Z jednej strony nazywane są ziemniakami, z drugiej zaś wykorzystywane nawet do przygotowania deserów. Bataty znajdziesz właściwie w każdym większym sklepie, a pomysłów na potrawy ze słodkimi ziemniakami nie zabraknie przez długi czas.
Na początek przygody z tym smakowitym warzywem najbardziej polecam przyrządzenie batatów pieczonych w formie frytek XXL i kremowego purée.
Batata dokładnie wyszoruj (ale nie obieraj go ze skórki), następnie ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem, aby szybciej się upiekł.
Wstaw do nagrzanego piekarnika. W zależności od wielkości ziemniaka czas pieczenia wynosi zwykle od 25 do 40 minut.
Bataty po upieczeniu stają się miękkie i delikatne, a ich miąższ doskonale odchodzi od skórki. Dzięki temu bez problemu możesz wydrążyć warzywa przy pomocy łyżki.
Miąższ umieść w pojemniku blendera. Dodaj masło, oliwę z oliwek, słodką mieloną paprykę i sól do smaku.
Składniki zmiksuj przy pomocy blendera na idealnie gładkie purée.
Nałóż do miski i udekoruj posiekaną papryczką chili.
TIP
Batatów nie trzeba obierać. Ziemniaki po upieczeniu stają się miękkie i delikatne a ich miąższ doskonale odchodzi od skórki.
Do purée dodaj łyżkę masła i miksuj z batatami. Dzięki temu nadasz maślany posmak i jeszcze gładszą konsystencję.
Smak purée wzbogać o swoje ulubione przyprawy. Dobrze sprawdzi się słodka mielona papryka, ostra papryka, gałka muszkatołowa czy imbir.
Frytki
Opis przygotowania:
Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
Bataty dokładnie wyszoruj (nie musisz ich obierać ze skóry) i pokrój w słupki o grubości ok. 1,5–2 cm. Następnie umieść je w dużej misce.
Słodkie ziemniaki oprósz mieloną, słodką papryką. Następnie skrop oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj.
Frytki rozłóż równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz przez około 20–25 minut, do momentu aż będą lekko przyrumienione i miękkie (możesz sprawdzić widelcem).
Upieczone bataty serwuj z ulubionym sosem/dipem.
TIP:
Frytki z batatów możesz serwować ze swoim ulubionym dipem, np. pomidorowym, jogurtowym, czosnkowym albo po prostu zjeść je z ketchupem.
Przyprawy przełamują słodycz batatów i nadają im wyrazistego smaku. Dobrze sprawdzi się mielona słodka lub ostra papryka, imbir czy suszone zioła, np. rozmaryn, tymianek.