Jak zrobić tradycyjne ciasto czekoladowe?
- Przepis na ciasto czekoladowe – podstawowe składniki
- Przepis na ciasto czekoladowe z kakao – wskazówki
- Czekoladowe ciasto – przepis krok po kroku
- Ciasto czekoladowe – różne rodzaje i wariacje
Ciasto czekoladowe nadaje się na pyszny deser, podwieczorek, czy wspólne spotkania z przyjaciółmi. Jest pyszne, aromatyczne i wilgotne. Z artykułu dowiesz się, jak przygotować szybkie ciasto czekoladowe. Z naszym przepisem z pewnością uda Ci się każdy wypiek!
Przepis na ciasto czekoladowe – podstawowe składniki
Zanim przejdziemy do konkretów, stworzymy listę potrzebnych składników. Nasz przepis jest prosty i bazuje na łatwo dostępnych produktach. Pewnie większość z nich macie w domu, a jeśli nie – bez problemu znajdziecie je w sklepie.
Aby przygotować nasze pyszne i szybkie ciasto czekoladowe, będziemy potrzebowali następujących składników:
- 200 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao),
- 200 g masła,
- 4 jajka,
- 200 g cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 100 g mąki pszennej,
- 50 g kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Jeśli chcemy wzbogacić smak naszego wypieku, możemy pokusić się na dodanie 3 łyżek powideł śliwkowych. Dzięki temu ciasto będzie bardziej aromatyczne, a smak zyska dodatkową nutę lekkiej kwasowości.
Przepis na ciasto czekoladowe z kakao – wskazówki
Pamiętajmy, że jeżeli zależy nam na tym, aby nasze ciasto było wilgotne, nie możemy trzymać go za długo w piekarniku. Dlatego sprawdzajmy jego stopień wypieczenia. Najlepszym sposobem by to ocenić jest patyczek. Wbijamy go w środek ciasta, a gdy ten po wyjęciu jest suchy, powinniśmy wyjąć nasz placek z piekarnika.
Warto użyć wysokiej jakości czekolady z dużą zawartością kakao (minimum 70%). Dzięki temu nasze ciasto będzie intensywnie czekoladowe. Dodatkowo możemy udekorować ostudzony placek polewą czekoladową, bitą śmietaną, posypką lub owocami. Dzięki temu będzie smakowało jeszcze lepiej!
Nie bójcie się też eksperymentować z dodatkami. Czekolada to bardzo wdzięczny produkt, który lubi się z wieloma składnikami. Do ciasta możecie dodać posiekane orzechy, suszone owoce czy wiórki kokosowe.
Czekoladowe ciasto – przepis krok po kroku
Jeżeli mamy już przygotowane wszystkie wymagane składniki, możemy przystąpić do przygotowania naszego ciasta.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę połam na kawałki i razem z masłem rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do ostygnięcia.
- W misie miksera ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj ekstrakt z wanilii.
- Do ubitych jajek dodaj ostudzoną masę czekoladową i delikatnie wymieszaj. W osobnej misce połącz mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Przesiej suche składniki do masy jajeczno-czekoladowej i delikatnie wymieszaj szpatułką aż do połączenia składników.
Zobacz też: Przepis na ciasto czekoladowe.
- Przelej ciasto do przygotowanej tortownicy. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 30–35 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Upieczone ciasto kakaowe wyjmij z piekarnika i zostaw w formie do pełnego ostygnięcia.
Sprawdź również: Piekarniki firmy Bosch.
Ciasto czekoladowe – różne rodzaje i wariacje
Jeżeli chcesz przygotować szybkie ciasto z kakao, możesz użyć gotowej mieszanki do pieczenia. Wymaga ona dodania jedynie mokrych składników. Nie jesteśmy fanami tego rozwiązania, ale gdy czas nagli, a goście lada moment będą u nas, można skorzystać z tej opcji.
Zobacz również: Ciasto czekoladowe z majonezem i malinami.
Jeśli lubisz bardziej zwarte i wilgotne ciasta, wypróbuj przepis na brownie czekoladowe. Piecze się je nieco krócej, dzięki temu jego środek jest bardziej kremowy. Możesz skorzystać z naszego szybkiego przepisu:
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 100 g masła,
- 2 jajka,
- 100 g cukru,
- 50 g mąki,
- szczypta soli,
Przygotowanie:
- Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do ostygnięcia.
- Jajka ubij z cukrem. Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj.
- Wsyp mąkę i sól, delikatnie wymieszaj.
- Przelej do formy (ok. 20x20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20–25 minut w 180°C.
Gdy z każdej strony kuszą Cię te wszystkie słodkie, pyszne wypieki, ale Twoja dieta nie pozwala Ci na jedzenie słodyczy – nic straconego. Spróbuj upiec ciasto czekoladowe, lecz bez dodatku cukru. Możesz go zamienić na ksylitol lub erytrytol. Dobrze sprawdzi się również miód.
Jesteśmy pewni, że nasz przepis na ciasto czekoladowe z pewnością przypadnie Wam do gustu. Składa się z prostych składników, proces przygotowania nie jest skomplikowany, a sam efekt na pewno Was nie zawiedzie. Smacznego!