Dżem z truskawek
![Dżem z truskawek](https://akademiasmaku.pl/storage/7324/conversions/dzem-z-truskawek-4492-single.webp)
4 porcje
360 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Dżem z truskawek
Dżem z truskawek
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8605/conversions/az6b0UqLKkq9AJ-thumb.webp)
Truskawki umyj, usuń szypułki oraz twarde zielone części.
Odszypułkowane truskawki umieść w garnku o grubszym dnie. Zasyp cukrem i odstaw do lodówki lub w inne chłodne miejsce na minimum 2 godziny, aby owoce puściły sok.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8606/conversions/XIHvojjLmoxU2M-thumb.webp)
Garnek umieść na palniku. Na początku gotuj na dość dużej mocy płyty grzewczej, aby truskawki się zagotowały. Dodaj sok z cytryny. Po zagotowaniu zmniejsz moc palnika.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8607/conversions/TL6ioE1KyLIvSC-thumb.webp)
Smaż 3-4 godziny co jakiś czas mieszając, aby dżem nie przypalił się do dna (szczególnie uważaj na przywieranie truskawek do dna pod koniec smażenia, kiedy owoce są już bez soku).
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/8608/conversions/KkJDc8sFcv4fb0-thumb.webp)
Jeśli konsystencja jest odpowiednia zdejmij garnek z palnika. Gorący dżem przełóż do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików.
![5](https://akademiasmaku.pl/storage/8609/conversions/6bwYVePFr0Iand-thumb.webp)
Po nałożeniu dżemu brzeg słoików dokładnie oczyść i mocno zakręć.
Pasteryzuj w garnku z wrzącą wodą kilka minut. Na dnie garnka połóż czystą ściereczkę (zapobiega pękaniu słoików). Słoiki wstaw do garnka, zachowując odległość między nimi.
![6](https://akademiasmaku.pl/storage/8610/conversions/53MgHGw6TcqWBi-thumb.webp)
Do garnka wlej gorącą wodę do 2/3 wysokości słoików. Doprowadź do wrzenia. Pasteryzuj około 15–20 minut na minimalnej mocy palnika. Wieczka słoików powinny się uwypuklić.
Słoiki wyjmij z garnka, jeszcze raz dokręć i postaw do góry dnem, aż przestygną. Po przestudzeniu sprawdź, czy nakrętki się zassały.
Komentarze