Wielkanocna babka
4 porcje
60 min
Łatwe
4.5 (Ilość ocen: 2)
Pachnąca babka to nieodłączny element Wielkanocy. Jogurt i cytryna nadają ciastu lekkości i orzeźwiającej nuty.
Składniki
1 szklanka mąki
1/2 szklanka jogurtu
2 jajka
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
Sok i skórka z 1 cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wielkanocna babka
Wielkanocna babka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij z szczyptą soli na sztywną pianę.
Żółtka utrzyj z cukrem, a następnie dodaj jogurt i olej.
Porada
Cukier możesz zastąpić ksylitolem, a cytrynę limonką
Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając.
Do gotowej masy dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj.
Babkę piecz w 160 stopniach przez około 50 minut.
Komentarze