Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

360 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Sezon na truskawki trwa dość krótko. Owoce zamykam w słoikach, by cieszyć się ich smakiem na dłużej. W Akademii Smaku pokażę jak przygotować pyszny dżem truskawkowy.

Składniki

1 kg truskawek
250 g cukru
2 łyżki soku z cytryny

Opis wykonania

1

Truskawki umyj, usuń szypułki oraz twarde zielone części.

Odszypułkowane truskawki umieść w garnku o grubszym dnie. Zasyp cukrem i odstaw do lodówki lub w inne chłodne miejsce na minimum 2 godziny, aby owoce puściły sok.

2

Garnek umieść na palniku. Na początku gotuj na dość dużej mocy płyty grzewczej, aby truskawki się zagotowały. Dodaj sok z cytryny. Po zagotowaniu zmniejsz moc palnika.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
3

Smaż 3-4 godziny co jakiś czas mieszając, aby dżem nie przypalił się do dna (szczególnie uważaj na przywieranie truskawek do dna pod koniec smażenia, kiedy owoce są już bez soku).

4

Jeśli konsystencja jest odpowiednia zdejmij garnek z palnika. Gorący dżem przełóż do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików.

5

Po nałożeniu dżemu brzeg słoików dokładnie oczyść i mocno zakręć.

Pasteryzuj w garnku z wrzącą wodą kilka minut. Na dnie garnka połóż czystą ściereczkę (zapobiega pękaniu słoików). Słoiki wstaw do garnka, zachowując odległość między nimi.

6

Do garnka wlej gorącą wodę do 2/3 wysokości słoików. Doprowadź do wrzenia. Pasteryzuj około 15–20 minut na minimalnej mocy palnika. Wieczka słoików powinny się uwypuklić.

Słoiki wyjmij z garnka, jeszcze raz dokręć i postaw do góry dnem, aż przestygną. Po przestudzeniu sprawdź, czy nakrętki się zassały.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Nie ma to jak domowy
Patrycja Lewandowska
U mnie z dodatków erytrolu. Dżem z truskawek jest najlepszy!
Lalaxo
Ja do swojego dodałam jeszcze odrobinę rabarbaru. Jest pyszny
Ewusia1222
Najlepszy dżem to ten z truskawek. Najlepszy do placuszków czy naleśników.
bsylvia
Domowy dżem to inny smak, bardzo polecam!
Babylington
Nasz został przygotowany z truskawek z własnego ogrodu.
Marzenna
Dostatecznie gęsty oraz kremowy do słoiczków na zimę.
Testerka84
Ulubiony córek
fiziowaaa
Mój ulubiony dżem
zielone_obloczki
Bardzo smaczny dżem 😁
Aleksandra J
Każdy lubi dżem truskawkowy ☺️