Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Miodowa karkówka z grilla - czyli grillowany karczek w marynacie miodowej

Miodowa karkówka z grilla - czyli grillowany karczek w marynacie miodowej

Opis wykonania

45 min
Łatwe
dla 4 osób

Żaden grill nie może obyć się bez smacznej i aromatycznej karkówki.

Sekretem kruchej i soczystej karkówki jest odpowiednio przyrządzona marynata i wielogodzinne marynowanie, dlatego warto zabrać się za jej przygotowanie przynajmniej dzień przed planowanym grillem.



Dziś proponuję grillowany karczek w marynacie miodowej z musztardą i aromatycznymi ziołami – rozmarynem, tymiankiem, jałowcem, kolendrą. Słodko-pikantna marynata doskonale podkreśla smak grillowanego mięsa i z pewnością okaże się hitem niejednego spotkania pod chmurką z bliskimi i znajomymi.





Opis przygotowania:



  1. Karkówkę pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm.

  2. W misce przygotuj marynatę – połącz oliwę z oliwek, musztardę, miód.

  3. Do moździerza włóż ziarna jałowca, kolendry, pieprzu i ucieraj. Następnie dodaj je do marynaty wraz z pozostałymi przyprawami.

  4. Cebulę pokrój w plasterki, czosnek rozgnieć za pomocą praski. Dodaj do reszty składników. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  5. Do przygotowanej marynaty włóż mięso, dorzuć pokruszone liście laurowe i gałązki świeżego rozmarynu.

  6. Wstaw mięso do lodówki i marynuj minimum 3 godziny (a najlepiej dobę).

  7. Grill rozgrzej do wysokiej temperatury. Plastry karkówki ułóż bezpośrednio na ruszcie lub tacce i grilluj przez ok. 15 minut z każdej strony. Mięso powinno być rumiane i kruche (najlepiej grillować je pod przykryciem, aby nie wysychało i pozostawało kruche i soczyste).

  8. Po upieczeniu mięsa, zdejmij je i odstaw na kilka minut, aby odpoczęło.


Wasza ocena

Quiz Jacka Bilczyńskiego

1. Kawa wypita kilkadziesiąt minut przed treningiem…

 1. Kawa wypita kilkadziesiąt minut przed treningiem…