Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Ryż smażony z kurczakiem

Ryż smażony z kurczakiem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Szybki, łatwy w przygotowaniu i smakowity obiad inspirowany kuchnią azjatycką. Kurczak z dodatkiem smażonego ryżu i warzyw to świetna propozycja dla miłośników orientalnych smaków.

Składniki

300 g ryżu
250 g filetów z piersi kurczaka
1 por
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
4 cm korzenia imbiru
1 papryczka chili
2 cebule dymki
2 jajka
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
Sól, pieprz do smaku

Opis wykonania

1

Ryż ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Odstaw.

W mniejszym naczyniu rozbij jajka, posól i roztrzep. Wymieszaj z sosem sojowym.

2

Przygotuj wszystkie dodatki – kurczaka pokrój w niewielką kostkę (dopraw solą i pieprzem), pora w plasterki, chilli posiekaj drobno, cebulę dymkę pokrój w cienkie plasterki a paprykę w kostkę.

Porada

Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!



Bosh Logo
Bosh
3

Na patelni lub w woku rozgrzej olej, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, papryczkę chili i starty korzeń imbiru. Podsmaż przez 1–2 minuty.

Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka i podsmaż na dużej mocy płyty grzewczej, aż się zrumieni.

Wrzuć przygotowane warzywa. Podsmaż.

4

Po 3 minutach wrzuć ryż i smaż do czasu aż będzie gorący. Wlej jajka i energicznie mieszając doprowadź do ich ścięcia tak, aby oblepił ryż.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych