Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

YES PLEASE! Czyli pizza na śniadanie.

YES PLEASE! Czyli pizza na śniadanie.
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

13 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Szybkie, zdrowe, przepyszne, lekkie i zarazem sycące fit śniadanie :)

Składniki

5 szt. Białek jaj z wolnego wybiegu
5 szt. Szparagów
4 szt. Shiitake
1/2 szt. Czosnku
1 łyżeczka Parmezanu
1 szczypta Soli himalajskiej
1 szczypta Pieprzu
1 szczypta Ziół prowansalskich
4 szt. Gałązek świeżego tymianku
1 łyżka Oleju kokosowego nierafinowanego
1 szczypta Pieprzu cayenne

Opis wykonania

1). Oddzielamy żółtka od białek - używamy tylko białek. 2). Szparagi i shiitake (można użyć również pieczarek) myjemy, osuszamy. Pół ząbka czosnku kroimy w plasterki. Rozgrzewamy na patelni pół łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego i na średnim ogniu przysmażamy pod przykryciem razem szparagi, shiitake oraz czosnek (ok. 4 min.). Na początku przysmażania solimy i pieprzymy do smaku. Po przysmażeniu zdejmujemy wszystko na talerzyk. 3). Na tę samą patelnię dorzucamy łyżeczkę oleju kokosowego nierafinowanego i po jego rozpuszczeniu zalewamy patelnię białkami jaj. Na nieścięte jeszcze jaja układamy przysmażone szparagi, shiitake i czosnek. Układamy kilka gałązek świeżego tymianku. Posypujemy ziołami prowansalskimi. Po ścięciu białek (ok. 3-4 min) "zsuwamy" naszą pizzę z patelni na talerz. 4). Na talerzu posypujemy startym parmezanem (lub innym serem) oraz dosmaczamy pieprzem cayenne.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych