Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Tarta z truskawkami i kremem waniliowym według Mateusza Gesslera

Tarta z truskawkami i kremem waniliowym według Mateusza Gesslera
Ilośc porcji

6 porcji

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tarta z truskawkami i kremem waniliowym to mistrzowski sposób na wykorzystanie owoców będących synonimem lata.

Składniki

Krem:
3 szt. - żółtek
60 g - cukru pudru
20 g - mąki
250 ml - mleka
2 laski - wanilii
250 ml - śmietany kremówki
1 łyżka - cukru pudru
Kruche ciasto:
300 g - mąki
200 g - masła
2 łyżki - cukru pudru
1 szt. - jajka
2 łyżki - śmietany

Opis wykonania

1

Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę i pokrojone (dobrze schłodzone) masło.

Wszystkie składniki dokładnie siekamy nożem i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folie i schładzamy w lodówce przez min. 12 godzin.

2

Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim formę do tarty.

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 15–20 minut.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.



Bosh Logo
Bosh
2

Żółtka ubijamy z cukrem (30 g) na puszystą masę. Dodajemy mąkę i mieszamy. W tych czynnościach pomocny będzie robot kuchenny.
W rondelku podgrzewamy mleko z laską wanilii i z 30 g cukru, a następnie zagotowujemy. 

4

Gorące mleko wlewamy do żółtek, ciągle miksując. Powstałą masę przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia,  ciągle mieszając trzepaczką. Gotujemy na płycie grzewczej jeszcze ok. 3 minuty, a następnie przekładamy masę do miski.

Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i delikatnie łączymy z zimną masą z żółtek.

6

Na ostudzonym spodzie z kruchego ciasta rozprowadzamy równomiernie ostudzony krem.

Układamy pokrojone truskawki i wstawiamy ciasto do lodówki na 2 h.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Ewusia1222
Uwielbiam tartę robić. U mnie zawsze z sezonowymi owocami :) Każdemu smakuje.
Ancyna
Cięcie bardziej kolorowa moja wersja Ciasto dla fanów dobre nie za słodkie
NatPab
Pyszna, polecam
HomemadeChef
pyszne ciacho
yummyyum
Masa pięknie szybko się zsiadła. Bardzo dobre ciasto
EBigaa
Świetna tarta Moja z malinami !!