Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak gotować na parze?

Jak gotować na parze?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Co gotować na parze?
  2. Urządzenia do gotowania na parze
  3. Gotowanie na parze
  4. Podsumowanie

Gotowanie na parze to jeden z najzdrowszych sposobów na przygotowywanie delikatnych potraw, które zachowują wartości odżywcze, witaminy i naturalny smak składników. Dzięki temu dania są smaczniejsze. Jak wygląda proces takiego gotowania? Produkty podgrzewane parą wodną, co pozwala na równomierne i delikatne ugotowanie jedzenia. W naszym dzisiejszym poradniku poznamy metody gotowania na parze oraz dowiemy się, jakie produkty najlepiej przyrządzać w ten sposób.

Co gotować na parze?

Gotowanie na parze daje nam wiele możliwości przygotowania różnorodnych produktów i potraw. Jakie mięsa, warzywa dobrze zniosą ten rodzaj obróbki termicznej i czy warto je przygotować? Sprawdźmy!

  • Warzywa – można powiedzieć, że są stworzone do gotowania na parze, gdyż w ten sposób zachowują swoją naturalną chrupkość, soczystość i kolor. Jakie warzywa gotować na parze? Idealnie nadają się do tego: kalafior, brokuł, marchew, ziemniak, szparagi, brukselka. Można poeksperymentować również ze szpinakiem. Jednak unikajmy gotowania na parze pomidora – nie zniesie on dobrze tej formy obróbki.

Ile gotować kalafiora na parze, a ile brokuł? Zarówno w jednym, jak i drugim przypadku wystarczy około 10-15 minut.

  • Mięso – gotowane na parze zachowuje swoją soczystość i delikatny smak. Warto w ten sposób przygotować mięso drobiowe – kurczaka czy indyka. Schab również zachowa swoje wartości odżywcze. Możemy przygotować także pulpety z cielęciny lub drobiu. Dobrze zachowa się również polędwica, która wyjdzie miękka i pełna soczystych soków.

 Jak długo powinno się gotować mięso na parze? W zależności od jego rodzaju – od 15 do 35 minut.

gotowanie na parze_1

Zobacz: pierś z kurczaka gotowana na parze.

  • Ryby i owoce morza – każdy rodzaj ryby świetnie znosi gotowanie na parze. Ile gotować rybę na parze? Tak naprawdę w ciągu 5-10 minut dostaniemy gotowy, ugotowany filet. Podobnie jest z owocami morza, zwłaszcza krewetkami. W trakcie gotowania wypuszczają one duże ilości soków, co sprawia, że całe danie staje się bardziej aromatyczne.
  • Ryże i kasze – po wcześniejszym ułożeniu ich na specjalnym sitku z bawełnianej ściereczki bądź ponakłuwanego papieru do pieczenia możemy na parze ugotować również sypkie produkty. Jak długo je gotować? Około 30-35 minut.

Urządzenia do gotowania na parze

Na rynku mamy dostępne różne urządzenia, które ułatwiają nam gotowanie na parze. Są to:

  • Garnek do gotowania na parze – ma on wbudowane sitko, które umożliwia umieszczenie potrawy nad parą wodną.

Sprawdź: jak parować warzywa w piekarniku? 

  • Parowar elektryczny – ma on wbudowany mechanizm generujący parę do gotowania potraw.

Zobacz tez: piekarnik parowy czy zwykły – jaki wybrać?

  • Piekarnik parowy - posiada specjalny mechanizm do generowania pary wodnej. Może to być wbudowany zbiornik na wodę lub zewnętrzny system podłączony do piekarnika.

Dowiedz się więcej: urządzenia parowe.

Wybór urządzenia do gotowania na parze zależy od naszych potrzeb oraz budżetu. Jedno jest pewne – w każdym z wymienionych przez nas produktów przygotujemy pysze, soczyste i zdrowe danie.

Gotowanie na parze

Mamy urządzenie do gotowania na parze? Mamy wszystkie produkty? Mamy również chęć do zjedzenia smacznie i zdrowo? Jeśli na wszystkie pytania padło „tak!”, to możemy przystąpić do gotowania! Jak to wygląda krok po kroku?

  • Przygotowanie składników – na początku musimy obrać (jeśli to konieczne), umyć i oczyścić wszystkie produkty, które będziemy gotować. Duże warzywa warto pokroić w nieco mniejsze kawałki, np. marchewkę w słupki, ziemniaki na ćwiartki.
gotowanie na parze_2

Nie zapominajmy o odpowiednim przyprawieniu naszych produktów. Aby nadać aromatu całej potrawy, możemy również dodać trochę ziół do wody.

  • Przygotowania urządzenia - wlewamy odpowiednią ilość wody do garnka lub parowaru. Pamiętajmy, aby woda nie dotykała sitka, na którym ułożymy nasze produkty. Następnie doprowadzamy wodę do wrzenia.
  • Układanie składników – produkty gotowane na parze nie powinny się ze sobą stykać. Musimy również wiedzieć, że na poszczególnych piętrach gotujemy różne składniki: na dole umieszczamy te twardsze, wymagające dłuższej obróbki parą, a na górze te, których ugotowanie zajmuje mniej czasu.
  • Kontrola czasu gotowania – produkty większe i twardsze muszą być gotowane dłużej, warzywa zaś zazwyczaj spędzają na parze mniej czasu. W trakcie warto co jakiś czas sprawdzić stopień ugotowania naszych produktów.
  • Przełożenie składników na talerze – gdy nasze warzywa i mięso są już miękkie, możemy przełożyć je na talerze i zacząć delektować się pysznym, zdrowym posiłkiem!

Podsumowanie

Gotowanie na parze to prosty sposób przygotowywania zdrowych i smacznych potraw. Możemy eksperymentować z różnymi składnikami i przyprawami, aby odkryć nowe, unikalne smaki gotowanych w ten sposób dań.