Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

10 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Gdy chcesz zrobić pyszne, lekkie i błyskawiczne ciasto to polecam biszkopt z truskawkami.

Składniki

500 g mąki pszennej
220 g mąki pszennej
150 g cukru
120 g masła
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania ciasta

Opis wykonania

1

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej i odstaw.

Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.

Oddziel białka od żółtek.

2

Białka ubij przy pomocy robota kuchennego na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier.

Dodaj żółtka i zmiksuj do połączenia składników.

Wlej roztopione i przestudzone masło, cały czas miksując.

Porada

Idealnie puszysty biszkopt? Domowa bita śmietana? Ich przygotowanie nigdy nie było prostsze. Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch automatycznie skończy pracę, gdy składniki będą idealnie ubite.



Bosh Logo
Bosh
3

Do tak przygotowanej piany dodaj przesianą mąkę z proszkiem, wymieszaj delikatnie.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę, dodaj truskawki.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 1 godzinę.

4

Po godzinie sprawdź ciasto przy pomocy patyczka. Jeśli jest suchy to ciasto jest już upieczone.

Ciasto odstaw do przestudzenia i oprósz cukrem pudrem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Fajny biszkopt, super połączenie z truskawkami :)
Patrycja Lewandowska
U mnie jak biszkopt z truskawkami, to tylko z polewa czekoladowa !
Iza
Świetnie wyrastający biszkopt, nie upadl ani troche
Ewusia1222
Pyszny mięciutki biszkopt. U mnie zawsze z owocami sezonowymi- tutaj śliwkami, które miałam pod ręką :)
bsylvia
Zrobiłam z połowy składników, większe formy miałam zajęte - bardzo dobry biszkopt, polecam!