


Stir fry to tradycyjna chińska technika gotowania. Jej głównym założeniem jest smażenie składników potrawy na bardzo gorącym tłuszczu w głębokiej patelni zwanej wokiem. W ten sposób jesteśmy w stanie uzyskać wyjątkowy smak i konsystencję smażonego mięsa czy warzyw.
Mięso kurczaka pokrój w kostkę wielkości ok. 3 cm.
Imbir, czosnek i papryczkę chilli posiekaj dość drobno.
Na patelni rozgrzej mocno olej i dodaj posiekany czosnek, imbir i papryczkę.
Po kilkudziesięciu sekundach dodaj mięso kurczaka i smaż na dużej mocy płyty grzewczej do czasu, aż mięso zacznie się rumienić.
Dodaj sos sojowy, sos ostrygowy i cały czas mieszając, smaż dalej. Kurczak powinien po kilkudziesięciu sekundach dokładnie oblepić się sosem i zmienić kolor na brązowy.
Na ostatnie kilkadziesiąt sekund dodaj na patelnię pokrojoną zieloną cebulkę.
Całość zamieszaj, podawaj prosto z patelni w towarzystwie kolorowych warzyw i ryżu.
Koniecznie posyp gotowe danie ziarnami sezamu.