Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

360 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Sezon na truskawki trwa dość krótko. Owoce zamykam w słoikach, by cieszyć się ich smakiem na dłużej. W Akademii Smaku pokażę jak przygotować pyszny dżem truskawkowy.

Składniki

1 kg truskawek
250 g cukru
2 łyżki soku z cytryny

Opis wykonania

1

Truskawki umyj, usuń szypułki oraz twarde zielone części.

Odszypułkowane truskawki umieść w garnku o grubszym dnie. Zasyp cukrem i odstaw do lodówki lub w inne chłodne miejsce na minimum 2 godziny, aby owoce puściły sok.

2

Garnek umieść na palniku. Na początku gotuj na dość dużej mocy płyty grzewczej, aby truskawki się zagotowały. Dodaj sok z cytryny. Po zagotowaniu zmniejsz moc palnika.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
3

Smaż 3-4 godziny co jakiś czas mieszając, aby dżem nie przypalił się do dna (szczególnie uważaj na przywieranie truskawek do dna pod koniec smażenia, kiedy owoce są już bez soku).

4

Jeśli konsystencja jest odpowiednia zdejmij garnek z palnika. Gorący dżem przełóż do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików.

5

Po nałożeniu dżemu brzeg słoików dokładnie oczyść i mocno zakręć.

Pasteryzuj w garnku z wrzącą wodą kilka minut. Na dnie garnka połóż czystą ściereczkę (zapobiega pękaniu słoików). Słoiki wstaw do garnka, zachowując odległość między nimi.

6

Do garnka wlej gorącą wodę do 2/3 wysokości słoików. Doprowadź do wrzenia. Pasteryzuj około 15–20 minut na minimalnej mocy palnika. Wieczka słoików powinny się uwypuklić.

Słoiki wyjmij z garnka, jeszcze raz dokręć i postaw do góry dnem, aż przestygną. Po przestudzeniu sprawdź, czy nakrętki się zassały.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Nie ma to jak domowy
Patrycja Lewandowska
U mnie z dodatków erytrolu. Dżem z truskawek jest najlepszy!
Lalaxo
Ja do swojego dodałam jeszcze odrobinę rabarbaru. Jest pyszny
Ewusia1222
Najlepszy dżem to ten z truskawek. Najlepszy do placuszków czy naleśników.
bsylvia
Domowy dżem to inny smak, bardzo polecam!
Babylington
Nasz został przygotowany z truskawek z własnego ogrodu.
Marzenna
Dostatecznie gęsty oraz kremowy do słoiczków na zimę.
Testerka84
Ulubiony córek
fiziowaaa
Mój ulubiony dżem
zielone_obloczki
Bardzo smaczny dżem 😁
Aleksandra J
Każdy lubi dżem truskawkowy ☺️