Falafel z bobu z salsą z zielonych pomidorów
4 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Falafel z bobu z salsą z zielonych pomidorów
Falafel z bobu z salsą z zielonych pomidorów
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Bób gotujemy w osolonej wodzie i obieramy z łupin. Ciecierzycę gotujemy do miękkości.
Do blendera dodajemy ugotowaną i schłodzoną ciecierzycę, czosnek i cebulę. Miksujemy na gładką masę.
Dodajemy bób, sól, paprykę, sok z cytryny, kumin, mieloną kolendrę i pieprz. Rozdrabniamy na niezbyt jednolitą masę.
Porada
Pomidory zawsze przechowuj w temperaturze pokojowej. Nie wkładaj ich do lodówki. W taki sposób zachowają bogaty smak i aromat.
Masę przekładamy do miski, dodajemy poszatkowaną pietruszkę, sodę i mąkę kukurydzianą. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
Z masy formujemy okrągłe kulki o średnicy 3 cm i obtaczamy w kaszy kukurydzianej. Smażymy na płycie w głębokim tłuszczu o temperaturze 170 stopni przez 8 minut.
Podajemy z salsą z zielonych pomidorów.
Salsa pomidorowa:
Pomidory sparzamy w gorącej wodzie, kroimy w cząstki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski.
Do blendera wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną kolendrę, miód i wino. Całość miksujemy. Dokładnie mieszamy sos z pomidorami i schładzamy w lodówce. Doprawiamy solą do smaku.
Komentarze