Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Przecier pomidorowy na zupę

Przecier pomidorowy na zupę
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zdrowe zupy powinny mieć przede wszystkim dobrą bazę, którą może być domowy przecier. Poniżej przepis na przecież pomidorowy, który musisz wypróbować w swojej kuchni!

Składniki

1 kg - pomidorów
1 łyżka - cukru
1 łyżeczka - papryki
1 szczypta - soli

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
61 kcal
Tłuszcz
0.5 g
Węglowodany
10.6 g
Błonnik
2.3 g
Białko
3.1 g
Sól
0.8 g

Opis wykonania

Przecier pozwoli Ci cieszyć się wyjątkowym smakiem pomidorów nawet poza sezonem.

Opis przygotowania:

  1. Pomidory umyj, osusz i pokrój w ćwiartki. Podsmażaj je w garnku na małym ogniu. Co jakiś czas mieszaj, aby się nie przypaliły. Po około 20 minutach pomidory powinny zacząć się rozpadać.
  2. Pomidory przetrzyj przez sitko. Do powstałego przecieru dodaj cukier oraz przyprawy. Ponownie podgrzewaj przecier na małym ogniu, aż zgęstnieje.
  3. Ciepły przecier przelej do słoika i pasteryzuj około 20 minut.

TIP

  • Możesz przygotować przecier razem z pestkami, jednak przy dłuższym okresie przechowywania może on zgorzknieć.
  • Do przecieru możesz dodać niewielką ilość dyni hokkaido. Zupa będzie słodsza i wyrazista w smaku.
  • Słodką paprykę możesz zastąpić chilli i kuminem.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Domowy przecier pomidorowy nie ma sobie równych! Smak zupy czy sosu na bazie domowego przecieru jest rewelacyjny.
Monka
Super przepis Uwielbiam takie przeciery Zimą nie tylko idealne do zupy ale do szakszuki
Sylwucha
Domowy przecier najlepszy! Livehack: przecisnąć pomidory przez wyciskarkę wolnoobrotowa najsmaczniejsze wychodzą przeciśnięte przez wyciskarkę Bosch 😁👊
Radosław
Wspaniały sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw.