Frytki z cukinii w panierce z bułki tartej i parmezanu.
Delikatne, chrupiące paluszki to bardzo smaczna przekąska. Frytki możesz serwować z dowolnym sosem, np. czosnkowym, majonezowym, czy po prostu zjeść je z gęstą śmietaną lub jogurtem.
Cukinie dokładnie wyszoruj (nie musisz jej obierać ze skóry) i pokrój w słupki o grubości ok. 1–1,5 cm. Posyp je solą, pieprzem i słodką papryką.
Jajko roztrzep widelcem w płaskim naczyniu, aż do momentu połączenia żółtka z białkiem. Drugie naczynie wypełnij bułką tartą i parmezanem.
Frytki z cukinii zanurzaj w jajku i mieszance bułki tartej i parmezanu.
Przenieś je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku, aż cukinia zmięknie i panierka zrobi się rumiana i chrupiąca (około 15 minut).