Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pasta curry z tofu z ryżem jaśminowym.

Składniki

3 łyżki oleju (najlepiej ryżowego)
Ryż jaśminowy
Pasta curry:
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżka nasion kolendry
2 goździki
1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
1-3 drobno poszatkowane, czerwone chilli (z pestkami lub bez w zależności od pożądanego stopnia ostrości)
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
2 drobno poszatkowane ząbki czosnku
3 drobno poszatkowane szalotki
1 łyżka pasty miso
1 puszka mleka kokosowego
Warzywa: słodkie ziemniaki pokrojone w kostkę, czerwona papryka pokrojona w paski, cukinia pokrojona w plasterki
1 opakowanie tofu pokrojone w kostkę i usmażone w głębokim tłuszczu
Sos sojowy do smaku
2 łyżki syropu z agawy lub łyzka cukru trzcinowego
Sok z cytryny lub limonki do smaku
Garść solonych orzeszków ziemnych
Garść nerkowców

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
885.8 kcal
Tłuszcz
36.9 g
Węglowodany
116.4 g
Błonnik
22.9 g
Białko
6.7 g
Sól
1.5 g

Opis wykonania

1

Przyprawy w całości upraż na suchej patelni około 3 minut aż wydobędzie się z nich aromat.

Następnie utrzyj je w moździerzu lub zmiel w młynku do kawy. Jeśli pastę curry przyrządzasz w moździerzu, to dodaj składniki i ucieraj, aż uzyskasz pastę. Możesz także przygotować pastę w blenderze.

2

Pastę curry podsmaż na oleju. Dodaj mleko kokosowe, a następnie słodkie ziemniaki i paprykę.

W międzyczasie usmaż tofu. Kiedy dynia zmięknie dodaj tofu, cukinie.

Przypraw curry sosem sojowym, sokiem z cytryny i syropem lub cukrem. Całość posyp orzechami i kiełkami.

Podawaj z ryżem najlepiej jaśminowym lub makaronem sojowym/ryżowym.

Porada

Krojenie i siekanie to czasochłonne czynności. Możesz wykonać je szybciej przy pomocy uniwersalnego rozdrabniacza do blendera ręcznego marki Bosch.



Bosh Logo
Bosh

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Toporkiewicz
Bardzo dobre, polecam