Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Szybki, łatwy w przygotowaniu i smakowity obiad inspirowany kuchnią azjatycką. Kurczak z dodatkiem smażonego ryżu i warzyw to świetna propozycja dla miłośników orientalnych smaków.

Składniki

300 g ryżu
250 g filetów z piersi kurczaka
1 por
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
4 cm korzenia imbiru
1 papryczka chili
2 cebule dymki
2 jajka
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
Sól, pieprz do smaku

Opis wykonania

1

Ryż ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Odstaw.

W mniejszym naczyniu rozbij jajka, posól i roztrzep. Wymieszaj z sosem sojowym.

2

Przygotuj wszystkie dodatki – kurczaka pokrój w niewielką kostkę (dopraw solą i pieprzem), pora w plasterki, chilli posiekaj drobno, cebulę dymkę pokrój w cienkie plasterki a paprykę w kostkę.

Porada

Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!



Bosh Logo
Bosh
3

Na patelni lub w woku rozgrzej olej, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, papryczkę chili i starty korzeń imbiru. Podsmaż przez 1–2 minuty.

Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka i podsmaż na dużej mocy płyty grzewczej, aż się zrumieni.

Wrzuć przygotowane warzywa. Podsmaż.

4

Po 3 minutach wrzuć ryż i smaż do czasu aż będzie gorący. Wlej jajka i energicznie mieszając doprowadź do ich ścięcia tak, aby oblepił ryż.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych