Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Okazuje się, że szarlotka to nie tylko jabłka! Warto wykorzystać jesienne dary natury i dodać do klasycznej szarlotki także śliwki. Spróbujmy tego mistrzowskiego połączenia.

Składniki

300 g mąki
200 g masła
100 g cukru
700 g kwaśnych jabłek
½ łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru pudru
400 g śliwek węgierek
4 białka z jajek i 3 łyżki cukru- do ubicia piany

Opis wykonania

1

Mąkę, masło i cukier posiekajmy nożem.

Zagniatamy jak najszybciej ciasto i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

2

Jabłka kroimy w kostkę. Śliwki wydrążamy i kroimy w plasterki. Dodajemy cynamon i cukier.

Podsmażamy na patelni przez 2 minuty i odstawiamy z płyty grzewczej do schłodzenia.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.



Bosh Logo
Bosh
3

Foremkę do tarty wykładamy kruchym ciastem, na którym układamy jabłka ze śliwkami.

Następnie dodajemy ubitą z cukrem pianę z białek i delikatnie rozsmarowujemy ją na całej powierzchni.

4

Ścieramy odłożone ciasto kruche na tarce o grubych oczkach.

Pieczemy przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Po upieczeniu i schłodzeniu posypujemy cukrem pudrem.


Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych