Falafel z bobu z salsą z zielonych pomidorów
![Falafel z bobu z salsą z zielonych pomidorów](https://akademiasmaku.pl/storage/7332/conversions/falafel-z-bobu-z-salsa-z-zielonych-pomidorow-4500-single.webp)
4 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Falafel z bobu z salsą z zielonych pomidorów
Falafel z bobu z salsą z zielonych pomidorów
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8651/conversions/4Gv2UFgPwXRd3d-thumb.webp)
Bób gotujemy w osolonej wodzie i obieramy z łupin. Ciecierzycę gotujemy do miękkości.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8652/conversions/IcYM4YHfzKtbzy-thumb.webp)
Do blendera dodajemy ugotowaną i schłodzoną ciecierzycę, czosnek i cebulę. Miksujemy na gładką masę.
Dodajemy bób, sól, paprykę, sok z cytryny, kumin, mieloną kolendrę i pieprz. Rozdrabniamy na niezbyt jednolitą masę.
Porada
Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8653/conversions/2KNQuQIn8AjzcE-thumb.webp)
Masę przekładamy do miski, dodajemy poszatkowaną pietruszkę, sodę i mąkę kukurydzianą. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/8654/conversions/d9byFSTV3YGoGO-thumb.webp)
Z masy formujemy okrągłe kulki o średnicy 3 cm i obtaczamy w kaszy kukurydzianej. Smażymy na płycie w głębokim tłuszczu o temperaturze 170 stopni przez 8 minut.
Podajemy z salsą z zielonych pomidorów.
![6](https://akademiasmaku.pl/storage/8655/conversions/njksi5408TPBtJ-thumb.webp)
Salsa pomidorowa:
Pomidory sparzamy w gorącej wodzie, kroimy w cząstki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski.
Do blendera wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną kolendrę, miód i wino. Całość miksujemy. Dokładnie mieszamy sos z pomidorami i schładzamy w lodówce. Doprawiamy solą do smaku.
Komentarze