Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Przecier pomidorowy na zupę

Przecier pomidorowy na zupę

Opis wykonania

60 min
Łatwe
dla 4 osób

Doskonała baza na szybką i aromatyczną zupę.

Przecier pozwoli Ci cieszyć się wyjątkowym smakiem pomidorów nawet poza sezonem.



Opis przygotowania:



  1. Pomidory umyj, osusz i pokrój w ćwiartki. Podsmażaj je w garnku na małym ogniu. Co jakiś czas mieszaj, aby się nie przypaliły. Po około 20 minutach pomidory powinny zacząć się rozpadać.

  2. Pomidory przetrzyj przez sitko. Do powstałego przecieru dodaj cukier oraz przyprawy. Ponownie podgrzewaj przecier na małym ogniu, aż zgęstnieje.

  3. Ciepły przecier przelej do słoika i pasteryzuj około 20 minut.

TIP



  • Możesz przygotować przecier razem z pestkami, jednak przy dłuższym okresie przechowywania może on zgorzknieć.

  • Do przecieru możesz dodać niewielką ilość dyni hokkaido. Zupa będzie słodsza i wyrazista w smaku.

  • Słodką paprykę możesz zastąpić chilli i kuminem.

Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz dla smakoszy!

Gdzie i kiedy powstał ruch Slow Food?