


Okazuje się, że szarlotka to nie tylko jabłka! Warto wykorzystać jesienne dary natury i dodać do klasycznej szarlotki także śliwki. Spróbujmy tego mistrzowskiego połączenia.
Mąkę, masło i cukier posiekajmy nożem.
Zagniatamy jak najszybciej ciasto i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Jabłka kroimy w kostkę. Śliwki wydrążamy i kroimy w plasterki. Dodajemy cynamon i cukier.
Podsmażamy na patelni przez 2 minuty i odstawiamy z płyty grzewczej do schłodzenia.
Foremkę do tarty wykładamy kruchym ciastem, na którym układamy jabłka ze śliwkami.
Następnie dodajemy ubitą z cukrem pianę z białek i delikatnie rozsmarowujemy ją na całej powierzchni.
Ścieramy odłożone ciasto kruche na tarce o grubych oczkach.
Pieczemy przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu i schłodzeniu posypujemy cukrem pudrem.