Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Szarlotka jabłkowo-śliwkowa

Opis wykonania

Okazuje się, że szarlotka to nie tylko jabłka! Warto wykorzystać jesienne dary natury i dodać do klasycznej szarlotki także śliwki. Spróbujmy tego mistrzowskiego połączenia.

Szarlotka jabłkowo-śliwkowa - krok 1

Mąkę, masło i cukier posiekajmy nożem.

Zagniatamy jak najszybciej ciasto i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Szarlotka jabłkowo-śliwkowa - krok 2

Jabłka kroimy w kostkę. Śliwki wydrążamy i kroimy w plasterki. Dodajemy cynamon i cukier.

Podsmażamy na patelni przez 2 minuty i odstawiamy z płyty grzewczej do schłodzenia.

Szarlotka jabłkowo-śliwkowa - krok 3

Foremkę do tarty wykładamy kruchym ciastem, na którym układamy jabłka ze śliwkami.

Następnie dodajemy ubitą z cukrem pianę z białek i delikatnie rozsmarowujemy ją na całej powierzchni.

Szarlotka jabłkowo-śliwkowa - krok 4

Ścieramy odłożone ciasto kruche na tarce o grubych oczkach.

Pieczemy przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Po upieczeniu i schłodzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Bosch do kuchni