Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Dżem z pomarańczy

Opis wykonania

Dżem z pomarańczy - krok 1

Pomarańcze sparz i wyszoruj. Owoce obierz ze skórki. Skórkę pokrój w drobną kostkę.

Resztę pomarańczy obierz wycinając białe błonki. Miąższ i skórkę włóż do garnka o grubym dnie. Do garnka wlej sok z cytryny.

Dżem z pomarańczy - krok 2

Owoce i skórki zalej wrzącą wodą, doprowadź do wrzenia i zdejmij z palnika. Dodaj cukier i wymieszaj do rozpuszczenia. Garnek pozostaw na całą noc w temperaturze pokojowej.

Dżem z pomarańczy - krok 3

Następnego dnia znowu gotuj na minimalnym ogniu przez około 4 godziny, mieszając od czasu do czasu.

Podgrzewaj do czasu, aż woda wyparuje i otrzymasz dżem o odpowiedniej konsystencji.

Gorący dżem przełóż do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików.