Szczypta wiedzy o przyprawach
Na początek szczypta ciekawostek. Chociaż to wyda Ci się nieprawdopodobne, to w przeszłości przyprawy pełniły funkcję środka płatniczego i niektóre z nich były cenniejsze niż złoto. Kupcy handlujący przyprawami organizowali kosztowne wyprawy w dalekie zakątki świata i zdobywali fortuny. A dzisiaj? Masz to bogactwo smaków w zasięgu ręki! Skorzystaj z możliwości, zmień zwykłe danie w prawdziwą ucztę i oczaruj gości.
Pieprz to kuchenna klasyka, ale polecamy sięgnąć po świeżo zmielony, zamiast tego z torebki. Poczujesz różnicę. Ostrego charakteru potrawom nada pieprz kajeński, który tak naprawdę jest… sproszkowaną papryczką chili.
Jesteś miłośnikiem zup? Domowy bulion nie obejdzie się bez kilku ziaren ziela angielskiego i liści laurowych. Te popularne przyprawy nadają się doskonale do doprawiania mięs i warzyw. Słodka w smaku, starta gałka muszkatołowa to aromatyczny dodatek sosów, farszów i dań z ryżu.
Bazylia, rozmaryn i tymianek to podstawowe składniki popularnej kuchni śródziemnomorskiej. Świetnie nadają się do przygotowywania dressingów, sosów do sałatek, jako dodatek do serów, mięs i dań z grilla. Dobrą alternatywą dla niecierpliwych kucharzy jest aromatyczna mieszanka ziół prowansalskich.
Cynamon i goździki to świetne uzupełnienie deserów i przetworów z owoców. Te egzotyczne przyprawy świetnie nadają się też do doprawiania mięsa, nadając mu ciekawego smaku.
Nie bój się eksperymentować z dodatkami i próbować zaskakujących połączeń. Trening czyni mistrza. Jesteśmy ciekawi, jakie są twoje ulubione przyprawy na co dzień, a których używasz przy specjalnych okazjach? Podziel się z nami swoimi trikami i przepisami na www.akademiasmaku.pl