Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

YES PLEASE! Czyli pizza na śniadanie.

YES PLEASE! Czyli pizza na śniadanie.
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

13 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Szybkie, zdrowe, przepyszne, lekkie i zarazem sycące fit śniadanie :)

Składniki

5 szt. Białek jaj z wolnego wybiegu
5 szt. Szparagów
4 szt. Shiitake
1/2 szt. Czosnku
1 łyżeczka Parmezanu
1 szczypta Soli himalajskiej
1 szczypta Pieprzu
1 szczypta Ziół prowansalskich
4 szt. Gałązek świeżego tymianku
1 łyżka Oleju kokosowego nierafinowanego
1 szczypta Pieprzu cayenne

Opis wykonania

1). Oddzielamy żółtka od białek - używamy tylko białek. 2). Szparagi i shiitake (można użyć również pieczarek) myjemy, osuszamy. Pół ząbka czosnku kroimy w plasterki. Rozgrzewamy na patelni pół łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego i na średnim ogniu przysmażamy pod przykryciem razem szparagi, shiitake oraz czosnek (ok. 4 min.). Na początku przysmażania solimy i pieprzymy do smaku. Po przysmażeniu zdejmujemy wszystko na talerzyk. 3). Na tę samą patelnię dorzucamy łyżeczkę oleju kokosowego nierafinowanego i po jego rozpuszczeniu zalewamy patelnię białkami jaj. Na nieścięte jeszcze jaja układamy przysmażone szparagi, shiitake i czosnek. Układamy kilka gałązek świeżego tymianku. Posypujemy ziołami prowansalskimi. Po ścięciu białek (ok. 3-4 min) "zsuwamy" naszą pizzę z patelni na talerz. 4). Na talerzu posypujemy startym parmezanem (lub innym serem) oraz dosmaczamy pieprzem cayenne.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych