Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa gruszkowa z imbirem

Zupa gruszkowa z imbirem

Opis wykonania

40 min
Łatwe
dla 4 osób

Kiedy nadchodzą chłodniejsze dni coraz częściej sięgam po przepisy na rozgrzewające zupy. Najlepiej jeśli taka jesienna zupa jest gęsta, kremowa i bardzo aromatyczna.

Zanim przystąpisz do gotowania zupy, przygotuj chipsy z gruszki, z którymi możesz podać potrawę. Do wody dodaj sok z cytryny. Plastry owoców namocz w wodzie, odsącz z jej nadmiaru, a następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.



Chipsy piecz w piekarniku nagrzanym do 110 stopni przez około 2 godziny (po godzinie przełóż gruszki na drugą stronę).Po upieczeniu pozostaw gruszki do przestudzenia, wtedy nabiorą chrupkości.



Teraz przejdź do przygotowania zupy. Do garnka wlej oliwę z oliwek, rozgrzej i zeszklij na niej posiekaną cebulę przez około 3-4 minuty.Dodaj pokrojony seler oraz imbir i podsmaż jeszcze przez następne 5 minut.



Do garnka wlej bulion warzywny, dodaj obrane i pokrojone w większą kostkę gruszki. Gotuj przez około 20 minut aż owoce staną się miękkie.



Całość zmiksuj przy pomocy blendera, aby uzyskać zupę o gładkiej, kremowej konsystencji. Dopraw solą do smaku, możesz dodać także listki tymianku.


Wasza ocena

Quiz - Co wiesz o gotowaniu?

Jajko w koszulce to inaczej?

 Jajko w koszulce to inaczej?