Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Frytki z cukinii w panierce z bułki tartej i parmezanu

Chrupiące frytki z cukinii
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Frytki z cukinii w panierce z bułki tartej i parmezanu.

Składniki

2 szt. - cukinii
1 szt. - jajka
1 szklanka - bułki tartej
0,25 szklanki - tartego parmezanu
- słodka papryka do smaku
- sól, pieprz do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
261 kcal
Tłuszcz
8.6 g
Węglowodany
27 g
Błonnik
16.6 g
Białko
5 g
Sól
2.9 g

Opis wykonania

Delikatne, chrupiące paluszki to bardzo smaczna przekąska. Frytki możesz serwować z dowolnym sosem, np. czosnkowym, majonezowym, czy po prostu zjeść je z gęstą śmietaną lub jogurtem.

Chrupiące frytki z cukinii - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
  2. Cukinie dokładnie wyszoruj (nie musisz jej obierać ze skóry) i pokrój w słupki o grubości ok. 1–1,5 cm. Posyp je solą, pieprzem i słodką papryką.
  3. Jajko roztrzep widelcem w płaskim naczyniu, aż do momentu połączenia żółtka z białkiem. Drugie naczynie wypełnij bułką tartą i parmezanem.
  4. Frytki z cukinii zanurzaj w jajku i mieszance bułki tartej i parmezanu.
  5. Przenieś je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku, aż cukinia zmięknie i panierka zrobi się rumiana i chrupiąca (około 15 minut).
  6. Frytki serwuj z ulubionym sosem.

Chrupiące frytki z cukinii - zdjęcie 2


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Super przepis! Polecam :)

Powiązane przepisy