Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Chrupiące frytki z cukinii

Chrupiące frytki z cukinii

Opis wykonania

30 min
Łatwe
dla 4 osób

Frytki z cukinii w panierce z bułki tartej i parmezanu.

Delikatne, chrupiące paluszki to bardzo smaczna przekąska. Frytki możesz serwować z dowolnym sosem, np. czosnkowym, majonezowym, czy po prostu zjeść je z gęstą śmietaną lub jogurtem.





Opis przygotowania:



  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.

  2. Cukinie dokładnie wyszoruj (nie musisz jej obierać ze skóry) i pokrój w słupki o grubości ok. 1-1.5 cm. Posyp je solą, pieprzem i słodką papryką.

  3. Jajko roztrzep widelcem w płaskim naczyniu, aż do momentu połączenia żółtka z białkiem. Drugie naczynie wypełnij bułką tartą i parmezanem.

  4. Frytki z cukinii zanurzaj w jajku i mieszance bułki tartej i parmezanu.

  5. Przenieś je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku, aż cukinia zmięknie i panierka zrobi się rumiana i chrupiąca (około 15 minut).

  6. Frytki serwuj z ulubionym sosem.


Wasza ocena

Quiz - Kulinarna intuicja

Mamy mozarellę, pomidory, bazylię. Będziemy robić…