Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

180 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Uwielbiamy frytki i często wykorzystujemy je jako dodatek do przeróżnych dań. Są jednak jednym z synonimów niezdrowej żywności. Dużo zdrowsze będą, gdy przygotujemy je w domu.

Składniki

ziemniaki
woda
oliwa z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz

Opis wykonania

Na frytki najlepiej będą się nadawać duże ziemniaki. Obierz je, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Odkrój boki ziemniaków. Resztę ziemniaka pokrój na talarki o równej grubości. Ułóż talarki jeden na drugim i pokrój na paski o grubości około 6 mm.

Paski włóż do miski z lodowatą wodą, tak by pokryła je całkowicie. Pozostaw je w wodzie przez około 1-2 godziny, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Frytki przed pieczeniem powinny być całkowicie suche. Piekarnik nagrzej do 225⁰C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Frytki ułóż tak, by nie stykały się ze sobą. Skrop je oliwą z oliwek i obficie posyp solą i pieprzem.

Frytki piecz przez około 15 minut. Gdy spód ziemniaków zacznie się rumienić, obróć je na drugą stronę i piecz przez kolejne 15 minut. Gotowe frytki wyłóż na ręcznik papierowy.

Tip:

Frytki podawaj gorące. Świetnie smakują podawane solo, z ketchupem czy sosem salsa.

Przed pieczeniem przemieszaj frytki rękami, tak by były równomiernie obtoczone w oliwie i przyprawach.

Dzięki namaczaniu wypłuczesz z ziemniaków skrobię znajdującą się na powierzchni. Sprawi to, że frytki po upieczeniu będą chrupiące.

By frytki równomiernie się upiekły, pamiętaj by pokroić je na paski o jednakowej grubości. 

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Malo kto wie że pieprz to doskonała przyprawa do ziemniaków!
bsylvia
Bardzo dobre, super wskazówki. Polecam!
Maria Izabela
Skórka chrupiąca, a w środku mięciutkie😁
zielone_obloczki
Bardzo smaczne frytki. Super porada z zimną wodą.
Aleksandra J
Uwielbiam taka zdrowa wersję frytek ☺️
Iwona Majewska
Takie najlepsze trochę pracy ale efekt niesamowity my jemy je z warzywami i serem
Ancyna
Smak dzieciństwa- domowe frytki ze swoich ziemniaków podane z ulubionymi sosami. U nas najczęściej robimy czosnkowy Wskazówka- żeby frytki były jeszcze bardziej chrupiące warto po osuszeniu pokrojonych ziemniaków obtoczyć je w skrobi ziemniaczanej 😸
Ewusia1222
Fajny domowy fast food :)