Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tarta z truskawkami i kremem waniliowym

Opis wykonania

Tarta z truskawkami i kremem waniliowym to mistrzowski sposób na wykorzystanie owoców będących synonimem lata.

Tarta z truskawkami i kremem waniliowym - krok 1

Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę i pokrojone (dobrze schłodzone) masło.

Wszystkie składniki dokładnie siekamy nożem i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folie i schładzamy w lodówce przez min. 12 godzin.

Tarta z truskawkami i kremem waniliowym - krok 2

Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim formę do tarty.

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 15–20 minut.

Tarta z truskawkami i kremem waniliowym - krok 3

Żółtka ubijamy z cukrem (30 g) na puszystą masę. Dodajemy mąkę i mieszamy. W tych czynnościach pomocny będzie robot kuchenny.
W rondelku podgrzewamy mleko z laską wanilii i z 30 g cukru, a następnie zagotowujemy. 

Tarta z truskawkami i kremem waniliowym - krok 4

Gorące mleko wlewamy do żółtek, ciągle miksując. Powstałą masę przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia,  ciągle mieszając trzepaczką. Gotujemy na płycie grzewczej jeszcze ok. 3 minuty, a następnie przekładamy masę do miski.

Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i delikatnie łączymy z zimną masą z żółtek.

Tarta z truskawkami i kremem waniliowym - krok 5

Na ostudzonym spodzie z kruchego ciasta rozprowadzamy równomiernie ostudzony krem.

Układamy pokrojone truskawki i wstawiamy ciasto do lodówki na 2 h.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Bosch do kuchni