Dżem z pomarańczy
![Dżem z pomarańczy](https://akademiasmaku.pl/storage/7721/conversions/dzem-z-pomaranczy-4896-single.webp)
4 porcje
300 min
Średnie
Składniki
Dżem z pomarańczy
Dżem z pomarańczy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9564/conversions/oLvgTl7kZSYfYO-thumb.webp)
Pomarańcze sparz i wyszoruj. Owoce obierz ze skórki. Skórkę pokrój w drobną kostkę.
Resztę pomarańczy obierz wycinając białe błonki. Miąższ i skórkę włóż do garnka o grubym dnie. Do garnka wlej sok z cytryny.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9565/conversions/hEj9tIHpkUoXMP-thumb.webp)
Owoce i skórki zalej wrzącą wodą, doprowadź do wrzenia i zdejmij z palnika. Dodaj cukier i wymieszaj do rozpuszczenia. Garnek pozostaw na całą noc w temperaturze pokojowej.
Porada
Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9566/conversions/J4wHB2LnHZ4oIX-thumb.webp)
Następnego dnia znowu gotuj na minimalnej mocy płyty grzewczej przez około 4 godziny, mieszając od czasu do czasu.
Podgrzewaj do czasu, aż woda wyparuje i otrzymasz dżem o odpowiedniej konsystencji.
Gorący dżem przełóż do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików.
Komentarze