Przecier pomidorowy na zupę
4 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Zdrowe zupy powinny mieć przede wszystkim dobrą bazę, którą może być domowy przecier. Poniżej przepis na przecież pomidorowy, który musisz wypróbować w swojej kuchni!
Składniki
1 kg - pomidorów
1 łyżka - cukru
1 łyżeczka - papryki
1 szczypta - soli
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
61 kcal
Tłuszcz
0.5 g
Węglowodany
10.6 g
Błonnik
2.3 g
Białko
3.1 g
Sól
0.8 g
Przecier pomidorowy na zupę
Przecier pomidorowy na zupę
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przecier pozwoli Ci cieszyć się wyjątkowym smakiem pomidorów nawet poza sezonem.
Opis przygotowania:
- Pomidory umyj, osusz i pokrój w ćwiartki. Podsmażaj je w garnku na małym ogniu. Co jakiś czas mieszaj, aby się nie przypaliły. Po około 20 minutach pomidory powinny zacząć się rozpadać.
- Pomidory przetrzyj przez sitko. Do powstałego przecieru dodaj cukier oraz przyprawy. Ponownie podgrzewaj przecier na małym ogniu, aż zgęstnieje.
- Ciepły przecier przelej do słoika i pasteryzuj około 20 minut.
TIP
- Możesz przygotować przecier razem z pestkami, jednak przy dłuższym okresie przechowywania może on zgorzknieć.
- Do przecieru możesz dodać niewielką ilość dyni hokkaido. Zupa będzie słodsza i wyrazista w smaku.
- Słodką paprykę możesz zastąpić chilli i kuminem.
Komentarze