Sznycel wiedeński
![Sznycel wiedeński](https://akademiasmaku.pl/storage/7825/conversions/sznycel-wiedenski-5007-single.webp)
4 porcje
40 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Sznycel wiedeński
Sznycel wiedeński
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9983/conversions/V24TSuWFBPq0Rs-thumb.webp)
Mięso myjemy i oczyszczamy z błon. Dzielimy na 4 równe kawałki.
Układamy na desce, przykrywamy folią spożywczą i dokładnie rozbijamy mięso, formując okrągły sznycel. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Sznycel o wadze 125 g powinien mieć 20 cm średnicy.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9984/conversions/ggNWmV1t6cWDn1-thumb.webp)
Do miski wybijamy jajka i przyprawiamy do smaku solą. Rozkłócamy widelcem.
Mąkę i bułkę tartą wysypujemy na 2 talerze .
Przyprawione wcześniej sznycle panierujemy w kolejności: mąka, jajko, bułka.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9985/conversions/Pu5gEzeD4mHmOf-thumb.webp)
Smażymy na płycie grzewczej na rozgrzanym maśle po 4 minuty z każdej strony.
Na drugiej patelni smażymy jajka sadzone i kładziemy je na sznyclu.
Podajemy z puree i mizerią z ogórków.
Komentarze