


Hummus, czyli pasta z ciecierzycy wywodzącą się z kuchni arabskiej. W Izraelu i Libanie zajadana jest jako przekąska lub danie główne, na śniadanie, na obiad i na kolację.
Ziarna ciecierzycy zalej zimną wodą (ok. 12 godzin przed przygotowaniem humusu). Powinno być jej sporo więcej niż ciecierzycy, ponieważ przez noc ziarna wchłoną dużo płynu. Do ciecierzycy zalanej wodą dodaj łyżeczkę sody.
Ciecierzycę przepłucz na sitku. Zalej świeżą wodą i gotuj na płycie grzewczej z dodatkiem soli do miękkości ziaren (ok. 40–60 minut).
Ugotowane ziarna ciecierzycy wrzuć do pojemnika blendera. Dodaj pastę tahini, czosnek, sok z cytryny i dopraw solą, a następnie miksuj do momentu uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji pasty.
Po kilku minutach miksowania zacznij dolewać zimną wodę i cały czas miksuj do połączenia się składników.
Hummus skrop oliwą z oliwek i posyp posiekaną natką pietruszki.