Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tom Kha- tajska zupa z krewetkami

Opis wykonania

Tajska zupa z mlekiem kokosowym i krewetkami. Pełna smaków i aromatów.

Trawę cytrynową delikatnie "obtłuc" tak aby uwolniła swój aromat ale się nie rozpadła. Pokroić na mniejsze kawałki. Galangal pokroić w plasterki. Liście limonki kafir podrzeć na mniejsze kawałki aby puściły więcej aromatu. Trawę cytrynową, galangal, przekrojone na pół papryczki chilli oraz połowę posiekanej kolendry i liście kafir wrzucić do bulionu. Od momentu wrzenia gotować ok 5 minut. Wlać mleko kokosowe. Dodać sos rybny, oliwę z chilli, pokrojoną papryczkę chilli. Doprowadzić do wrzenia. Dodać krewetki, pokrojone grzyby, paprykę, oliwę chilli i sok z limonki oraz cukier. Gotować ok 2-3 minuty tak aby grzyby były chrupiące a krewetki się nie przegotowały. Warzywa mają być chrupiące. Na koniec dodać pokrojone na pół pomidorki. Zupa ma mieć przyjemny słodkawy kokosowy posmak, z lekką nutką limonki i pikanterii. Podawać posypaną szczypiorem , chilli i świeżą kolendrą. Najlepiej w podgrzewanym naczyniu aby cały czas była gorąca.