Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Klasyczny hummus

Opis wykonania

Hummus, czyli pasta z ciecierzycy wywodzącą się z kuchni arabskiej. W Izraelu i Libanie zajadana jest jako przekąska lub danie główne, na śniadanie, na obiad i na kolację.

Klasyczny hummus - krok 1

Ziarna ciecierzycy zalej zimną wodą (ok. 12 godzin przed przygotowaniem humusu). Powinno być jej sporo więcej niż ciecierzycy, ponieważ przez noc ziarna wchłoną dużo płynu. Do ciecierzycy zalanej wodą dodaj łyżeczkę sody.

Klasyczny hummus - krok 2

Ciecierzycę przepłucz na sitku. Zalej świeżą wodą i gotuj z dodatkiem soli do miękkości ziaren (ok. 40-60 minut).

Ugotowane ziarna ciecierzycy wrzuć do pojemnika blendera. Dodaj pastę tahini, czosnek, sok z cytryny i dopraw solą, a następnie miksuj do momentu uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji pasty.

Klasyczny hummus - krok 3

Po kilku minutach miksowania zacznij dolewać zimną wodę i cały czas miksuj do połączenia się składników.

Hummus skrop oliwą z oliwek i posyp posiekaną natką pietruszki.