Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Falafel z pieczonymi ziemniakami i marchewką

Falafel z pieczonymi ziemniakami i marchewką
Ilośc porcji

1 porcje

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wegetariański fast-food.

Składniki

150 g suchej ciecierzycy namoczonej przez noc w zimnej wodzie lub z puszki
1 szt. jajka
1 szt. cebuli
2 szt. ząbków czosnku
2 łyżka posiekanej drobno pietruszki
1 łyżka mielonego kuminu
1/2 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
1/2 łyżeczka mielonego kardamonu
1/2 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczka łyżeczki chili
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli

Opis wykonania

Falafel to wegetariański fast-food. Oczywiście zdrowy, szczególnie jeśli zostanie przygotowany w piekarniku. I nie tylko dla osób na diecie roślinnej, również osoby mięsożerne zasmakują w tym daniu. Dzięki przyprawom falafel jest niezwykle aromatyczny i według wielu smakuje jak mięso.

Opis wykonania:
Ciecierzycę odcedź, opłucz i zmiel w maszynce do mielenia razem z cebulą. Do zmielonej masy daj jajko, natkę, sodę, sól i resztę przypraw. Wszystko dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dodaj 1 łyżkę wody – masa jest dobra, kiedy ściśnięta w ręce łatwo przyjmuje kształt. Przykryj szczelnie folią i odstaw do lodówki na pół godziny lub dłużej. Z masy formuj małe, lekko spłaszczone kulki. Ważne jest, by dokładnie je ścisnąć, w przeciwnym wypadku będą się rozpadać. Falafele można smażyć na teflonowej patelni lub piec w piekarniku razem z warzywami.

TIP

  • Cebulę przed dodaniem do ciecierzycy można podsmażyć, aby się zrumieniła i miała łagodniejszy smak.
  • Do dania można przygotować sos czosnkowy(2 ząbki czosnku, gałązka koperku, pół kubka jogurtu, łyżka ketchupu)
  • Z masy możesz przygotować większe placki i po usmażeniu/ upieczeniu podać w formie burgerów.

Zobacz też artykuł: czy wegetarianie są zdrowsi?

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Z sosem czosnkowym petarda!
Lalaxo
Świetny zamiennik mięsa do np. tortilli
zielone_obloczki
Wyszły mi trochę suche. Nastepnym razem dodam więcej cebuli:)