Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Miodowa karkówka z grilla – czyli grillowany karczek w marynacie miodowej

Miodowa karkówka z grilla – czyli grillowany karczek w marynacie miodowej
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Żaden grill nie może obyć się bez smacznej i aromatycznej karkówki.

Składniki

500 g - karkówki
0,25 szklanki - oliwy
1 szt. - cebuli
2-3 ząbki - czosnku
1 łyżka - musztardy
1 łyżka - miodu
2 szt. - liści laurowych
kilka gałązek - rozmarynu świeżego
0,5 łyżeczki - rozmarynu i tymianku, słodkiej oraz ostrej papryki, ziaren jałowca, kolendry i czarnego pieprzu

Opis wykonania

Sekretem kruchej i soczystej karkówki jest odpowiednio przyrządzona marynata i wielogodzinne marynowanie, dlatego warto zabrać się za jej przygotowanie przynajmniej dzień przed planowanym grillem.

Dziś proponuję grillowany karczek w marynacie miodowej z musztardą i aromatycznymi ziołami – rozmarynem, tymiankiem, jałowcem, kolendrą. Słodko-pikantna marynata doskonale podkreśla smak grillowanego mięsa i z pewnością okaże się hitem niejednego spotkania pod chmurką z bliskimi i znajomymi.

Miodowa karkówka z grilla - czyli grillowany karczek w marynacie miodowej - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Karkówkę pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm.
  2. W blenderze przygotuj marynatę – połącz oliwę z oliwek, musztardę, miód.
  3. Do moździerza włóż ziarna jałowca, kolendry, pieprzu i ucieraj. Następnie dodaj je do marynaty wraz z pozostałymi przyprawami.
  4. Dodaj cebulę i czosnek. Wszystko dokładnie zblenduj.
  5. Do przygotowanej marynaty włóż mięso, dorzuć pokruszone liście laurowe i gałązki świeżego rozmarynu.
  6. Wstaw mięso do lodówki i marynuj minimum 3 godziny (a najlepiej dobę).
  7. Grill rozgrzej do wysokiej temperatury. Plastry karkówki ułóż bezpośrednio na ruszcie lub tacce i grilluj przez ok. 15 minut z każdej strony. Mięso powinno być rumiane i kruche (najlepiej grillować je pod przykryciem, aby nie wysychało i pozostawało kruche i soczyste).
  8. Po upieczeniu mięsa zdejmij je i odstaw na kilka minut, aby odpoczęło.

Miodowa karkówka z grilla - czyli grillowany karczek w marynacie miodowej - zdjęcie 2

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych