Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Frytki czy purée? Bataty na dwa sposoby

Opis wykonania

60 min
Łatwe
dla 2 osób

Bataty to jedno z moich ulubionych warzyw.

Z jednej strony nazywane są ziemniakami, z drugiej zaś wykorzystywane nawet do przygotowania deserów. Bataty znajdziesz właściwie w każdym większym sklepie, a pomysłów na potrawy ze słodkimi ziemniakami nie zabraknie przez długi czas.



Na początek przygody z tym smakowitym warzywem najbardziej polecam przyrządzenie batatów pieczonych w formie frytek XXL i kremowego purée.





Purée



Opis przygotowania:



  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni.

  2. Batata dokładnie wyszoruj (ale nie obieraj go ze skórki), następnie ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem, aby szybciej się upiekł.

  3. Wstaw do nagrzanego piekarnika. W zależności od wielkości ziemniaka czas pieczenia wynosi zwykle od 25 do 40 minut.

  4. Bataty po upieczeniu stają się miękkie i delikatne, a ich miąższ doskonale odchodzi od skórki. Dzięki temu bez problemu możesz wydrążyć warzywa przy pomocy łyżki.

  5. Miąższ umieść w pojemniku blendera. Dodaj masło, oliwę z oliwek, słodką mieloną paprykę i sól do smaku.

  6. Składniki zmiksuj przy pomocy blendera na idealnie gładkie purée.

  7. Nałóż do miski i udekoruj posiekaną papryczką chili.

TIP



  • Batatów nie trzeba obierać. Ziemniaki po upieczeniu stają się miękkie i delikatne a ich miąższ doskonale odchodzi od skórki.

  • Do purée dodaj łyżkę masła i miksuj z batatami. Dzięki temu nadasz maślany posmak i jeszcze gładszą konsystencję.

  • Smak purée wzbogać o swoje ulubione przyprawy. Dobrze sprawdzi się słodka mielona papryka, ostra papryka, gałka muszkatołowa czy imbir.

Frytki



Opis przygotowania:



  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.

  2. Bataty dokładnie wyszoruj (nie musisz ich obierać ze skóry) i pokrój w słupki o grubości ok. 1.5 - 2 cm. Następnie umieść je w dużej misce.

  3. Słodkie ziemniaki oprósz mieloną, słodką papryką. Następnie skrop oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj.

  4. Frytki rozłóż równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.

  5. Piecz przez około 20-25 minut, do momentu aż będą lekko przyrumienione i miękkie (możesz sprawdzić widelcem).

  6. Upieczone bataty serwuj z ulubionym sosem/dipem.

TIP:



  • Frytki z batatów możesz serwować ze swoim ulubionym dipem, np. pomidorowym, jogurtowym, czosnkowym albo po prostu zjeść je z ketchupem.

  • Przyprawy przełamują słodycz batatów i nadają im wyrazistego smaku. Dobrze sprawdzi się mielona słodka lub ostra papryka, imbir czy suszone zioła, np. rozmaryn, tymianek.


Wasza ocena

Quiz Jacka Bilczyńskiego

1. Kawa wypita kilkadziesiąt minut przed treningiem…

 1. Kawa wypita kilkadziesiąt minut przed treningiem…