Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Okazuje się, że szarlotka to nie tylko jabłka! Warto wykorzystać jesienne dary natury i dodać do klasycznej szarlotki także śliwki. Spróbujmy tego mistrzowskiego połączenia.

Składniki

300 g mąki
200 g masła
100 g cukru
700 g kwaśnych jabłek
½ łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru pudru
400 g śliwek węgierek
4 białka z jajek i 3 łyżki cukru- do ubicia piany

Opis wykonania

Mąkę, masło i cukier posiekajmy nożem.

Zagniatamy jak najszybciej ciasto i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Jabłka kroimy w kostkę. Śliwki wydrążamy i kroimy w plasterki. Dodajemy cynamon i cukier.

Podsmażamy na patelni przez 2 minuty i odstawiamy z płyty grzewczej do schłodzenia.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.

Bosh Logo
Bosh

Foremkę do tarty wykładamy kruchym ciastem, na którym układamy jabłka ze śliwkami.

Następnie dodajemy ubitą z cukrem pianę z białek i delikatnie rozsmarowujemy ją na całej powierzchni.

Ścieramy odłożone ciasto kruche na tarce o grubych oczkach.

Pieczemy przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Po upieczeniu i schłodzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych