Tarta z truskawkami i kremem waniliowym
6 porcje
60 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Tarta z truskawkami i kremem waniliowym
Tarta z truskawkami i kremem waniliowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę i pokrojone (dobrze schłodzone) masło.
Wszystkie składniki dokładnie siekamy nożem i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folie i schładzamy w lodówce przez min. 12 godzin.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim formę do tarty.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 15–20 minut.
Porada
Jajka w cieście można zastąpić np. przetartymi jabłkami. Zadaniem jajek jest połączenie składników ciasta – zamiast nich możesz dodać odrobinę mąki kukurydzianej lub dobrze zmiksowanego tofu (50 g tofu = 1 jajko).
Żółtka ubijamy z cukrem (30 g) na puszystą masę. Dodajemy mąkę i mieszamy. W tych czynnościach pomocny będzie robot kuchenny.
W rondelku podgrzewamy mleko z laską wanilii i z 30 g cukru, a następnie zagotowujemy.
Gorące mleko wlewamy do żółtek, ciągle miksując. Powstałą masę przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając trzepaczką. Gotujemy na płycie grzewczej jeszcze ok. 3 minuty, a następnie przekładamy masę do miski.
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i delikatnie łączymy z zimną masą z żółtek.
Na ostudzonym spodzie z kruchego ciasta rozprowadzamy równomiernie ostudzony krem.
Układamy pokrojone truskawki i wstawiamy ciasto do lodówki na 2 h.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze