Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Stifado - grecki gulasz wołowy

Stifado - grecki gulasz wołowy
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

150 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Gulasz wołowy w aromatycznym słodko-winnym sosie

Składniki

1 kg wołowina
1 szt. cebula
4 szt. ząbki czosnku
1,5 łyżka ocet winny czerwony
0,5 szklanka czerwonego wytrawnego wina
1 szt. puszka pomidorów krojonych
2 łyżeczka przecier pomidorowy
0,5 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cynamon
3 szt. goździki
4 szt. liście laurowe
1 łyżeczka suszony rozmaryn
0,5 szklanka oliwa z oliwek
0,5 kg szalotek
2 łyżka cukier brązowy
5 szczypta sól
5 szczypta pieprz

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
627.3 kcal
Tłuszcz
44.4 g
Węglowodany
24.8 g
Błonnik
38.7 g
Białko
3.7 g
Sól
0.6 g

Opis wykonania

Czosnek i jedną dużą cebulę drobno siekamy. Do garnka wlewamy troszkę oleju i smażymy kilka minut, aż zmiękną. Dolewamy wino i ocet, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 5 minut. Pomidory dodajemy do sosu razem z przecierem pomidorowym, gałką muszkatołową, cynamonem, goździkami, liśćmi laurowymi i rozmarynem. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, a kiedy zawartość się zagotuje ściągamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem. Wołowinę kroimy w kawałki. Rozgrzewamy porządnie patelnię i partiami rumienimy wołowinę na rozgrzanym oleju. Zrumienione mięso przekładamy do garnka z sosem. Dolewamy resztę oleju i tyle gorącej wody, by mięso było prawie przykryte. Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy naczynie i powoli gotujemy przez około 1 godzinę. Następnie przygotowujemy cebulki. Obieramy i w całości podsmażamy na rozgrzanej oliwie do lekkiego zrumienienia. Cebulki przekładamy do garnka z mięsem, dodajemy cukier i powoli gotujemy kolejną godzinę. W razie potrzeby można dolać gorącej wody, ale nie za dużo. Tyle tylko, by mięso było prawie przykryte. Sos powinien być gęsty.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Dość czasochłonne danie do zrobienia, ale na prawdę warto!
Radosław
Zaryzykowałem dodając czarne oliwki ale wyszło na prawdę spoko :D