


Szybkie, zdrowe, przepyszne, lekkie i zarazem sycące fit śniadanie :)
1). Oddzielamy żółtka od białek - używamy tylko białek. 2). Szparagi i shiitake (można użyć również pieczarek) myjemy, osuszamy. Pół ząbka czosnku kroimy w plasterki. Rozgrzewamy na patelni pół łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego i na średnim ogniu przysmażamy pod przykryciem razem szparagi, shiitake oraz czosnek (ok. 4 min.). Na początku przysmażania solimy i pieprzymy do smaku. Po przysmażeniu zdejmujemy wszystko na talerzyk. 3). Na tę samą patelnię dorzucamy łyżeczkę oleju kokosowego nierafinowanego i po jego rozpuszczeniu zalewamy patelnię białkami jaj. Na nieścięte jeszcze jaja układamy przysmażone szparagi, shiitake i czosnek. Układamy kilka gałązek świeżego tymianku. Posypujemy ziołami prowansalskimi. Po ścięciu białek (ok. 3-4 min) "zsuwamy" naszą pizzę z patelni na talerz. 4). Na talerzu posypujemy startym parmezanem (lub innym serem) oraz dosmaczamy pieprzem cayenne.