Żaden grill nie może obyć się bez smacznej i aromatycznej karkówki.
Sekretem kruchej i soczystej karkówki jest odpowiednio przyrządzona marynata i wielogodzinne marynowanie, dlatego warto zabrać się za jej przygotowanie przynajmniej dzień przed planowanym grillem.
Dziś proponuję grillowany karczek w marynacie miodowej z musztardą i aromatycznymi ziołami – rozmarynem, tymiankiem, jałowcem, kolendrą. Słodko-pikantna marynata doskonale podkreśla smak grillowanego mięsa i z pewnością okaże się hitem niejednego spotkania pod chmurką z bliskimi i znajomymi.
Opis przygotowania:
Karkówkę pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm.
W blenderze przygotuj marynatę – połącz oliwę z oliwek, musztardę, miód.
Do moździerza włóż ziarna jałowca, kolendry, pieprzu i ucieraj. Następnie dodaj je do marynaty wraz z pozostałymi przyprawami.
Dodaj cebulę i czosnek. Wszystko dokładnie zblenduj.
Do przygotowanej marynaty włóż mięso, dorzuć pokruszone liście laurowe i gałązki świeżego rozmarynu.
Wstaw mięso do lodówki i marynuj minimum 3 godziny (a najlepiej dobę).
Grill rozgrzej do wysokiej temperatury. Plastry karkówki ułóż bezpośrednio na ruszcie lub tacce i grilluj przez ok. 15 minut z każdej strony. Mięso powinno być rumiane i kruche (najlepiej grillować je pod przykryciem, aby nie wysychało i pozostawało kruche i soczyste).
Po upieczeniu mięsa zdejmij je i odstaw na kilka minut, aby odpoczęło.