Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pachnąca babka to nieodłączny element Wielkanocy. Jogurt i cytryna nadają ciastu lekkości i orzeźwiającej nuty.

Składniki

1 szklanka mąki
1/2 szklanka jogurtu
2 jajka
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
Sok i skórka z 1 cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Opis wykonania

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij z szczyptą soli na sztywną pianę.

Żółtka utrzyj z cukrem, a następnie dodaj jogurt i olej.

Porada

Do ciasta możesz dodać ½ szklanki kakao.



Bosh Logo
Bosh

Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając.

Do gotowej masy dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj.

Babkę piecz w 160 stopniach przez około 50 minut.


Oceń przepis
Średnia ocen: 4.5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Iza
Pyszna i wilgotna babka! Naprawdę szybka w wykonaniu. Zostanie ze mną nie tylko od święta, a i jako ciasto na codzień.
Małgorzata
Klasyka Wielkanocy to babka, zawsze ja piekę, mimo że nie przepadam za tym rodzajem ciasta. No ale Wielkanoc bez babki to nie Wielkanoc więc ta wilgotna babka też zagościła na naszym stole.
akorycka5
Bardzo dobra
MiszelPiszel
A mnie babki jogurtowe zawsze opadają a Wam wyszły takie dorodne. Wypróbuję jeszcze ten przepis.