Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Falafel z bobu z salsą z zielonych pomidorów

Opis wykonania

Falafel to danie coraz bardziej popularne w naszym kraju. Dlatego mam dla Was jego mistrzowską wersję z bobu z dodatkiem salsy z suszonych pomidorów.

Falafel z bobu z salsą z zielonych pomidorów - krok 1

Bób gotujemy w osolonej wodzie i obieramy z łupin. Ciecierzycę gotujemy do miękkości.

Falafel z bobu z salsą z zielonych pomidorów - krok 2

Do blendera dodajemy ugotowaną i schłodzoną ciecierzycę, czosnek i cebulę. Miksujemy na gładką masę.

Dodajemy bób, sól, paprykę, sok z cytryny, kumin, mieloną kolendrę i pieprz. Rozdrabniamy na niezbyt jednolitą masę.

Falafel z bobu z salsą z zielonych pomidorów - krok 3

Masę przekładamy do miski, dodajemy poszatkowaną pietruszkę, sodę i mąkę kukurydzianą. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.

Falafel z bobu z salsą z zielonych pomidorów - krok 4

Z masy formujemy okrągłe kulki o średnicy 3 cm i obtaczamy w kaszy kukurydzianej. Smażymy na głębokim tłuszczu w temperaturze 170 stopni przez 8 minut.

Podajemy z salsą z zielonych pomidorów.

Falafel z bobu z salsą z zielonych pomidorów - krok 5

Salsa pomidorowa:

Pomidory sparzamy w gorącej wodzie, kroimy w cząstki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski.

Do blendera wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną kolendrę, miód i wino. Całość miksujemy. Dokładnie mieszamy sos z pomidorami i schładzamy w lodówce. Doprawiamy solą do smaku.