Kuchnia niemiecka: charakterystyka i przepisy

Kuchnia niemiecka: charakterystyka i przepisy

Niemcy to nasi bliscy sąsiedzi. Wydawałoby się zatem, że kuchnia niemiecka będzie bardzo podobna do polskiej. Okazuje się jednak, że pomimo pewnych punktów wspólnych, klasyczne niemieckie jedzenie znacznie różni się od typowego menu znanego z kuchni polskiej. Jaka jest zatem tradycyjna kuchnia niemiecka? Sycąca, tłusta, kaloryczna i bogata w mięsa. Co więcej, produkty znane również z polskich stołów bywają w kuchni niemieckiej wykorzystywane w nietypowy z naszego punktu widzenia sposób.

W ramach wstępu posłużmy się obrazowym przykładem kiszonej kapusty, którą w Niemczech często spotkasz jako element śniadaniowej kanapki. Poznaj najsłynniejsze dania naszych sąsiadów i odkryj przepisy ich narodowych potraw.

Kuchnia niemiecka – krótka charakterystyka

Tradycyjna kuchnia niemiecka wykorzystuje bardzo podobne produkty do tych stanowiących esencję kuchni polskiej. Powszechnie korzysta się w niej z wieprzowiny, kapusty czy ziemniaków.

Bardzo ważnym elementem całej niemieckiej kultury, a zatem nie tylko kuchni, jest piwo. Bardzo często stanowi ono nie tylko odrębny element posiłku, ale wykorzystywane jest również jako składnik do przyrządzania licznych, tradycyjnych dań. Piwo bardzo dobrze sprawdza się jako przeciwwaga do dość tłustych dań, które w kuchni niemieckiej są bardzo powszechne.

Kolejnym charakterystycznym elementem kuchni niemieckiej jest połączenie smaku słodkiego i kwaśnego. Spotkasz zatem dania oparte na kiszonej kapuście i słodkich sosach. Pikantne kiełbaski w słodko-kwaśnym sosie curry to również jeden z kultowych przysmaków, szczególnie w zestawie z zimnym piwem.

Bardzo częstym dodatkiem do wielu potraw są ziemniaki, serwowane w każdej postaci – na ciepło i na zimno, jako osobny element dania, a także jako podstawa farszu. Ziemniaki dodaje się nawet do naleśników czy sałatek, takich jak tradycyjna bawarska sałatka ziemniaczana.

sałatka ziemniaczana, sałatka bawarska przepis, kuchnia niemiecka

Rozmawiając o kuchni niemieckiej nie możemy również zapomnieć o kiełbasie, której w tym kraju występuje ponad tysiąc odmian.

Charakteryzując kuchnię niemiecką nie sposób pominąć faktu, że tak jak w wielu innych krajach, również w Niemczech na kuchnię narodową składa się kilka odrębnych, dość zróżnicowanych kuchni regionalnych. To szczególnie w regionalnych odmianach wielu niemieckich dań rozpoznać można wpływy kuchni z innych krajów europejskich, takich jak Włochy, Hiszpania, Czechy, a także Polska.

Niemiecka sałatka ziemniaczana – przepis

Przepis na sałatkę ziemniaczaną to klasyk niemieckiej kuchni. Spotkasz ją nie tylko w typowych niemieckich domach, ponieważ stanowi jedną z podstawowych pozycji menu w wielu restauracjach, szczególnie tych serwujących śniadania.

Przyrządza się ją z gotowanych ziemniaków, świeżych ogórków, jajek, zielonej cebulki i koperku. Składniki łączy się sosem przygotowanym z jogurtu lub śmietany wymieszanej z odrobiną musztardy.

Często spotyka się również sałatki ziemniaczane urozmaicone dodatkiem pokrojonej drobno kiełbasy, szynki lub boczku.

Sznycel po wiedeńsku – przepis

sznycel wiedeński, kuchnia niemiecka, sznycel po wiedeńsku przepis

Sznycel po wiedeńsku to bardzo ciekawe danie, popularne w Polsce i serwowane w wielu naszych restauracjach. Przyrządzisz go z pomocą płyty indukcyjnej Bosch.

Sznycle wiedeńskie, w przeciwieństwie do popularnych w Polsce kotletów, przyrządza się z cielęciny. Powinny one być cienkie i duże, a po usmażeniu zajmować nawet pół talerza. Kotlet taki podaje się tradycyjnie z ułożonym na wierzchu jajkiem sadzonym, w towarzystwie puree ziemniaczanego i mizerii.        

Golonka po niemiecku – przepis

Golonka to tłusty kawałek mięsa wieprzowego, bardzo popularny i stanowiący bazę wielu dań kuchni niemieckiej. Wystarczy, że surowe mięso natrzesz solą i pieprzem, a potem odłożysz na 3 godziny. Następnie piecz je przez dwie godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C, w brytfannie podlanej niedużą ilością wrzącej wody. Podczas pieczenia co kilkanaście minut polewaj mięso sosem zebranym z dna brytfanki. W połowie pieczenia możesz solidnie przyprawić mięso kminkiem, posypać pokrojoną w piórka cebulą i piec dalej. Po upływie dwóch godzin zwiększ temperaturę do 250°C i piecz maksymalnie 30 minut, często polewając golonkę piwem. Mięso jest gotowe, kiedy skórka stanie się złoto-brązowa i chrupiąca.

Tak przyrządzoną golonkę podawaj z kapustą zasmażaną, ziemniakami lub pieczywem. Do popicia oczywiście najlepiej sprawdzi się zimne piwo.

