Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Dżem z truskawek

Opis wykonania

Sezon na truskawki trwa dość krótko. Owoce zamykam w słoikach, by cieszyć się ich smakiem na dłużej. W Akademii Smaku pokażę jak przygotować pyszny dżem truskawkowy.

Dżem z truskawek - krok 1

Truskawki umyj, usuń szypułki oraz twarde zielone części.

Odszypułkowane truskawki umieść w garnku o grubszym dnie. Zasyp cukrem i odstaw do lodówki lub w inne chłodne miejsce na minimum 2 godziny, aby owoce puściły sok.

Dżem z truskawek - krok 2

Garnek umieść na palniku. Na początku gotuj na dość dużej mocy płyty grzewczej, aby truskawki się zagotowały. Dodaj sok z cytryny. Po zagotowaniu zmniejsz moc palnika.

Dżem z truskawek - krok 3

Smaż 3-4 godziny co jakiś czas mieszając, aby dżem nie przypalił się do dna (szczególnie uważaj na przywieranie truskawek do dna pod koniec smażenia, kiedy owoce są już bez soku).

Dżem z truskawek - krok 4

Jeśli konsystencja jest odpowiednia zdejmij garnek z palnika. Gorący dżem przełóż do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików.

Dżem z truskawek - krok 5

Po nałożeniu dżemu brzeg słoików dokładnie oczyść i mocno zakręć.

Pasteryzuj w garnku z wrzącą wodą kilka minut. Na dnie garnka połóż czystą ściereczkę (zapobiega pękaniu słoików). Słoiki wstaw do garnka, zachowując odległość między nimi.

Dżem z truskawek - krok 6

Do garnka wlej gorącą wodę do 2/3 wysokości słoików. Doprowadź do wrzenia. Pasteryzuj około 15–20 minut na minimalnej mocy palnika. Wieczka słoików powinny się uwypuklić.

Słoiki wyjmij z garnka, jeszcze raz dokręć i postaw do góry dnem, aż przestygną. Po przestudzeniu sprawdź, czy nakrętki się zassały.

Bosch do kuchni