Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

35 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Stir fry to tradycyjna chińska technika gotowania. Jej głównym założeniem jest smażenie składników potrawy na bardzo gorącym tłuszczu w głębokiej patelni zwanej wokiem. W ten sposób jesteśmy w stanie uzyskać wyjątkowy smak i konsystencję smażonego mięsa czy warzyw.

Składniki

500 g mięsa z kurczaka, np. piersi
2 ząbki czosnku
2-4 cm świeżego korzenia imbiru
1 papryczka chili
Sos sojowy
Sos ostrygowy
Olej sezamowy
Sól i pieprz do smaku
Olej roślinny do smażenia
Do podania: zielona cebula, ziarna sezamu

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
210.2 kcal
Tłuszcz
9.8 g
Węglowodany
2.6 g
Błonnik
28.5 g
Białko
0.7 g
Sól
2.2 g

Opis wykonania

Mięso kurczaka pokrój w kostkę wielkości ok. 3 cm.

Imbir, czosnek i papryczkę chilli posiekaj dość drobno.

Na patelni rozgrzej mocno olej i dodaj posiekany czosnek, imbir i papryczkę.

Po kilkudziesięciu sekundach dodaj mięso kurczaka i smaż na dużej mocy płyty grzewczej do czasu, aż mięso zacznie się rumienić.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.

Bosh Logo
Bosh

Dodaj sos sojowy, sos ostrygowy i cały czas mieszając, smaż dalej. Kurczak powinien po kilkudziesięciu sekundach dokładnie oblepić się sosem i zmienić kolor na brązowy.

Na ostatnie kilkadziesiąt sekund dodaj na patelnię pokrojoną zieloną cebulkę.

Całość zamieszaj, podawaj prosto z patelni w towarzystwie kolorowych warzyw i ryżu.

Koniecznie posyp gotowe danie ziarnami sezamu.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Szybki i smaczny przepis. Pominęłam sos ostrygowy, a i bez niego wyszło bardzo smacznie.