Szarlotka
8 porcje
70 min
Łatwe
Składniki
Szarlotka
Szarlotka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Zacznij od zagniecenia ciasta, które posłuży jako spód do szarlotki. Do przesianej przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli, dodaj kostkę miękkiej margaryny. Całość dokładnie posiekaj nożem. Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz żółtka jaj. Zagnieć szybko ciasto, dodając porcjami śmietanę, aby ciasto było elastyczne i miękkie. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny.
Obierz jabłka i pokrój w grubszą kostkę, usuwając wcześniej gniazda nasienne. Jabłka przełóż do garnka i dolej wodę. Duś pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 10-15 minut.
Porada
Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.
Do gorących jabłek dodaj cukier i galaretkę. Wszystko dobrze wymieszaj aż galaretka i cukier się rozpuszczą, następnie dodaj cynamon i jeszcze raz wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia.
Od ciasta odkrój 1/4 jego objętości i odłóż na bok. Pozostałą część rozwałkuj i ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem w kilkunastu miejscach. Rozłóż równomiernie jeszcze ciepłe jabłka, a na wierzch ułóż (wzór szachownicy) kawałki uformowanego w paseczki pozostałego ciasta. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze