Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Falafel z pieczonymi ziemniakami i marchewką

Opis wykonania

Wegetariański fast-food.

Falafel to wegetariański fast-food. Oczywiście zdrowy, szczególnie jeśli zostanie przygotowany w piekarniku. I nie tylko dla osób na diecie roślinnej, również osoby mięsożerne zasmakują w tym daniu. Dzięki przyprawom falafel jest niezwykle aromatyczny i według wielu smakuje jak mięso.

Opis wykonania:
Ciecierzycę odcedź, opłucz i zmiel w maszynce do mielenia razem z cebulą. Do zmielonej masy daj jajko, natkę, sodę, sól i resztę przypraw. Wszystko dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dodaj 1 łyżkę wody – masa jest dobra, kiedy ściśnięta w ręce łatwo przyjmuje kształt. Przykryj szczelnie folią i odstaw do lodówki na pół godziny lub dłużej. Z masy formuj małe, lekko spłaszczone kulki. Ważne jest, by dokładnie je ścisnąć, w przeciwnym wypadku będą się rozpadać. Falafele można smażyć na teflonowej patelni lub piec w piekarniku razem z warzywami.

TIP

  • Cebulę przed dodaniem do ciecierzycy można podsmażyć, aby się zrumieniła i miała łagodniejszy smak.
  • Do dania można przygotować sos czosnkowy(2 ząbki czosnku, gałązka koperku, pół kubka jogurtu, łyżka ketchupu)
  • Z masy możesz przygotować większe placki i po usmażeniu/ upieczeniu podać w formie burgerów.

Zobacz też artykuł: czy wegetarianie są zdrowsi?