


Szybki, łatwy w przygotowaniu i smakowity obiad inspirowany kuchnią azjatycką. Kurczak z dodatkiem smażonego ryżu i warzyw to świetna propozycja dla miłośników orientalnych smaków.
Ryż ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Odstaw.
W mniejszym naczyniu rozbij jajka, posól i roztrzep. Wymieszaj z sosem sojowym.
Przygotuj wszystkie dodatki – kurczaka pokrój w niewielką kostkę (dopraw solą i pieprzem), pora w plasterki, chilli posiekaj drobno, cebulę dymkę pokrój w cienkie plasterki a paprykę w kostkę.
Na patelni lub w woku rozgrzej olej, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, papryczkę chili i starty korzeń imbiru. Podsmaż przez 1–2 minuty.
Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka i podsmaż na dużej mocy płyty grzewczej, aż się zrumieni.
Wrzuć przygotowane warzywa. Podsmaż.
Po 3 minutach wrzuć ryż i smaż do czasu aż będzie gorący. Wlej jajka i energicznie mieszając doprowadź do ich ścięcia tak, aby oblepił ryż.