Biszkopt z truskawkami
![Biszkopt z truskawkami](https://akademiasmaku.pl/storage/7413/conversions/biszkopt-z-truskawkami-4581-single.webp)
10 porcje
90 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Biszkopt z truskawkami
Biszkopt z truskawkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8936/conversions/BmIvu7UTjYfNMI-thumb.webp)
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej i odstaw.
Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.
Oddziel białka od żółtek.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8937/conversions/45S8Az2aa7DLOu-thumb.webp)
Białka ubij przy pomocy robota kuchennego na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier.
Dodaj żółtka i zmiksuj do połączenia składników.
Wlej roztopione i przestudzone masło, cały czas miksując.
Porada
Idealnie puszysty biszkopt? Domowa bita śmietana? Ich przygotowanie nigdy nie było prostsze. Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch automatycznie skończy pracę, gdy składniki będą idealnie ubite.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8938/conversions/aKnl45Za0xD1zz-thumb.webp)
Do tak przygotowanej piany dodaj przesianą mąkę z proszkiem, wymieszaj delikatnie.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę, dodaj truskawki.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 1 godzinę.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/8939/conversions/lHo86PpuVRz7wh-thumb.webp)
Po godzinie sprawdź ciasto przy pomocy patyczka. Jeśli jest suchy to ciasto jest już upieczone.
Ciasto odstaw do przestudzenia i oprósz cukrem pudrem.
Komentarze