Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

150 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Gulasz wołowy w aromatycznym słodko-winnym sosie

Składniki

1 kg wołowina
1 szt. cebula
4 szt. ząbki czosnku
1,5 łyżka ocet winny czerwony
0,5 szklanka czerwonego wytrawnego wina
1 szt. puszka pomidorów krojonych
2 łyżeczka przecier pomidorowy
0,5 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cynamon
3 szt. goździki
4 szt. liście laurowe
1 łyżeczka suszony rozmaryn
0,5 szklanka oliwa z oliwek
0,5 kg szalotek
2 łyżka cukier brązowy
5 szczypta sól
5 szczypta pieprz

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
627.3 kcal
Tłuszcz
44.4 g
Węglowodany
24.8 g
Błonnik
38.7 g
Białko
3.7 g
Sól
0.6 g

Opis wykonania

Czosnek i jedną dużą cebulę drobno siekamy. Do garnka wlewamy troszkę oleju i smażymy kilka minut, aż zmiękną. Dolewamy wino i ocet, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 5 minut. Pomidory dodajemy do sosu razem z przecierem pomidorowym, gałką muszkatołową, cynamonem, goździkami, liśćmi laurowymi i rozmarynem. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, a kiedy zawartość się zagotuje ściągamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem. Wołowinę kroimy w kawałki. Rozgrzewamy porządnie patelnię i partiami rumienimy wołowinę na rozgrzanym oleju. Zrumienione mięso przekładamy do garnka z sosem. Dolewamy resztę oleju i tyle gorącej wody, by mięso było prawie przykryte. Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy naczynie i powoli gotujemy przez około 1 godzinę. Następnie przygotowujemy cebulki. Obieramy i w całości podsmażamy na rozgrzanej oliwie do lekkiego zrumienienia. Cebulki przekładamy do garnka z mięsem, dodajemy cukier i powoli gotujemy kolejną godzinę. W razie potrzeby można dolać gorącej wody, ale nie za dużo. Tyle tylko, by mięso było prawie przykryte. Sos powinien być gęsty.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Dość czasochłonne danie do zrobienia, ale na prawdę warto!
Radosław
Zaryzykowałem dodając czarne oliwki ale wyszło na prawdę spoko :D