Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Falafel z bobu z salsą z zielonych pomidorów według Mateusza Gesslera

Falafel z bobu z salsą z zielonych pomidorów według Mateusza Gesslera
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Falafel to danie coraz bardziej popularne w naszym kraju. Dlatego mam dla Was jego mistrzowską wersję z bobu z dodatkiem salsy z suszonych pomidorów.

Składniki

100 g - ciecierzycy
400 g - bobu
2 szt. - cebul
3 ząbki - czosnku
100 g - posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka - soli
1 łyżeczka - ostrej papryki
1 łyżeczka - słodkiej papryki
1 łyżeczki - kminu rzymskiego
1 łyżeczka - mielonej kolendry
- sok z cytryny
70 g - mąki kukurydzianej lub pszennej
- olej do smażenia
- kasza kukurydziana do obtoczenia
Salsa z zielonych pomidorów:
600 g - pomidorów zielonych
4 łyżki - oliwy z oliwek
0,5 pęczka - kolendry
1 łyżeczka - miodu
2 łyżeczki - wina
- sól

Opis wykonania

1

Bób gotujemy w osolonej wodzie i obieramy z łupin. Ciecierzycę gotujemy do miękkości.

2

Do blendera dodajemy ugotowaną i schłodzoną ciecierzycę, czosnek i cebulę. Miksujemy na gładką masę.

Dodajemy bób, sól, paprykę, sok z cytryny, kumin, mieloną kolendrę i pieprz. Rozdrabniamy na niezbyt jednolitą masę.

Porada

Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.



Bosh Logo
Bosh
3

Masę przekładamy do miski, dodajemy poszatkowaną pietruszkę, sodę i mąkę kukurydzianą. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.

4

Z masy formujemy okrągłe kulki o średnicy 3 cm i obtaczamy w kaszy kukurydzianej. Smażymy na płycie w głębokim tłuszczu o temperaturze 170 stopni przez 8 minut.

Podajemy z salsą z zielonych pomidorów.

6

Salsa pomidorowa:

Pomidory sparzamy w gorącej wodzie, kroimy w cząstki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski.

Do blendera wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną kolendrę, miód i wino. Całość miksujemy. Dokładnie mieszamy sos z pomidorami i schładzamy w lodówce. Doprawiamy solą do smaku.

 

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Jestem fanką tego przepisu ❤️