Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Tarta z truskawkami i kremem waniliowym według Mateusza Gesslera

Tarta z truskawkami i kremem waniliowym według Mateusza Gesslera
Ilośc porcji

6 porcji

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tarta z truskawkami i kremem waniliowym to mistrzowski sposób na wykorzystanie owoców będących synonimem lata.

Składniki

Krem:
3 szt. - żółtek
60 g - cukru pudru
20 g - mąki
250 ml - mleka
2 laski - wanilii
250 ml - śmietany kremówki
1 łyżka - cukru pudru
Kruche ciasto:
300 g - mąki
200 g - masła
2 łyżki - cukru pudru
1 szt. - jajka
2 łyżki - śmietany

Opis wykonania

1

Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę i pokrojone (dobrze schłodzone) masło.

Wszystkie składniki dokładnie siekamy nożem i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folie i schładzamy w lodówce przez min. 12 godzin.

2

Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim formę do tarty.

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 15–20 minut.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.



Bosh Logo
Bosh
2

Żółtka ubijamy z cukrem (30 g) na puszystą masę. Dodajemy mąkę i mieszamy. W tych czynnościach pomocny będzie robot kuchenny.
W rondelku podgrzewamy mleko z laską wanilii i z 30 g cukru, a następnie zagotowujemy. 

4

Gorące mleko wlewamy do żółtek, ciągle miksując. Powstałą masę przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia,  ciągle mieszając trzepaczką. Gotujemy na płycie grzewczej jeszcze ok. 3 minuty, a następnie przekładamy masę do miski.

Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i delikatnie łączymy z zimną masą z żółtek.

6

Na ostudzonym spodzie z kruchego ciasta rozprowadzamy równomiernie ostudzony krem.

Układamy pokrojone truskawki i wstawiamy ciasto do lodówki na 2 h.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Ewusia1222
Uwielbiam tartę robić. U mnie zawsze z sezonowymi owocami :) Każdemu smakuje.
Ancyna
Cięcie bardziej kolorowa moja wersja Ciasto dla fanów dobre nie za słodkie