Frytki z cukinii w panierce z bułki tartej i parmezanu
4 porcje
30 min
Łatwe
4.33 (Ilość ocen: 3)
Frytki z cukinii w panierce z bułki tartej i parmezanu.
Składniki
2 szt. - cukinii
1 szt. - jajka
1 szklanka - bułki tartej
0,25 szklanki - tartego parmezanu
- słodka papryka do smaku
- sól, pieprz do smaku
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
261 kcal
Tłuszcz
8.6 g
Węglowodany
27 g
Błonnik
16.6 g
Białko
5 g
Sól
2.9 g
Chrupiące frytki z cukinii
Chrupiące frytki z cukinii
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Delikatne, chrupiące paluszki to bardzo smaczna przekąska. Frytki możesz serwować z dowolnym sosem, np. czosnkowym, majonezowym, czy po prostu zjeść je z gęstą śmietaną lub jogurtem.
Opis przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
- Cukinie dokładnie wyszoruj (nie musisz jej obierać ze skóry) i pokrój w słupki o grubości ok. 1–1,5 cm. Posyp je solą, pieprzem i słodką papryką.
- Jajko roztrzep widelcem w płaskim naczyniu, aż do momentu połączenia żółtka z białkiem. Drugie naczynie wypełnij bułką tartą i parmezanem.
- Frytki z cukinii zanurzaj w jajku i mieszance bułki tartej i parmezanu.
- Przenieś je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku, aż cukinia zmięknie i panierka zrobi się rumiana i chrupiąca (około 15 minut).
- Frytki serwuj z ulubionym sosem.
Komentarze