Szarlotka jabłkowo-śliwkowa
![Szarlotka jabłkowo-śliwkowa](https://akademiasmaku.pl/storage/7400/conversions/szarlotka-jablkowo-sliwkowa-4568-single.webp)
6 porcje
60 min
Łatwe
Składniki
Szarlotka jabłkowo-śliwkowa
Szarlotka jabłkowo-śliwkowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8917/conversions/4FiofrSeVh8lha-thumb.webp)
Mąkę, masło i cukier posiekajmy nożem.
Zagniatamy jak najszybciej ciasto i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8918/conversions/cuVUjdlSuhJ5BM-thumb.webp)
Jabłka kroimy w kostkę. Śliwki wydrążamy i kroimy w plasterki. Dodajemy cynamon i cukier.
Podsmażamy na patelni przez 2 minuty i odstawiamy z płyty grzewczej do schłodzenia.
Porada
Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8919/conversions/xz6qzgzJaX516g-thumb.webp)
Foremkę do tarty wykładamy kruchym ciastem, na którym układamy jabłka ze śliwkami.
Następnie dodajemy ubitą z cukrem pianę z białek i delikatnie rozsmarowujemy ją na całej powierzchni.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/8920/conversions/QPcykF5WrsZXKg-thumb.webp)
Ścieramy odłożone ciasto kruche na tarce o grubych oczkach.
Pieczemy przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu i schłodzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze