Sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
4 porcje
15 min
Łatwe
Sałatka z kopru włoskiego, znanego jako fenkuł, to świetna propozycja na lekki i szybki lunch. Może być podana jako przystawka lub jako dodatek do dania głównego. Zwykle serwuje się ją zimą. Sprawdź, jak przygotować sałatkę z kopru włoskiego!
Składniki
1 bulwa kopru włoskiego
1 szt. pomarańczy
2 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżka soku z pomarańczy
skórka otarta z połowy pomarańczy
do smaku sól
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
120.2 kcal
Tłuszcz
5.5 g
Węglowodany
16.5 g
Błonnik
2.2 g
Białko
5.5 g
Sól
1.7 g
Sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Bulwę kopru włoskiego pokrój w cienkie plastry (w poprzek bulwy). Pomarańczę umyj, sparz wrzątkiem i zetrzyj skórkę z jej połowy. Pomarańczę obierz i pokrój w plastry, a plastry na pół lub na ćwiartki.
Całość przełóż do miski, dodaj oliwę i sok z pomarańczy oraz sól i skórkę otartą z pomarańczy.
Porada
Siekanie warzyw i ziół
Krojenie i siekanie to czasochłonne czynności. Możesz wykonać je szybciej przy pomocy uniwersalnego rozdrabniacza do blendera ręcznego marki Bosch.
Sałatkę dokładnie wymieszaj, przed podaniem możesz zostawić w lodówce.
Komentarze