Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Smoczy owoc- jakie ma właściwości i jak go jeść

Smoczy owoc- jakie ma właściwości i jak go jeść
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Co to jest smoczy owoc?
  2. Rodzaje smoczego owocu
  3. Właściwości zdrowotne smoczego owocu
  4. Wartości odżywcze smoczego owocu
  5. Jak jeść smoczy owoc?
  6. Zastosowanie smoczego owocu w kuchni
  7. Przepis na tropikalną sałatkę owocową

Smoczy owoc, znany również jako pitaja, przyciąga uwagę swoim unikalnym wyglądem i delikatnym, orzeźwiającym smakiem. To egzotyczny przysmak, który pochodzi z Ameryki Południowej i Azji Południowo-Wschodniej. Czy wiesz, że ten owoc kryje w sobie zarówno piękno, jak i bogactwo wartości odżywczych? Poznaj właściwości zdrowotne smoczego owocu, jego zastosowanie w kuchni oraz sprawdzone przepisy.

Co to jest smoczy owoc?

Smoczy owoc to owoc kaktusów, które pochodzą z rodzin Stenocereus i Hylocereus. Jego miąższ wypełniony jest maleńkimi, jadalnymi nasionami, przypominającymi nasiona kiwi. W zależności od odmiany, może mieć biały lub czerwony środek.

Pitaja ma łagodny, subtelnie słodki smak, często porównywany do połączenia kiwi, truskawki i gruszki.

Rodzaje smoczego owocu

Pitaja występuje w trzech głównych odmianach, które różnią się nie tylko wyglądem, ale również smakiem.

  • Pitaja czerwona – to najczęściej spotykana odmiana w polskich sklepach, charakteryzująca się czerwoną albo różową skórką i białym miąższem pełnym czarnych pestek. Jej smak jest delikatny, lekko słodki i bardzo orzeźwiający. Idealna do deserów i smoothie.
  • Pitaja żółta – owoce tej odmiany mają jasnożółtą skórkę i biały miąższ. Są mniejsze od odmiany czerwonej, ale znacznie słodsze i soczystsze. Zazwyczaj można ją dostać w sklepach z egzotyczną żywnością.
  • Pitaja różowa – ten rodzaj smoczego owocu wyróżnia się różową skórką i intensywnie czerwonym lub fioletowym miąższem. Ma wyrazistszy i słodszy smak niż w przypadku odmiany czerwonej. Pitaja różowa jest nie tylko smaczna, ale dzięki intensywnej barwie doskonale prezentuje się w deserach i na zdjęciach kulinarnych.

Rodzaje smoczego owocu - infografika

Właściwości zdrowotne smoczego owocu 

Smoczy owoc jest bogaty w błonnik, który reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom. W ten sposób wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego i poprawia wchłanianie składników odżywczych.

Duża zawartość witaminy C w smoczym owocu wspiera układ odpornościowy, chroniąc organizm przed infekcjami. Ten składnik działa także jako silny antyoksydant, neutralizując wolne rodniki i spowalniając procesy starzenia.

Pitaja jest niskokaloryczna – w 100 g owocu znajduje się tylko ok. 50 kcal.

Smoczy owoc zawiera kwasy omega 3 oraz 6, które pomagają w obniżeniu poziomu „złego” cholesterolu LDL we krwi oraz wspierają pracę serca.

Pitaja smoczy owocWartości odżywcze smoczego owocu 

Oto jego najważniejsze wartości odżywcze smoczego owocu:

  • Witamina C – smoczy owoc dostarcza dużą dawkę witaminy C, która wzmacnia odporność, poprawia kondycję skóry i wspiera regenerację organizmu po wysiłku. Witamina ta przyczynia się także do lepszego wchłaniania żelaza, co zapobiega anemii.
  • Antyoksydanty – pitaja zawiera przeciwutleniacze, takie jak betalainy, które chronią komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Antyoksydanty odgrywają istotną rolę w profilaktyce nowotworów oraz w spowalnianiu procesów starzenia się organizmu.
  • Błonnik – błonnik obecny w smoczym owocu wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom i reguluje poziom cukru we krwi. To szczególnie ważne dla osób z cukrzycą, ponieważ pomaga kontrolować wahania glukozy.
  • Żelazo – smoczy owoc jest źródłem żelaza, które wspomaga produkcję czerwonych krwinek i transport tlenu w organizmie. Regularne spożywanie pitai może zapobiec niedoborom tego minerału, zwłaszcza u osób z ryzykiem anemii.
  • Wapń i fosfor – te minerały wspierają zdrowie kości i zębów, co jest szczególnie ważne dla dzieci, kobiet w ciąży i osób starszych.
  • Magnez i potas – wspierają pracę mięśni i układu nerwowego, pomagają utrzymać równowagę elektrolitową. 100 g owocu dostarcza organizmowi około 40 mg magnezu – zalecana dzienna dawka tego minerału National Institutes of Health to 300–400 mg.

Pokrojony smoczy owoc na białym talerzu

Przeczytaj także: Polskie owoce. Superowoce znad Wisły

Jak jeść smoczy owoc? 

Wystarczy przekroić owoc na pół i wydrążyć miąższ łyżką – przypomina to jedzenie kiwi. Miąższ możesz również pokroić w kostkę i dodać do sałatek, smoothie lub deserów. Należy pamiętać, że skórka pitai nie jest jadalna, dlatego zawsze należy ją usunąć przed spożyciem.

O tym, że smoczy owoc jest dojrzały świadczą miękka skórka z zielonymi listkami oraz mięsisty i jędrny miąższ.

Sprawdź także: Jak mrozić warzywa i owoce?

Zastosowanie smoczego owocu w kuchni

Oto trzy przepisy, które podkreślą wyjątkowy smak pitai:

Przepis na smoothie z pitają

Składniki:

  • 1 smoczy owoc
  • 1 banan
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

  1. Smoczy owoc przekrój na pół, wyjmij miąższ łyżką i pokrój na kawałki.
  2. Banana obierz i przekrój na pół.
  3. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę.
  4. Smoothie podawaj schłodzone.

Smoothie z pitają

Przepis na deser z jogurtem i smoczym owocem

Składniki:

  • 1 smoczy owoc
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • garść granoli
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

  1. Smoczy owoc pokrój w kostkę.
  2. Do szklanki nałóż warstwę jogurtu, następnie granoli i kawałków smoczego owocu.
  3. Powtarzaj warstwy do wypełnienia szklanki.
  4. Polej miodem przed podaniem.

Deser z jogurtem i smoczym owocem

Przepis na tropikalną sałatkę owocową

Składniki:

  • 1 smoczy owoc
  • 1 mango
  • 1 kiwi
  • sok z połowy limonki

Przygotowanie:

  1. Wszystkie owoce obierz i pokrój w kostkę.
  2. Wymieszaj w misce, skrop sokiem z limonki i delikatnie wymieszaj.
  3. Podawaj jako orzeźwiającą przekąskę.

Mężczyzna trzyma talerzyk z pokrojonym smoczym owocem

Smoczy owoc łączy egzotyczny smak z licznymi korzyściami zdrowotnymi. Jest niskokaloryczny, bogaty w witaminy i minerały, a jednocześnie bardzo wszechstronny w kuchni. Warto włączyć pitaję do swojej diety, by cieszyć się jej walorami smakowymi i zdrowotnymi. Wypróbuj powyższe przepisy i odkryj magię smoczego owocu!