Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Domowa kostka rosołowa – jak ją zrobić?

Domowa kostka rosołowa – jak ją zrobić?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Co można zrobić z kostką rosołową domowej roboty?
  2. Składniki na kostkę rosołową drobiową
  3. Składniki na domową kostkę warzywną
  4. Jak przechowywać domowe kostki rosołowe?

Domowa kostka rosołowa to sposób na szybką zupę czy sos. Kostki sklepowe pozostawiają wiele do życzenia ze względu na skład. Jeśli chcesz wiedzieć, co jesz, poświęć chwilę i przygotuj sobie bazę do dań na wiele miesięcy.

 

Co można zrobić z kostką rosołową domowej roboty?

 

Kostka rosołowa to jedna z tych rzeczy, które zawsze warto mieć w kuchni i wykorzystać  przy najróżniejszych okazjach, np. gdy brakuje czasu na przygotowanie domowego bulionu, można użyć jej by doprawić sos lub zupę, a nawet zamarynować mięso czy rybę. Najfajniejsze jest to, że kostkę rosołową możesz łatwo przygotować w domu. Taka kostka będzie pełna smaku, aromatu, prawdziwych ziół, przypraw i warzyw. Będzie dużo smaczniejsza i zdrowsza niż ze sklepu. Domową pastę bulionową można przechowywać w lodówce lub zamrażarce, wytrzyma nawet kilka miesięcy.

 

Składniki na kostkę rosołową drobiową

 

Składniki:

 

  • 300 g mięsa z podudzi kurczaka (bez skóry, bez kości)

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 1/4 selera

  • 1 mały por

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 liść laurowy

  • po gałązce ziół świeżych lub suszonych (pietruszka, lubczyk)

  • 150 g soli morskiej gruboziarnistej

 

Przygotowanie

 

  1. Mięso z kurczaka zmiksuj za pomocą blendera. 

  2. Wszystkie warzywa obierz i zetrzyj na tarce, a zioła drobno posiekaj.

  3. Do garnka włóż rozdrobnione mięso, warzywa z ziołami, liść laurowy i wlej ok. 125 ml wody. Gotuj na bardzo małym ogniu przez ok. 30 minut, bardzo często mieszając. W razie potrzeby podlej niewielką ilością wody. 

  4. Po tym czasie całość miksuj blenderem ok. 1 minuty na najwyższych obrotach. Masę przełóż do pojemnika na kostki lodu i pozostaw do wystygnięcia, następnie wstaw go do zamrażarki najlepiej na całą noc.

 

Składniki na domową kostkę warzywną

 

Składniki:

 

  • 3 marchewki

  • 1 korzeń pietruszki

  • 1/2 selera

  • 1 por (biała i jasnozielona część)

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 liść laurowy

  • 2 ziarenka ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku

  • kilka gałązek natki pietruszki

  • 2 łyżki soli

  • 1/2 łyżeczki pieprzu

  • 2 łyżki masła

 

Przygotowanie

 

  1. Warzywa oczyść, obierz i zetrzyj na tarce,

  2. Na patelni rozgrzej masło i dodaj cebulę. Gdy stanie się szklista, dodaj czosnek i razem przez chwilę smaż. Dodaj resztę warzyw i wymieszaj.

  3. Dodaj 200 ml gorącej wody oraz wszystkie przyprawy. Całość wymieszaj i duś bez przykrycia przez 15 minut, aż większość wody wyparuje. Usuń ziele angielskie i liść laurowy.

  4. Zawartość patelni przełóż do pojemnika blendera, dodaj natkę pietruszki i zmiksuj na gładką masę.

  5. Masę przełóż do pojemnika na kostki lodu i pozostaw do wystygnięcia, następnie wstaw go do zamrażarki najlepiej na całą noc.

 

Jak przechowywać domowe kostki rosołowe?

 

Domową pastę bulionową można przechowywać w zamrażarce w pojemnikach do lodu. W takiej formie wytrzyma nawet kilka miesięcy. Pastę możesz przechowywać również w słoiczku w  lodówce do miesiąca.