Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Frytki z cukinii w panierce z bułki tartej i parmezanu

Opis wykonania

Frytki z cukinii w panierce z bułki tartej i parmezanu.

Delikatne, chrupiące paluszki to bardzo smaczna przekąska. Frytki możesz serwować z dowolnym sosem, np. czosnkowym, majonezowym, czy po prostu zjeść je z gęstą śmietaną lub jogurtem.

Chrupiące frytki z cukinii - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
  2. Cukinie dokładnie wyszoruj (nie musisz jej obierać ze skóry) i pokrój w słupki o grubości ok. 1-1.5 cm. Posyp je solą, pieprzem i słodką papryką.
  3. Jajko roztrzep widelcem w płaskim naczyniu, aż do momentu połączenia żółtka z białkiem. Drugie naczynie wypełnij bułką tartą i parmezanem.
  4. Frytki z cukinii zanurzaj w jajku i mieszance bułki tartej i parmezanu.
  5. Przenieś je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku, aż cukinia zmięknie i panierka zrobi się rumiana i chrupiąca (około 15 minut).
  6. Frytki serwuj z ulubionym sosem.

Chrupiące frytki z cukinii - zdjęcie 2