Stifado - grecki gulasz wołowy
6 porcje
150 min
Średnie
Składniki
Wartości odżywcze
Stifado - grecki gulasz wołowy
Stifado - grecki gulasz wołowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Czosnek i jedną dużą cebulę drobno siekamy. Do garnka wlewamy troszkę oleju i smażymy kilka minut, aż zmiękną. Dolewamy wino i ocet, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 5 minut. Pomidory dodajemy do sosu razem z przecierem pomidorowym, gałką muszkatołową, cynamonem, goździkami, liśćmi laurowymi i rozmarynem. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, a kiedy zawartość się zagotuje ściągamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem. Wołowinę kroimy w kawałki. Rozgrzewamy porządnie patelnię i partiami rumienimy wołowinę na rozgrzanym oleju. Zrumienione mięso przekładamy do garnka z sosem. Dolewamy resztę oleju i tyle gorącej wody, by mięso było prawie przykryte. Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy naczynie i powoli gotujemy przez około 1 godzinę. Następnie przygotowujemy cebulki. Obieramy i w całości podsmażamy na rozgrzanej oliwie do lekkiego zrumienienia. Cebulki przekładamy do garnka z mięsem, dodajemy cukier i powoli gotujemy kolejną godzinę. W razie potrzeby można dolać gorącej wody, ale nie za dużo. Tyle tylko, by mięso było prawie przykryte. Sos powinien być gęsty.
Komentarze