Tom Kha – tajska zupa z krewetkami
5 porcje
25 min
Łatwe
Składniki
Tom Kha – tajska zupa z krewetkami
Tom Kha – tajska zupa z krewetkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Galangal pokrój w plasterki. Liście limonki podrzyj na mniejsze kawałki, a trawę cytrynową delikatnie obtłucz. Dzięki temu w pełni uwolnią swój aromat. Papryczki chilli przekrój na pół. Kolendrę posiekaj.
Bulion drobiowy wlej do garnka i zacznij podgrzewać. Dodaj trawę cytrynową, liście limonki, galangal, chilli i połowę posiekanej kolendry. Doprowadź do wrzenia i gotuj na niewielkim ogniu przez około 5 minut.
Do bulionu dodaj mleko kokosowe, sos rybny i oliwę. Krewetki umyj i obierz. Bulion doprowadź ponownie do wrzenia i dodaj pokrojone drobno grzyby, paprykę, sok z limonki i cukier, a także krewetki. Gotuj 3-4 minuty, tak by krewetki się nie przegotowały, a grzyby i warzywa pozostały chrupiące. Dodaj pokrojone na pół pomidorki koktajlowe.
Zupa ma lekko słodkawy, kokosowy, przyjemny posmak z pikantnym tłem i lekką nutą limonki. To doskonałą propozycja na rozgrzewający obiad lub aromatyczną kolację z przyjaciółmi. Najlepiej podawać ją bezpośrednio po przygotowaniu, posypaną obficie posiekanym szczypiorem i świeżą kolendrą. Można także dodać jeszcze odrobinę chilli.
Smacznego!
Sprawdź także przepis na popularną zupę Tom Yum: Zupa Tom Yum a więcej przepisów na potrawy kuchni tajskiej znajdziesz tutaj: Kuchnia tajska
Komentarze