Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

70 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszna szarlotka z jabłkami jest prawdopodobnie najpopularniejszym ciastem w Polsce, które gości na naszych stołach przy większości okazji. Nie za słodka, ze starych odmian jabłek i koniecznie z cynamonem. A może wolisz szarlotkę z rodzynkami lub z lodami waniliowymi podaną na ciepło? W każdej wersji jest wyśmienita. Szukasz odpowiedzi na pytanie jak zrobić szarlotkę? Przepis, który prezentujemy poniżej jest chyba jednym z najprostszych i zawsze się udaje.

Składniki

Kruchy spód do szarlotki:
400g mąki pszennej
250g margaryny
150g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
3 żółtka
3 duże łyżki kwaśnej śmietany
Sól
Mus jabłkowy:

1,5kg jabłek antonówek (lub innych kwaśnych i soczystych jabłek)
Łyżeczka cynamonu
4 łyżki brązowego cukru
1 galaretka cytrynowa
¼ szklanki wody

Opis wykonania

Zacznij od zagniecenia ciasta, które posłuży jako spód do szarlotki. Do przesianej przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli, dodaj kostkę miękkiej margaryny. Całość dokładnie posiekaj nożem. Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz żółtka jaj. Zagnieć  szybko ciasto, dodając porcjami śmietanę, aby ciasto było elastyczne i miękkie. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny.

Obierz jabłka i pokrój w grubszą kostkę, usuwając wcześniej gniazda nasienne. Jabłka przełóż do garnka i dolej wodę. Duś pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 10-15 minut.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.



Bosh Logo
Bosh

Do gorących jabłek dodaj cukier i galaretkę. Wszystko dobrze wymieszaj aż galaretka i cukier się rozpuszczą, następnie dodaj cynamon i jeszcze raz wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia.

Od ciasta odkrój 1/4 jego objętości i odłóż na bok. Pozostałą część rozwałkuj i ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem w kilkunastu miejscach. Rozłóż równomiernie jeszcze ciepłe jabłka, a na wierzch ułóż (wzór szachownicy) kawałki uformowanego w paseczki pozostałego ciasta. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Natalia Kowalska
Świetnie się prezentuje. Do tego goście wyjadają nawet okruszki.
kzuzanna34
Idealne do kawy na dzień dobry :)
Dariaa509
Świetnie smakuje z lodami 😊
PedroPedro
Pyszna, bardzo tradycyjna szarlotka.