Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Chrupiące domowe frytki

Chrupiące domowe frytki

Opis wykonania

180 min
Łatwe
dla 4 osób

Uwielbiamy frytki i często wykorzystujemy je jako dodatek do przeróżnych dań. Są jednak jednym z synonimów niezdrowej żywności. Dużo zdrowsze będą, gdy przygotujemy je w domu.

Na frytki najlepiej będą się nadawać duże ziemniaki. Obierz je, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Odkrój boki ziemniaków. Resztę ziemniaka pokrój na talarki o równej grubości. Ułóż talarki jeden na drugim i pokrój na paski o grubości około 6 mm.



Paski włóż do miski z lodowatą wodą, tak by pokryła je całkowicie. Pozostaw je w wodzie przez około 1-2 godziny, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Frytki przed pieczeniem powinny być całkowicie suche. Piekarnik nagrzej do 225⁰C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Frytki ułóż tak, by nie stykały się ze sobą. Skrop je oliwą z oliwek i obficie posyp solą i pieprzem.



Frytki piecz przez około 15 minut. Gdy spód ziemniaków zacznie się rumienić, obróć je na drugą stronę i piecz przez kolejne 15 minut. Gotowe frytki wyłóż na ręcznik papierowy.



Tip:



Frytki podawaj gorące. Świetnie smakują podawane solo, z ketchupem czy sosem salsa.



Przed pieczeniem przemieszaj frytki rękami, tak by były równomiernie obtoczone w oliwie i przyprawach.



Dzięki namaczaniu wypłuczesz z ziemniaków skrobię znajdującą się na powierzchni. Sprawi to, że frytki po upieczeniu będą chrupiące.



By frytki równomiernie się upiekły, pamiętaj by pokroić je na paski o jednakowej grubości. 


Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz - regionalne smaki

Małe ziemniaczane kluseczki, opiekane na złoto, ze śmietaną, podawane na kresach wschodnich to?