Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Frytki czy purée? Bataty na dwa sposoby

Frytki czy purée? Bataty na dwa sposoby
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Bataty to jedno z moich ulubionych warzyw.

Składniki

Składniki na purée:
1 duży batat
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
Szczypta soli do smaku
Papryczka chili do dekoracji
Składniki na frytki:
1 duży batat
1-2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
Sól do smaku
Do podania: ulubiony sos

Opis wykonania

Z jednej strony nazywane są ziemniakami, z drugiej zaś wykorzystywane nawet do przygotowania deserów. Bataty znajdziesz właściwie w każdym większym sklepie, a pomysłów na potrawy ze słodkimi ziemniakami nie zabraknie przez długi czas.

Na początek przygody z tym smakowitym warzywem najbardziej polecam przyrządzenie batatów pieczonych w formie frytek XXL i kremowego purée.

Frytki czy purée? Bataty na dwa sposoby - zdjęcie 1

Purée

Opis przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni.
  2. Batata dokładnie wyszoruj (ale nie obieraj go ze skórki), następnie ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem, aby szybciej się upiekł.
  3. Wstaw do nagrzanego piekarnika. W zależności od wielkości ziemniaka czas pieczenia wynosi zwykle od 25 do 40 minut.
  4. Bataty po upieczeniu stają się miękkie i delikatne, a ich miąższ doskonale odchodzi od skórki. Dzięki temu bez problemu możesz wydrążyć warzywa przy pomocy łyżki.
  5. Miąższ umieść w pojemniku blendera. Dodaj masło, oliwę z oliwek, słodką mieloną paprykę i sól do smaku.
  6. Składniki zmiksuj przy pomocy blendera na idealnie gładkie purée.
  7. Nałóż do miski i udekoruj posiekaną papryczką chili.

TIP

  • Batatów nie trzeba obierać. Ziemniaki po upieczeniu stają się miękkie i delikatne a ich miąższ doskonale odchodzi od skórki.
  • Do purée dodaj łyżkę masła i miksuj z batatami. Dzięki temu nadasz maślany posmak i jeszcze gładszą konsystencję.
  • Smak purée wzbogać o swoje ulubione przyprawy. Dobrze sprawdzi się słodka mielona papryka, ostra papryka, gałka muszkatołowa czy imbir.

Frytki

Opis przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
  2. Bataty dokładnie wyszoruj (nie musisz ich obierać ze skóry) i pokrój w słupki o grubości ok. 1,5–2 cm. Następnie umieść je w dużej misce.
  3. Słodkie ziemniaki oprósz mieloną, słodką papryką. Następnie skrop oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj.
  4. Frytki rozłóż równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  5. Piecz przez około 20–25 minut, do momentu aż będą lekko przyrumienione i miękkie (możesz sprawdzić widelcem).
  6. Upieczone bataty serwuj z ulubionym sosem/dipem.

TIP:

  • Frytki z batatów możesz serwować ze swoim ulubionym dipem, np. pomidorowym, jogurtowym, czosnkowym albo po prostu zjeść je z ketchupem.
  • Przyprawy przełamują słodycz batatów i nadają im wyrazistego smaku. Dobrze sprawdzi się mielona słodka lub ostra papryka, imbir czy suszone zioła, np. rozmaryn, tymianek.

Frytki czy purée? Bataty na dwa sposoby - zdjęcie 2

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Anna U.
Bataty to ulubione warzywo mojej córki, wiec staram się robić je na różne sposoby. Frytki z batatów z tego przepisu wychodzą obłędne. Ja dodaję jeszcze mieszankę przypraw (rozmaryn, oregano, bazylia), bo miło kontrastują ze smakiem tych warzyw :)
Edi
Frytki z batatów najlepsze z piekarnika - uwielbiam. Ja zaserwowałam dziś z sosem czosnkowym. Idealne połączenie smaków