Tarta z truskawkami i kremem waniliowym
![Tarta z truskawkami i kremem waniliowym](https://akademiasmaku.pl/storage/7333/conversions/tarta-z-truskawkami-i-kremem-waniliowym-4501-single.webp)
6 porcje
60 min
Średnie
Składniki
Tarta z truskawkami i kremem waniliowym
Tarta z truskawkami i kremem waniliowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8656/conversions/O4Ykd8QDYVnWFI-thumb.webp)
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę i pokrojone (dobrze schłodzone) masło.
Wszystkie składniki dokładnie siekamy nożem i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folie i schładzamy w lodówce przez min. 12 godzin.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8657/conversions/h5G8LCfqkRwj2b-thumb.webp)
Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim formę do tarty.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 15–20 minut.
Porada
Jajka w cieście można zastąpić np. przetartymi jabłkami. Zadaniem jajek jest połączenie składników ciasta – zamiast nich możesz dodać odrobinę mąki kukurydzianej lub dobrze zmiksowanego tofu (50 g tofu = 1 jajko).
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8658/conversions/juby2MXOoz3OyC-thumb.webp)
Żółtka ubijamy z cukrem (30 g) na puszystą masę. Dodajemy mąkę i mieszamy. W tych czynnościach pomocny będzie robot kuchenny.
W rondelku podgrzewamy mleko z laską wanilii i z 30 g cukru, a następnie zagotowujemy.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/8659/conversions/N1rRcGzKeI5Sm8-thumb.webp)
Gorące mleko wlewamy do żółtek, ciągle miksując. Powstałą masę przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając trzepaczką. Gotujemy na płycie grzewczej jeszcze ok. 3 minuty, a następnie przekładamy masę do miski.
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i delikatnie łączymy z zimną masą z żółtek.
![6](https://akademiasmaku.pl/storage/8660/conversions/17BAAwpp7eCEJM-thumb.webp)
Na ostudzonym spodzie z kruchego ciasta rozprowadzamy równomiernie ostudzony krem.
Układamy pokrojone truskawki i wstawiamy ciasto do lodówki na 2 h.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze