Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jaki grill wybrać? Który jest najzdrowszy?

Jaki grill wybrać? Który jest najzdrowszy?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Potrawy z grilla przygotowane zgodnie z zasadami sztuki kulinarnej są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Za najzdrowsze uchodzą mięsa opiekane na grillu elektrycznym albo gazowym. Dania robione na grillu węglowym także mogą być bezpieczne dla naszego organizmu, pod warunkiem jednak, że będziesz trzymać się zasad, o których przeczytasz poniżej. Znaczenie ma zarówno jakość mięsa oraz ilość zawartego w nim tłuszczu, jak i technika grillowania. Przyjrzyjmy się szczegółom.

Jaki grill wybrać?

Grill elektryczny

Grille elektryczne to nic innego jak sprzęty, które mają dwie żłobione płyty grzejne, nieprzywierające do grillowanych produktów. Czy grill elektryczny jest zdrowy? Tak!

Proces grillowania odbywa się bez udziału dymu i ognia, co ma znaczenie zdrowotne. Tłuszcz skapujący w tradycyjnym grillu na rozżarzone brykiety jest źródłem powstawania rakotwórczych toksyn, a te dostają się wraz z dymem do mięsa czy kiełbasy. Grill elektryczny ma też wiele innych zalet:

  • łatwo się czyści;
  • możesz używać go przez cały rok, w ogrodzie, na tarasie czy patio;
  • mały grill elektryczny z łatwością ustawisz na kuchennym blacie – pomoże Ci przygotować mięsa, ryby i warzywa, nie od święta, ale na co dzień;
  • jest prosty w obsłudze – grill elektryczny w najmniejszej kuchennej wersji praktycznie nie różni się od dobrze znanego tostera bądź opiekacza do kanapek.

Tak naprawdę jedynym minusem urządzenia, jakim jest grill elektryczny, jest konieczność podłączenia go do prądu. Na tym kończą się jego wady.

Znając powyższą charakterystykę, możemy przejść do kwestii – grill gazowy czy elektryczny? Poznajmy więc cechy grilla gazowego.

Grill gazowy

Musisz mieć świadomość, że jest to z reguły model stacjonarny – pod grill zwykle podpięta jest 11-kilogramowa butla z gazem, która wystarcza spokojnie na miesiąc grillowania. Jaki grill gazowy wybrać? Jeśli jednym z Twoich ulubionych dań jest soczysta karkówka (i ogólnie mięsa, które wymagają dobrej obróbki cieplnej), przy zakupie zwróć uwagę na moc palników podawaną w kilowatach (kW). Rekomendowaną wartością są 2–3 kW.

Grill gazowy ma również szereg plusów:

  • daje możliwość regulacji temperatury;
  • posiada dodatkowe udogodnienia np. w postaci rożna czy piekarnika;
  • grillowanie – jak w przypadku grilla elektrycznego – odbywa się bez dymu i ognia;
  • gazem wykorzystywanym podczas grillowania jest propan bądź mieszanka propan butan – neutralne dla zdrowia;
  • wysoka ekonomiczność – jedna butla starcza nawet na 30 dni;
  • uniezależnienie od pogody – sprzęt może stanowić całoroczną kuchnię zewnętrzną, jeśli zostanie zamontowany na zadaszonym balkonie, tarasie lub w altanie.

Jak grillować na grillu gazowym? Do dyspozycji masz solidny ruszt (podtrzymuje wysoką temperaturę) oraz kilka palników – optymalnie trzy. Istotnymi elementami są także: pokrywa (nie może być chwiejna) oraz pokrętło do regulowania temperatury (zwiększania płomienia) oraz tacka na skapujący tłuszcz. Grilluj tak, jak na tradycyjnym grillu z pokrywą – to nic trudnego!

Grill węglowy

Grill węglowy nieodłącznie kojarzy się z sezonem grillowym na działce. Wiele osób bardzo lubi rytuał pierwszego „odpalania grilla” w majowy weekend, co symbolizuje cieplejsze wieczory i spotkania towarzyskie na świeżym powietrzu. Niestety przygotowywane na nim mięsa i wędliny mogą być nieobojętne dla naszego zdrowia. Dokładając brykietu, często zanieczyszczamy potrawy, a skapujący na niego tłuszcz powoduje powstawanie toksyn. Rozwiązaniami tego problemu będą:

  • wybór tylko dobrej jakości podpałki i pieczenie dań na tackach lub w owiniętych w folię aluminiową;
  • skrócenie obróbki termicznej mięsa do minimum, marynując mięso przed grillowaniem;
  • szkodliwy wpływ grilla węglowego zminimalizujesz też wtedy, gdy nie ułożysz kiełbasy na samym ruszcie tuż po odpaleniu.

Przeczytaj artykuł: Co i jak grillować w folii aluminiowej?

Grill ogrodowy na węgiel jest zdecydowanie tańszy od swojego gazowego czy elektrycznego odpowiednika. Warto jednak pamiętać o późniejszej eksploatacji. Do początkowej ceny urządzenia trzeba dodać koszt węgla i podpałek. Zarówno metalowy czy betonowy model kupiony w sklepie, jak i samodzielnie zbudowana konstrukcja – grill z cegieł – działają w taki sam sposób. Grillowanie odbywa się z pomocą ognia i dymu, co wymaga zachowania podstawowych zasad ostrożności. Warto też zwrócić uwagę na to, co i jak przygotowujemy na grillu węglowym.

Mniej mięsa, więcej warzyw – zdrowe proporcje w grillowaniu

Szukasz kulinarnych inspiracji i myślisz o tym, co można zrobić na grillu węglowym, elektrycznym czy gazowym? Grillowane warzywa, owoce morza oraz ryby cieszą się coraz większą popularnością. Odkryciem ostatniego czasu są grillowane sery, które można przyrządzić tak, aby były samodzielnym, pysznym posiłkiem, a nie tylko dodatkiem do grillowanej kiełbasy czy mięsa. Wielbicieli kuchni spod znaku wege powinna zainteresować opcja przygotowania wegeburgerów, m.in. z kaszy jaglanej bądź tofu. Z kolei miłośnikom Italii spodoba się możliwość grillowania pizzy na sprzęcie stosownych rozmiarów.

Zainspiruj się! Jakie warzywa na grilla?