Sprawdź piekarniki marki Bosch | serie 8

Currywurst – przepis      

Currywurst to jedna z najpopularniejszych przekąsek na słynnych niemieckich jarmarkach bożonarodzeniowych. Do stoisk serwujących te słodko-pikantne kiełbaski w bułce ustawiają się zawsze długie kolejki. Jeżeli chcesz spróbować currywurst w domowym zaciszu, podpowiadamy, jak je przyrządzić.

Po pierwsze, zaopatrz się w niezbyt grube białe kiełbaski. Następnie obierz je ze skóry i upiecz w piekarniku z funkcją grilla na złoto-brązowy kolor. Podawaj je pokrojone w grubsze plastry i polane ciepłym sosem, przygotowanym z równych ilości ketchupu i soku jabłkowego, przyprawionych solidną porcją przyprawy curry. W wersji rozszerzonej sos możesz podgotować z dodatkiem podsmażonej wcześniej na złoty kolor cebulki.

Tak przyrządzone kiełbaski można serwować z jasną bułeczką, frytkami, a nawet w towarzystwie pieczonych ziemniaków.

Biała kiełbasa – przepis

kuchnia niemiecka, precel, kiełbasa biała

Do zrobienia domowej białej kiełbasy w domowej kuchni potrzebne będzie kilka sprzętów. Szczególnie przyda się maszynka do mielenia mięsa. Możesz również skorzystać z robota kuchennego marki Bosch ze specjalną przystawką do mielenia.

Do przyrządzenia białej kiełbasy przygotuj następujące składniki:

  • 2 kg mięsa – łopatki wieprzowej, karkówki lub mieszanki tych dwóch rodzajów mięsa

  • boczek – 1 kg

  • czosnek – 1 główka

  • sól – 54 g

  • pieprz – 7 g

  • cukier – 7 g

  • suszony majeranek – 7 g

  • woda – 300 ml, bardzo zimna

  • jelita wieprzowe do kiełbasy

Mięso pokrój w kostkę i zmiel w maszynce do mielenia na najgrubszych oczkach. Następnie dodaj wyciśnięty czosnek i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj dłońmi, a następnie stopniowo dodawaj wodę i cały czas mieszaj. Masa powinna być lekko klejąca.

Całość odstaw na kilka godzin do lodówki, aby składniki się przegryzły. Następnie, zgodnie z instrukcją z opakowania jelit nadziej je przygotowaną masą. Gotowe kiełbasy możesz zaparzyć przez około pół godziny w wodzie o temperaturze 72°C lub zamrozić w postaci surowej do późniejszego użytku.

Niemieckie słodycze – co warto spróbować?

Najcenniejszym słodkim przepisem w kuchni niemieckiej jest Strucla Bożonarodzeniowa. Jest to słodkie maślane ciasto, zawierające dużo rozdrobnionych migdałów, rodzynki, skórki cytrusów i korzenne przyprawy. Strucla ma nawet w Niemczech swoje własne święto, które odbywa się w Dreźnie, a główną rolę gra przyrządzana specjalnie na tę okazję największa strucla na świecie.

Ciekawym z naszego polskiego punktu widzenia przysmakiem są również serwowane na jarmarkach placki ziemniaczane podane z dużą ilością słodkiego jabłkowego musu!

Również na świeżym powietrzu spróbujesz tradycyjnego deseru o nazwie Dampfnudenn, czyli swego rodzaju dużej kluski ugotowanej na parze, a następnie polanej słodkim sosem waniliowym i dużą ilością gorącego sosu owocowego, np. z wiśni przyprawionych cynamonem. 

Kuchnia niemiecka – ciekawostki

Jeżeli szukasz ciekawostek na temat kuchni niemieckiej, to z pewnością zainteresują cię następujące fakty:

  • Wiele klasycznych dań i przekąsek konsumowanych jest na świeżym powietrzu. Jest to związane z ogromną popularnością różnego rodzaju festiwali czy jarmarków, na które każdego dnia – nawet w środku tygodnia – ściągają olbrzymie tłumy zarówno lokalnych mieszkańców, jak i turystów. To właśnie dlatego klasyki takie jak currywurst czy placki ziemniaczane z sosem jabłkowym spożywane są na stojąco, bezpośrednio przy stoiskach, w towarzystwie bliskich i znajomych, z kuflem piwa lub kubkiem grzanego wina w dłoni. 

  • Niemcy mają w swojej tradycyjnej kuchni własną wersję pizzy. Danie to nazywa się Dinnede i różni się od włoskiego oryginału kształtem, który jest podłużny. Charakterystyczne są również dodatki serwowane na cieście. Dinnede najczęściej piecze się w piecach opalanych drewnem, w taki sam sposób jak włoską pizzę, jednak zamiast sosu pomidorowego i mozzarelli na cieście lądują śmietana, ziemniaki i boczek.

  • Niektóre tradycyjne potrawy powstają z zestawienia produktów niezwykle rzadko spotykanych w ramach jednego dania. Wyobraź sobie, że jedną z popularnych zup jest zupa z węgorza gotowanego w bulionie z mięsa wołowego!

  • Ze względu na swoją burzliwą historię, polskie pomorze przejęło z czasem bardzo wiele cech kuchni niemieckiej, więc jeżeli Twoja rodzina od pokoleń mieszka w okolicach Gdańska, bardzo możliwe, że opisywana przez nas kuchnia niemiecka brzmi bardzo znajomo do tego, co znasz ze swoich rodzinnych tradycji.

Kuchnia niemiecka jest nam bardzo bliska – podobna, ale zarazem bardzo odmienna. Z pewnością warto próbować nie tylko konkretnych dań, ale również zainspirować się nietypowym dla nas łączeniem składników. Gdy następnym razem usmażysz chrupiące placki ziemniaczane, spróbuj podać je z dodatkiem słodkiego musu jabłkowego.