Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Szarlotka

Opis wykonania

Pyszna szarlotka z jabłkami jest prawdopodobnie najpopularniejszym ciastem w Polsce, które gości na naszych stołach przy większości okazji. Nie za słodka, ze starych odmian jabłek i koniecznie z cynamonem. A może wolisz szarlotkę z rodzynkami lub z lodami waniliowymi podaną na ciepło? W każdej wersji jest wyśmienita. Szukasz odpowiedzi na pytanie jak zrobić szarlotkę? Przepis, który prezentujemy poniżej jest chyba jednym z najprostszych i zawsze się udaje.

  1. Zacznij od zagniecenia ciasta, które posłuży jako spód do szarlotki. Do przesianej przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli, dodaj kostkę miękkiej margaryny. Całość dokładnie posiekaj nożem. Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz żółtka jaj. Zagnieć  szybko ciasto, dodając porcjami śmietanę, aby ciasto było elastyczne i miękkie. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny.

  2. Obierz jabłka i pokrój w grubszą kostkę, usuwając wcześniej gniazda nasienne. Jabłka przełóż do garnka i dolej wodę. Duś pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 10-15 minut.

  3. Do gorących jabłek dodaj cukier i galaretkę. Wszystko dobrze wymieszaj aż galaretka i cukier się rozpuszczą, następnie dodaj cynamon i jeszcze raz wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia.

  4. Od ciasta odkrój 1/4 jego objętości i odłóż na bok. Pozostałą część rozwałkuj i ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem w kilkunastu miejscach. Rozłóż równomiernie jeszcze ciepłe jabłka, a na wierzch ułóż (wzór szachownicy) kawałki uformowanego w paseczki pozostałego ciasta. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.