Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Falafel z bobu z salsą z zielonych pomidorów

Falafel z bobu z salsą z zielonych pomidorów
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Falafel to danie coraz bardziej popularne w naszym kraju. Dlatego mam dla Was jego mistrzowską wersję z bobu z dodatkiem salsy z suszonych pomidorów.

Składniki

100 g ciecierzycy
400 g bobu
2 cebule
3 ząbki czosnku
100 g poszatkowanej pietruszki
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczki kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
Sok z 1 cytryny
70 g mąki kukurydzianej lub pszennej
Olej do smażenia
Kasza kukurydziana do obtoczenia

Salsa z zielonych pomidorów:
600 g zielonych pomidorów
4 łyżki oliwy z oliwek
½ pęczka kolendry
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki wina
Sól

Opis wykonania

1

Bób gotujemy w osolonej wodzie i obieramy z łupin. Ciecierzycę gotujemy do miękkości.

2

Do blendera dodajemy ugotowaną i schłodzoną ciecierzycę, czosnek i cebulę. Miksujemy na gładką masę.

Dodajemy bób, sól, paprykę, sok z cytryny, kumin, mieloną kolendrę i pieprz. Rozdrabniamy na niezbyt jednolitą masę.

Porada

Pomidory zawsze przechowuj w temperaturze pokojowej. Nie wkładaj ich do lodówki. W taki sposób zachowają bogaty smak i aromat.



Bosh Logo
Bosh
3

Masę przekładamy do miski, dodajemy poszatkowaną pietruszkę, sodę i mąkę kukurydzianą. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.

4

Z masy formujemy okrągłe kulki o średnicy 3 cm i obtaczamy w kaszy kukurydzianej. Smażymy na płycie w głębokim tłuszczu o temperaturze 170 stopni przez 8 minut.

Podajemy z salsą z zielonych pomidorów.

6

Salsa pomidorowa:

Pomidory sparzamy w gorącej wodzie, kroimy w cząstki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski.

Do blendera wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną kolendrę, miód i wino. Całość miksujemy. Dokładnie mieszamy sos z pomidorami i schładzamy w lodówce. Doprawiamy solą do smaku.

 

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Jestem fanką tego przepisu ❤️