Frytki z ziemniaków na chrupiąco
4 porcje
180 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Chrupiące domowe frytki
Chrupiące domowe frytki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Na frytki najlepiej będą się nadawać duże ziemniaki. Obierz je, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Odkrój boki ziemniaków. Resztę ziemniaka pokrój na talarki o równej grubości. Ułóż talarki jeden na drugim i pokrój na paski o grubości około 6 mm.
Paski włóż do miski z lodowatą wodą, tak by pokryła je całkowicie. Pozostaw je w wodzie przez około 1-2 godziny, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Frytki przed pieczeniem powinny być całkowicie suche. Piekarnik nagrzej do 225⁰C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Frytki ułóż tak, by nie stykały się ze sobą. Skrop je oliwą z oliwek i obficie posyp solą i pieprzem.
Frytki piecz przez około 15 minut. Gdy spód ziemniaków zacznie się rumienić, obróć je na drugą stronę i piecz przez kolejne 15 minut. Gotowe frytki wyłóż na ręcznik papierowy.
Tip:
Frytki podawaj gorące. Świetnie smakują podawane solo, z ketchupem czy sosem salsa.
Przed pieczeniem przemieszaj frytki rękami, tak by były równomiernie obtoczone w oliwie i przyprawach.
Dzięki namaczaniu wypłuczesz z ziemniaków skrobię znajdującą się na powierzchni. Sprawi to, że frytki po upieczeniu będą chrupiące.
By frytki równomiernie się upiekły, pamiętaj by pokroić je na paski o jednakowej grubości.
Komentarze