Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Tarta z truskawkami i kremem waniliowym

Tarta z truskawkami i kremem waniliowym
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tarta z truskawkami i kremem waniliowym to mistrzowski sposób na wykorzystanie owoców będących synonimem lata.

Składniki

Krem:
3 żółtka
60 g cukru pudru
20 g mąki
250 ml mleka
2 laski wanilii
250 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru

Kruche ciasto:
300 g mąki
200 g masła
2 łyżki cukru pudru
1 jajko
2 łyżki śmietany

Dodatkowo: 800 g truskawek i cukier puder do posypania

Opis wykonania

1

Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę i pokrojone (dobrze schłodzone) masło.

Wszystkie składniki dokładnie siekamy nożem i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folie i schładzamy w lodówce przez min. 12 godzin.

2

Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim formę do tarty.

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 15–20 minut.

Porada

Jajka w cieście można zastąpić np. przetartymi jabłkami. Zadaniem jajek jest połączenie składników ciasta – zamiast nich możesz dodać odrobinę mąki kukurydzianej lub dobrze zmiksowanego tofu (50 g tofu = 1 jajko).



Bosh Logo
Bosh
2

Żółtka ubijamy z cukrem (30 g) na puszystą masę. Dodajemy mąkę i mieszamy. W tych czynnościach pomocny będzie robot kuchenny.
W rondelku podgrzewamy mleko z laską wanilii i z 30 g cukru, a następnie zagotowujemy. 

4

Gorące mleko wlewamy do żółtek, ciągle miksując. Powstałą masę przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia,  ciągle mieszając trzepaczką. Gotujemy na płycie grzewczej jeszcze ok. 3 minuty, a następnie przekładamy masę do miski.

Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i delikatnie łączymy z zimną masą z żółtek.

6

Na ostudzonym spodzie z kruchego ciasta rozprowadzamy równomiernie ostudzony krem.

Układamy pokrojone truskawki i wstawiamy ciasto do lodówki na 2 h.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Ewusia1222
Uwielbiam tartę robić. U mnie zawsze z sezonowymi owocami :) Każdemu smakuje.
Ancyna
Cięcie bardziej kolorowa moja wersja Ciasto dla fanów dobre nie za słodkie