względu na regionalne dania przyrządzane z jej pomocą. W Wielkopolsce kapusta czerwona gotowana jest z jabłkami, cebulą, rodzynkami i korzennymi przyprawami, a następnie serwowana z ziemniakami i kaczką. Na Górnym Śląsku z kolei modro kapusta przyrządzana jest z dodatkiem smażonego boczku, cebuli i podstawowych przypraw. W tej wersji serwowana jest jako dodatek do rolady i klusek śląskich.

Czerwona kapusta może być jednak z powodzeniem wykorzystywana do wielu różnych potraw. Możesz z jej pomocą przygotować np. czerwoną sałatkę colesław, która zachwyci swoimi żywymi kolorami i uatrakcyjni wizualnie niejeden wystawny obiad.

surówka coleslaw, coleslaw z czerwonej kapusty, coleslaw przepis

Kapusta pekińska

Kapusta pekińska zgodnie ze swoją nazwą pochodzi terenów północnych Chin. W dzisiejszych czasach uprawiana jest jednak we wszystkich rejonach świata, w których panuje umiarkowany klimat.

Ten typ kapusty jest powszechnie dostępny w naszych sklepach. Najczęściej wykorzystuje się ją do przygotowania surówek i sałatek. Okazuje się jednak, że surówka z kapusty pekińskiej to nie jedyny sposób na jej wykorzystanie. Z powodzeniem możesz zrobić z niej bigos, a nawet nasze tradycyjne polskie gołąbki.

Kapusta pekińska jest delikatniejsza niż popularna biała odmiana. Dużo łatwiej poddaje się również obróbce termicznej. Dlatego w orientalnych kuchniach często jest podsmażana na gorącej patelni z dodatkiem przypraw, a następnie serwowana na gorąco z dodatkiem ryżu lub makaronu.

W międzynarodowej kuchni najpopularniejszym przepisem bazującym na kapuście pekińskiej jest koreańska kiszonka o nazwie kimchi. Powinna ona przypaść do gustu każdej osobie, która lubi naszą typową polską kapustę kiszoną. Kimchi ma jednak bardziej wyrazisty smak, który zapewniają dodatkowe składniki takie jak czosnek, imbir czy sos sojowy.

koreańskie kimchi, jak zrobić kimchi, kimchi przepis

Jeżeli lubisz kulinarne eksperymenty, polecamy wypróbowanie przepisu na zupę z kapusty pekińskiej.

Brukselka

Brukselka to piękne, malutkie warzywo. Jego atrakcyjny wygląd i wartości odżywcze idą jednak w parze z dość trudnym sposobem przyrządzania. Jest to spowodowane tym, że naturalnie brukselka zawiera sporo goryczy i ma dość specyficzny smak, który nie wszystkim odpowiada. Jedno jest jednak pewne – warto jeść brukselkę, bo jest bardzo zdrowym warzywem.

Z tego powodu często zdarza się, że niektóre osoby jej nie lubią. Zwykle okazuje się jednak, że nikt do tej pory nie zaserwował im należycie przyrządzonej brukselki, której smak i konsystencja mogą być wręcz wyborne.

Podstawowym sposobem na pozbycie się goryczki jest mrożenie brukselki. Alternatywny sposób to gotowanie jej w osolonej i posłodzonej wodzie, a także wymienianie wody w trakcie gotowania na świeży wrzątek.

W naszych kuchniach brukselkę najczęściej spotyka się w zupach jarzynowych. Powszechnie jest również przyrządzana w wersji smażonej na patelni, z dodatkiem masła i bułki tartej. My natomiast zachęcamy do wypróbowania przepisu na omlet z brukselką.

Kapusta włoska

Kapusta włoska wyróżnia się wizualnie na tle innych popularnych gatunków kapusty. Ma intensywny zielony kolor, a także piękne karbowane liście. Ten typ kapusty to prawdziwa skarbnica prozdrowotnych składników mineralnych, wielu witamin, a także błonnika. Dlatego warto uwzględnić ją w codziennej diecie.

Od czasów starożytnych wykorzystuje się tę kapustę do celów leczniczych. Jeżeli więc rozboli Cię ząb, możesz przygotować prosty okład z liści kapusty włoskiej. Powinien on uśmierzyć ból. Okłady ze świeżych liści kapusty włoskiej stosuje się również w przypadku problemów ze stawami.

W kuchni kapusta ta sprawdza się najlepiej w daniach gotowanych, duszonych i zapiekanych. Pokazuje swoje największe zalety wtedy, gdy poddawana jest długotrwałej obróbce termicznej. Możesz jej użyć do przygotowania gołąbków z kapusty włoskiej, gołąbków bez zawijania lub zupy minestrone.

gołąbki z kapusty włoskiej, przepis na gołąbki, gołąbki przepis

Którą kapustę wybrać?

Patrząc na tak dużą różnorodność warzyw kapustnych można się długo zastanawiać, które z nich wybrać. Jakie będzie najsmaczniejsze, a które będzie miało najwięcej właściwości prozdrowotnych? Naszym zdaniem warto wykorzystać wszystkie możliwości i czerpać całymi garściami ze świata warzyw kapustnych, do których zaliczają się nie tylko białe, czerwone, włoskie czy pekińskie kapusty, ale też kalafior, brokuł, kalarepa, jarmuż lub orientalna kapusta pak choi.

Im więcej tego typu warzyw w naszej diecie, im bardziej ta dieta jest zróżnicowana, tym więcej korzyści dla naszego zdrowia, a przy okazji uciechy dla kubków smakowych. Z pomocą kapusty przyrządzisz bowiem niezliczoną liczbę dań, zarówno tych klasycznych, jak i kreatywnie wykorzystujących dobrze znane składniki.

Wybieraj zatem różne rodzaje kapusty, eksperymentuj z różnymi przepisami i ciesz się smakiem ulubionych potraw.