Zupa gruszkowa z imbirem
4 porcje
40 min
Łatwe
3.29 (Ilość ocen: 7)
Składniki
Zupa gruszkowa z imbirem
Zupa gruszkowa z imbirem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Zanim przystąpisz do gotowania zupy, przygotuj chipsy z gruszki, z którymi możesz podać potrawę. Do wody dodaj sok z cytryny. Plastry owoców namocz w wodzie, odsącz z jej nadmiaru, a następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Chipsy piecz w piekarniku nagrzanym do 110 stopni przez około 2 godziny (po godzinie przełóż gruszki na drugą stronę).Po upieczeniu pozostaw gruszki do przestudzenia, wtedy nabiorą chrupkości.
Teraz przejdź do przygotowania zupy. Do garnka wlej oliwę z oliwek, rozgrzej i zeszklij na niej posiekaną cebulę przez około 3-4 minuty.Dodaj pokrojony seler oraz imbir i podsmaż jeszcze przez następne 5 minut.
Do garnka wlej bulion warzywny, dodaj obrane i pokrojone w większą kostkę gruszki. Gotuj przez około 20 minut aż owoce staną się miękkie.
Całość zmiksuj przy pomocy blendera, aby uzyskać zupę o gładkiej, kremowej konsystencji. Dopraw solą do smaku, możesz dodać także listki tymianku.
Komentarze