Domowa kostka rosołowa – jak ją zrobić?

Domowa kostka rosołowa to sposób na szybką zupę czy sos. Kostki sklepowe pozostawiają wiele do życzenia ze względu na skład. Jeśli chcesz wiedzieć, co jesz, poświęć chwilę i przygotuj sobie bazę do dań na wiele miesięcy.
Co można zrobić z kostką rosołową domowej roboty?
Kostka rosołowa to jedna z tych rzeczy, które zawsze warto mieć w kuchni i wykorzystać przy najróżniejszych okazjach, np. gdy brakuje czasu na przygotowanie domowego bulionu, można użyć jej by doprawić sos lub zupę, a nawet zamarynować mięso czy rybę. Najfajniejsze jest to, że kostkę rosołową możesz łatwo przygotować w domu. Taka kostka będzie pełna smaku, aromatu, prawdziwych ziół, przypraw i warzyw. Będzie dużo smaczniejsza i zdrowsza niż ze sklepu. Domową pastę bulionową można przechowywać w lodówce lub zamrażarce, wytrzyma nawet kilka miesięcy.
Składniki na kostkę rosołową drobiową
Składniki:
-
300 g mięsa z podudzi kurczaka (bez skóry, bez kości)
-
2 marchewki
-
1 pietruszka
-
1/4 selera
-
1 mały por
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
1 liść laurowy
-
po gałązce ziół świeżych lub suszonych (pietruszka, lubczyk)
-
150 g soli morskiej gruboziarnistej
Przygotowanie
-
Mięso z kurczaka zmiksuj za pomocą blendera.
-
Wszystkie warzywa obierz i zetrzyj na tarce, a zioła drobno posiekaj.
-
Do garnka włóż rozdrobnione mięso, warzywa z ziołami, liść laurowy i wlej ok. 125 ml wody. Gotuj na bardzo małym ogniu przez ok. 30 minut, bardzo często mieszając. W razie potrzeby podlej niewielką ilością wody.
-
Po tym czasie całość miksuj blenderem ok. 1 minuty na najwyższych obrotach. Masę przełóż do pojemnika na kostki lodu i pozostaw do wystygnięcia, następnie wstaw go do zamrażarki najlepiej na całą noc.
Składniki na domową kostkę warzywną
Składniki:
-
3 marchewki
-
1 korzeń pietruszki
-
1/2 selera
-
1 por (biała i jasnozielona część)
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
1 liść laurowy
-
2 ziarenka ziela angielskiego
-
1 łyżeczka suszonego lubczyku
-
kilka gałązek natki pietruszki
-
2 łyżki soli
-
1/2 łyżeczki pieprzu
-
2 łyżki masła
Przygotowanie
-
Warzywa oczyść, obierz i zetrzyj na tarce,
-
Na patelni rozgrzej masło i dodaj cebulę. Gdy stanie się szklista, dodaj czosnek i razem przez chwilę smaż. Dodaj resztę warzyw i wymieszaj.
-
Dodaj 200 ml gorącej wody oraz wszystkie przyprawy. Całość wymieszaj i duś bez przykrycia przez 15 minut, aż większość wody wyparuje. Usuń ziele angielskie i liść laurowy.
-
Zawartość patelni przełóż do pojemnika blendera, dodaj natkę pietruszki i zmiksuj na gładką masę.
-
Masę przełóż do pojemnika na kostki lodu i pozostaw do wystygnięcia, następnie wstaw go do zamrażarki najlepiej na całą noc.
Jak przechowywać domowe kostki rosołowe?
Domową pastę bulionową można przechowywać w zamrażarce w pojemnikach do lodu. W takiej formie wytrzyma nawet kilka miesięcy. Pastę możesz przechowywać również w słoiczku w lodówce do miesiąca.