Domowa kostka rosołowa – jak ją zrobić?

Domowa kostka rosołowa – jak ją zrobić?

Domowa kostka rosołowa to sposób na szybką zupę czy sos. Kostki sklepowe pozostawiają wiele do życzenia ze względu na skład. Jeśli chcesz wiedzieć, co jesz, poświęć chwilę i przygotuj sobie bazę do dań na wiele miesięcy.

 

Co można zrobić z kostką rosołową domowej roboty?

 

Kostka rosołowa to jedna z tych rzeczy, które zawsze warto mieć w kuchni i wykorzystać  przy najróżniejszych okazjach, np. gdy brakuje czasu na przygotowanie domowego bulionu, można użyć jej by doprawić sos lub zupę, a nawet zamarynować mięso czy rybę. Najfajniejsze jest to, że kostkę rosołową możesz łatwo przygotować w domu. Taka kostka będzie pełna smaku, aromatu, prawdziwych ziół, przypraw i warzyw. Będzie dużo smaczniejsza i zdrowsza niż ze sklepu. Domową pastę bulionową można przechowywać w lodówce lub zamrażarce, wytrzyma nawet kilka miesięcy.

 

Składniki na kostkę rosołową drobiową

 

Składniki:

 

  • 300 g mięsa z podudzi kurczaka (bez skóry, bez kości)

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 1/4 selera

  • 1 mały por

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 liść laurowy

  • po gałązce ziół świeżych lub suszonych (pietruszka, lubczyk)

  • 150 g soli morskiej gruboziarnistej

 

Przygotowanie

 

  1. Mięso z kurczaka zmiksuj za pomocą blendera. 

  2. Wszystkie warzywa obierz i zetrzyj na tarce, a zioła drobno posiekaj.

  3. Do garnka włóż rozdrobnione mięso, warzywa z ziołami, liść laurowy i wlej ok. 125 ml wody. Gotuj na bardzo małym ogniu przez ok. 30 minut, bardzo często mieszając. W razie potrzeby podlej niewielką ilością wody. 

  4. Po tym czasie całość miksuj blenderem ok. 1 minuty na najwyższych obrotach. Masę przełóż do pojemnika na kostki lodu i pozostaw do wystygnięcia, następnie wstaw go do zamrażarki najlepiej na całą noc.

 

Składniki na domową kostkę warzywną

 

Składniki:

 

  • 3 marchewki

  • 1 korzeń pietruszki

  • 1/2 selera

  • 1 por (biała i jasnozielona część)

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 liść laurowy

  • 2 ziarenka ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku

  • kilka gałązek natki pietruszki

  • 2 łyżki soli

  • 1/2 łyżeczki pieprzu

  • 2 łyżki masła

 

Przygotowanie

 

  1. Warzywa oczyść, obierz i zetrzyj na tarce,

  2. Na patelni rozgrzej masło i dodaj cebulę. Gdy stanie się szklista, dodaj czosnek i razem przez chwilę smaż. Dodaj resztę warzyw i wymieszaj.

  3. Dodaj 200 ml gorącej wody oraz wszystkie przyprawy. Całość wymieszaj i duś bez przykrycia przez 15 minut, aż większość wody wyparuje. Usuń ziele angielskie i liść laurowy.

  4. Zawartość patelni przełóż do pojemnika blendera, dodaj natkę pietruszki i zmiksuj na gładką masę.

  5. Masę przełóż do pojemnika na kostki lodu i pozostaw do wystygnięcia, następnie wstaw go do zamrażarki najlepiej na całą noc.

 

Jak przechowywać domowe kostki rosołowe?

 

Domową pastę bulionową można przechowywać w zamrażarce w pojemnikach do lodu. W takiej formie wytrzyma nawet kilka miesięcy. Pastę możesz przechowywać również w słoiczku w  lodówce do miesiąca.