Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kurczak po chińsku stir fry

Opis wykonania

Stir fry to tradycyjna chińska technika gotowania. Jej głównym założeniem jest smażenie składników potrawy na bardzo gorącym tłuszczu w głębokiej patelni zwanej wokiem. W ten sposób jesteśmy w stanie uzyskać wyjątkowy smak i konsystencję smażonego mięsa czy warzyw.

Kurczak po chińsku stir fry - krok 1

Mięso kurczaka pokrój w kostkę wielkości ok 3 cm.

Imbir, czosnek i papryczkę chilli posiekaj dość drobno.

Kurczak po chińsku stir fry - krok 2

Na patelni rozgrzej mocno olej i dodaj posiekany czosnek, imbir i papryczkę.

Po kilkudziesięciu sekundach dodaj mięso kurczaka i smaż na mocnym ogniu do czasu, aż mięso zacznie się rumienić.

Kurczak po chińsku stir fry - krok 3

Dodaj sos sojowy, sos ostrygowy i cały czas mieszając smaż dalej. Kurczak powinien po kilkudziesięciu sekundach dokładnie oblepić się sosem i zmienić kolor na brązowy.

Kurczak po chińsku stir fry - krok 4

Na ostatnie kilkadziesiąt sekund dodaj na patelnię pokrojoną zieloną cebulkę.

Całość zamieszaj, podawaj prosto z patelni w towarzystwie kolorowych warzyw i ryżu.

Kurczak po chińsku stir fry - krok 5

Koniecznie posyp gotowe danie ziarnami sezamu.