Kurczak po chińsku stir fry
![Kurczak po chińsku stir fry](https://akademiasmaku.pl/storage/7282/conversions/kurczak-po-chinsku-stir-fry-4450-single.webp)
4 porcje
35 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Kurczak po chińsku stir fry
Kurczak po chińsku stir fry
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8471/conversions/37YD9jFXsRIObM-thumb.webp)
Mięso kurczaka pokrój w kostkę wielkości ok. 3 cm.
Imbir, czosnek i papryczkę chilli posiekaj dość drobno.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8472/conversions/PkrlW20TAFhksP-thumb.webp)
Na patelni rozgrzej mocno olej i dodaj posiekany czosnek, imbir i papryczkę.
Po kilkudziesięciu sekundach dodaj mięso kurczaka i smaż na dużej mocy płyty grzewczej do czasu, aż mięso zacznie się rumienić.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8473/conversions/rSYDvWAgIkW91P-thumb.webp)
Dodaj sos sojowy, sos ostrygowy i cały czas mieszając, smaż dalej. Kurczak powinien po kilkudziesięciu sekundach dokładnie oblepić się sosem i zmienić kolor na brązowy.
![5](https://akademiasmaku.pl/storage/8474/conversions/6wlXs4v0bWydte-thumb.webp)
Na ostatnie kilkadziesiąt sekund dodaj na patelnię pokrojoną zieloną cebulkę.
Całość zamieszaj, podawaj prosto z patelni w towarzystwie kolorowych warzyw i ryżu.
![6](https://akademiasmaku.pl/storage/8475/conversions/Z3OvmnTptONmDh-thumb.webp)
Koniecznie posyp gotowe danie ziarnami sezamu.
Komentarze