Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kiedy nadchodzą chłodniejsze dni coraz częściej sięgam po przepisy na rozgrzewające zupy. Najlepiej jeśli taka jesienna zupa jest gęsta, kremowa i bardzo aromatyczna.

Składniki

4 szt. - gruszek
750 ml - bulionu warzywnego
200 g - selera
1 szt. - cebuli
1 kawałek - świeżego imbiru (mały)
2-3 łyżki - oliwy z oliwek
50 ml - przegotowanej, zimnej wody
- sok z cytryny (z połowy)
- sól do smaku
opcjonalnie: gałązki - tymianku świeżego

Opis wykonania

Zanim przystąpisz do gotowania zupy, przygotuj chipsy z gruszki, z którymi możesz podać potrawę. Do wody dodaj sok z cytryny. Plastry owoców namocz w wodzie, odsącz z jej nadmiaru, a następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Chipsy piecz w piekarniku nagrzanym do 110 stopni przez około 2 godziny (po godzinie przełóż gruszki na drugą stronę).Po upieczeniu pozostaw gruszki do przestudzenia, wtedy nabiorą chrupkości.

Teraz przejdź do przygotowania zupy. Do garnka wlej oliwę z oliwek, rozgrzej i zeszklij na niej posiekaną cebulę przez około 3-4 minuty.Dodaj pokrojony seler oraz imbir i podsmaż jeszcze przez następne 5 minut.

Do garnka wlej bulion warzywny, dodaj obrane i pokrojone w większą kostkę gruszki. Gotuj przez około 20 minut aż owoce staną się miękkie.

Całość zmiksuj przy pomocy blendera, aby uzyskać zupę o gładkiej, kremowej konsystencji. Dopraw solą do smaku, możesz dodać także listki tymianku.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych