Jak gotować na parze?
Gotowanie na parze to jeden z najzdrowszych sposobów na przygotowywanie delikatnych potraw, które zachowują wartości odżywcze, witaminy i naturalny smak składników. Dzięki temu dania są smaczniejsze. Jak wygląda proces takiego gotowania? Produkty podgrzewane parą wodną, co pozwala na równomierne i delikatne ugotowanie jedzenia. W naszym dzisiejszym poradniku poznamy metody gotowania na parze oraz dowiemy się, jakie produkty najlepiej przyrządzać w ten sposób.
Co gotować na parze?
Gotowanie na parze daje nam wiele możliwości przygotowania różnorodnych produktów i potraw. Jakie mięsa, warzywa dobrze zniosą ten rodzaj obróbki termicznej i czy warto je przygotować? Sprawdźmy!
- Warzywa – można powiedzieć, że są stworzone do gotowania na parze, gdyż w ten sposób zachowują swoją naturalną chrupkość, soczystość i kolor. Jakie warzywa gotować na parze? Idealnie nadają się do tego: kalafior, brokuł, marchew, ziemniak, szparagi, brukselka. Można poeksperymentować również ze szpinakiem. Jednak unikajmy gotowania na parze pomidora – nie zniesie on dobrze tej formy obróbki.
Ile gotować kalafiora na parze, a ile brokuł? Zarówno w jednym, jak i drugim przypadku wystarczy około 10-15 minut.
- Mięso – gotowane na parze zachowuje swoją soczystość i delikatny smak. Warto w ten sposób przygotować mięso drobiowe – kurczaka czy indyka. Schab również zachowa swoje wartości odżywcze. Możemy przygotować także pulpety z cielęciny lub drobiu. Dobrze zachowa się również polędwica, która wyjdzie miękka i pełna soczystych soków.
Jak długo powinno się gotować mięso na parze? W zależności od jego rodzaju – od 15 do 35 minut.
Zobacz: pierś z kurczaka gotowana na parze.
- Ryby i owoce morza – każdy rodzaj ryby świetnie znosi gotowanie na parze. Ile gotować rybę na parze? Tak naprawdę w ciągu 5-10 minut dostaniemy gotowy, ugotowany filet. Podobnie jest z owocami morza, zwłaszcza krewetkami. W trakcie gotowania wypuszczają one duże ilości soków, co sprawia, że całe danie staje się bardziej aromatyczne.
- Ryże i kasze – po wcześniejszym ułożeniu ich na specjalnym sitku z bawełnianej ściereczki bądź ponakłuwanego papieru do pieczenia możemy na parze ugotować również sypkie produkty. Jak długo je gotować? Około 30-35 minut.
Urządzenia do gotowania na parze
Na rynku mamy dostępne różne urządzenia, które ułatwiają nam gotowanie na parze. Są to:
- Garnek do gotowania na parze – ma on wbudowane sitko, które umożliwia umieszczenie potrawy nad parą wodną.
Sprawdź: jak parować warzywa w piekarniku?
- Parowar elektryczny – ma on wbudowany mechanizm generujący parę do gotowania potraw.
Zobacz tez: piekarnik parowy czy zwykły – jaki wybrać?
- Piekarnik parowy - posiada specjalny mechanizm do generowania pary wodnej. Może to być wbudowany zbiornik na wodę lub zewnętrzny system podłączony do piekarnika.
Dowiedz się więcej: urządzenia parowe.
Wybór urządzenia do gotowania na parze zależy od naszych potrzeb oraz budżetu. Jedno jest pewne – w każdym z wymienionych przez nas produktów przygotujemy pysze, soczyste i zdrowe danie.
Gotowanie na parze
Mamy urządzenie do gotowania na parze? Mamy wszystkie produkty? Mamy również chęć do zjedzenia smacznie i zdrowo? Jeśli na wszystkie pytania padło „tak!”, to możemy przystąpić do gotowania! Jak to wygląda krok po kroku?
- Przygotowanie składników – na początku musimy obrać (jeśli to konieczne), umyć i oczyścić wszystkie produkty, które będziemy gotować. Duże warzywa warto pokroić w nieco mniejsze kawałki, np. marchewkę w słupki, ziemniaki na ćwiartki.
Nie zapominajmy o odpowiednim przyprawieniu naszych produktów. Aby nadać aromatu całej potrawy, możemy również dodać trochę ziół do wody.
- Przygotowania urządzenia - wlewamy odpowiednią ilość wody do garnka lub parowaru. Pamiętajmy, aby woda nie dotykała sitka, na którym ułożymy nasze produkty. Następnie doprowadzamy wodę do wrzenia.
- Układanie składników – produkty gotowane na parze nie powinny się ze sobą stykać. Musimy również wiedzieć, że na poszczególnych piętrach gotujemy różne składniki: na dole umieszczamy te twardsze, wymagające dłuższej obróbki parą, a na górze te, których ugotowanie zajmuje mniej czasu.
- Kontrola czasu gotowania – produkty większe i twardsze muszą być gotowane dłużej, warzywa zaś zazwyczaj spędzają na parze mniej czasu. W trakcie warto co jakiś czas sprawdzić stopień ugotowania naszych produktów.
- Przełożenie składników na talerze – gdy nasze warzywa i mięso są już miękkie, możemy przełożyć je na talerze i zacząć delektować się pysznym, zdrowym posiłkiem!
Podsumowanie
Gotowanie na parze to prosty sposób przygotowywania zdrowych i smacznych potraw. Możemy eksperymentować z różnymi składnikami i przyprawami, aby odkryć nowe, unikalne smaki gotowanych w ten sposób dań.