Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

75 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Hummus, czyli pasta z ciecierzycy wywodzącą się z kuchni arabskiej. W Izraelu i Libanie zajadana jest jako przekąska lub danie główne, na śniadanie, na obiad i na kolację.

Składniki

1 szklanka - ciecierzycy
3 łyżki - pasty sezamowej tahini
100 ml - zimnej wody
- sok z cytryny
2 ząbki - czosnku
1 łyżka - sody oczyszczonej
- sól do smaku
Do podania:
- natka z pietruszki
- oliwa z oliwek

Opis wykonania

1

Ziarna ciecierzycy zalej zimną wodą (ok. 12 godzin przed przygotowaniem humusu). Powinno być jej sporo więcej niż ciecierzycy, ponieważ przez noc ziarna wchłoną dużo płynu. Do ciecierzycy zalanej wodą dodaj łyżeczkę sody.

2

Ciecierzycę przepłucz na sitku. Zalej świeżą wodą i gotuj na płycie grzewczej z dodatkiem soli do miękkości ziaren (ok. 40–60 minut).

Ugotowane ziarna ciecierzycy wrzuć do pojemnika blendera. Dodaj pastę tahini, czosnek, sok z cytryny i dopraw solą, a następnie miksuj do momentu uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji pasty.

Porada

Jak przygotować jedwabiście gładkie puree? Wystarczy końcówka ProPuree do blendera ręcznego marki Bosch i perfekcyjne konsystencja gotowa!



Bosh Logo
Bosh
3

Po kilku minutach miksowania zacznij dolewać zimną wodę i cały czas miksuj do połączenia się składników.

Hummus skrop oliwą z oliwek i posyp posiekaną natką pietruszki.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Humus wychodzi pyszny. Nie można pominąć cytryny - mocno podkreca smak. Polecam
Patrycja Lewandowska
Ja jeszcze dodaję szczyptę kuminu
Pafwvcio
Paluszki chlebowe pasują idealnie!