Tajskie, żółte curry z tofu
![Tajskie, żółte curry z tofu](https://akademiasmaku.pl/storage/3884/conversions/tajskie-zolte-curry-z-tofu-921-single.webp)
4 porcje
Średnie
Składniki
Wartości odżywcze
Tajskie, żółte curry z tofu
Tajskie, żółte curry z tofu
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8740/conversions/QSTC6mcVaCh2H7-thumb.webp)
Przyprawy w całości upraż na suchej patelni około 3 minut aż wydobędzie się z nich aromat.
Następnie utrzyj je w moździerzu lub zmiel w młynku do kawy. Jeśli pastę curry przyrządzasz w moździerzu, to dodaj składniki i ucieraj, aż uzyskasz pastę. Możesz także przygotować pastę w blenderze.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8741/conversions/tljlruDj4hvuMw-thumb.webp)
Pastę curry podsmaż na oleju. Dodaj mleko kokosowe, a następnie słodkie ziemniaki i paprykę.
W międzyczasie usmaż tofu. Kiedy dynia zmięknie dodaj tofu, cukinie.
Przypraw curry sosem sojowym, sokiem z cytryny i syropem lub cukrem. Całość posyp orzechami i kiełkami.
Podawaj z ryżem najlepiej jaśminowym lub makaronem sojowym/ryżowym.
Porada
Krojenie i siekanie to czasochłonne czynności. Możesz wykonać je szybciej przy pomocy uniwersalnego rozdrabniacza do blendera ręcznego marki Bosch.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
Komentarze