Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak przygotować domowy sos waniliowy?

Jak przygotować domowy sos waniliowy?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Składniki: - 6 żółtek z dużych jaj - 200 ml mleka min. 2,0 % - 300 ml śmietany kremówki 36% - 5 łyżek cukru z wanilią Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą pianę. Mleko i śmietankę podgrzewamy w rondelku. Stopniowo, bardzo powoli dodajemy żółtka z cukrem, mieszając energicznie rózgą kuchenną. Podgrzewamy jeszcze chwilę, ale nie doprowadzamy do wrzenia! Sos będzie się wydawał bardzo rzadki, natomiast po przestygnięciu lekko zgęstnieje. Smacznego :]