Falafel z pieczonymi ziemniakami i marchewką
1 porcje
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Falafel z pieczonymi ziemniakami i marchewką
Falafel z pieczonymi ziemniakami i marchewką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Falafel to wegetariański fast-food. Oczywiście zdrowy, szczególnie jeśli zostanie przygotowany w piekarniku. I nie tylko dla osób na diecie roślinnej, również osoby mięsożerne zasmakują w tym daniu. Dzięki przyprawom falafel jest niezwykle aromatyczny i według wielu smakuje jak mięso.
Opis wykonania:
Ciecierzycę odcedź, opłucz i zmiel w maszynce do mielenia razem z cebulą. Do zmielonej masy daj jajko, natkę, sodę, sól i resztę przypraw. Wszystko dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dodaj 1 łyżkę wody – masa jest dobra, kiedy ściśnięta w ręce łatwo przyjmuje kształt. Przykryj szczelnie folią i odstaw do lodówki na pół godziny lub dłużej. Z masy formuj małe, lekko spłaszczone kulki. Ważne jest, by dokładnie je ścisnąć, w przeciwnym wypadku będą się rozpadać. Falafele można smażyć na teflonowej patelni lub piec w piekarniku razem z warzywami.
TIP
- Cebulę przed dodaniem do ciecierzycy można podsmażyć, aby się zrumieniła i miała łagodniejszy smak.
- Do dania można przygotować sos czosnkowy(2 ząbki czosnku, gałązka koperku, pół kubka jogurtu, łyżka ketchupu)
- Z masy możesz przygotować większe placki i po usmażeniu/ upieczeniu podać w formie burgerów.
Zobacz też artykuł: czy wegetarianie są zdrowsi?
Komentarze