Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Tajskie, żółte curry z tofu

Tajskie, żółte curry z tofu
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pasta curry z tofu z ryżem jaśminowym.

Składniki

3 łyżki oleju (najlepiej ryżowego)
Ryż jaśminowy
Pasta curry:
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżka nasion kolendry
2 goździki
1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
1-3 drobno poszatkowane, czerwone chilli (z pestkami lub bez w zależności od pożądanego stopnia ostrości)
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
2 drobno poszatkowane ząbki czosnku
3 drobno poszatkowane szalotki
1 łyżka pasty miso
1 puszka mleka kokosowego
Warzywa: słodkie ziemniaki pokrojone w kostkę, czerwona papryka pokrojona w paski, cukinia pokrojona w plasterki
1 opakowanie tofu pokrojone w kostkę i usmażone w głębokim tłuszczu
Sos sojowy do smaku
2 łyżki syropu z agawy lub łyzka cukru trzcinowego
Sok z cytryny lub limonki do smaku
Garść solonych orzeszków ziemnych
Garść nerkowców

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
885.8 kcal
Tłuszcz
36.9 g
Węglowodany
116.4 g
Błonnik
22.9 g
Białko
6.7 g
Sól
1.5 g

Opis wykonania

1

Przyprawy w całości upraż na suchej patelni około 3 minut aż wydobędzie się z nich aromat.

Następnie utrzyj je w moździerzu lub zmiel w młynku do kawy. Jeśli pastę curry przyrządzasz w moździerzu, to dodaj składniki i ucieraj, aż uzyskasz pastę. Możesz także przygotować pastę w blenderze.

2

Pastę curry podsmaż na oleju. Dodaj mleko kokosowe, a następnie słodkie ziemniaki i paprykę.

W międzyczasie usmaż tofu. Kiedy dynia zmięknie dodaj tofu, cukinie.

Przypraw curry sosem sojowym, sokiem z cytryny i syropem lub cukrem. Całość posyp orzechami i kiełkami.

Podawaj z ryżem najlepiej jaśminowym lub makaronem sojowym/ryżowym.

Porada

Krojenie i siekanie to czasochłonne czynności. Możesz wykonać je szybciej przy pomocy uniwersalnego rozdrabniacza do blendera ręcznego marki Bosch.



Bosh Logo
Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych