Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

5 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kuchnia azjatycka to dania pełne aromatów i zaskakujących smaków, obfitująca w warzywa i owoce morza. Jeżeli masz ochotę choć na chwilę przenieść się do egzotycznej Tajlandii, pomoże Ci w tym nasza zupa tajska z krewetkami.

Składniki

1 l bulion drobiowy
1 l mleczko kokosowe
1 szklanka grzyby słomiane
1 szklanka grzyby enoki
ok. 300 g krewetki
3 szt. papryczka chilli
10 szt. pomidorki koktajlowe
1/2 szt. czerwona papryka
8-10 szt. liście limonki Kaffir
3 szt. trawa cytrynowa
1/2 szklanka kolendra świeża
ok. 3 cm galangal
ok. 6 łyżka sos rybny
4 łyżka cukier brązowy
1 szt. limonka
1-2 łyżka oliwa aromatyzowana chilli

Opis wykonania

Galangal pokrój w plasterki. Liście limonki podrzyj na mniejsze kawałki, a trawę cytrynową delikatnie obtłucz. Dzięki temu w pełni uwolnią swój aromat. Papryczki chilli przekrój na pół. Kolendrę posiekaj. 

Bulion drobiowy wlej do garnka i zacznij podgrzewać. Dodaj trawę cytrynową, liście limonki, galangal, chilli i połowę posiekanej kolendry. Doprowadź do wrzenia i gotuj na niewielkim ogniu przez około 5 minut.

Do bulionu dodaj mleko kokosowe, sos rybny i oliwę. Krewetki umyj i obierz. Bulion doprowadź ponownie do wrzenia i dodaj pokrojone drobno grzyby, paprykę, sok z limonki i cukier, a także krewetki. Gotuj 3-4 minuty, tak by krewetki się nie przegotowały, a grzyby i warzywa pozostały chrupiące. Dodaj pokrojone na pół pomidorki koktajlowe.

Zupa ma lekko słodkawy, kokosowy, przyjemny posmak z pikantnym tłem i lekką nutą limonki. To doskonałą propozycja na rozgrzewający obiad lub aromatyczną kolację z przyjaciółmi. Najlepiej podawać ją bezpośrednio po przygotowaniu, posypaną obficie posiekanym szczypiorem i świeżą kolendrą. Można także dodać jeszcze odrobinę chilli.

Smacznego!

Sprawdź także przepis na popularną zupę Tom Yum: Zupa Tom Yum a więcej przepisów na potrawy kuchni tajskiej znajdziesz tutaj: Kuchnia tajska

 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Wyśmienita i aromatyczna. Pikantna oraz kwaśna. Pyszna. Polecam przepis
Radosław
Warto dodać dodatkowo sok z limonki oraz tamaryndowca