


Piersi kurczaka gotowane na parze są świetnym wyborem dla tych, którzy szukają zdrowej i niskokalorycznej metody przygotowania mięsa. Dzięki gotowaniu na parze mięso zachowuje swoją soczystość i delikatność, a aromaty dodane do pary przenikają we wnętrze kurczaka, nadając mu wyjątkowy smak. Oto prosty przepis na soczyste piersi kurczaka na parze.
Piesi z kurczaka oczyść, przekrój na pół w połowie wysokości. Czosnek posiekaj drobno. Suszone pomidory drobno pokrój.
W misce zrób marynatę – wymieszaj: posiekane zioła, suszoną paprykę, czosnek, suszone pomidory oliwę oraz sól. Do marynaty dodaj kawałki kurczaka, całość wymieszaj odstaw na ok. 30 minut. Szparagi umyj i usuń zdrewniałe końcówki.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej kawałki zamarynowanego kurczaka.
Piecz z użyciem programu Steam Plus, w temperaturze 120 stopni przez około 20–25 minut. Na ostatnie 12 minut pieczenia dodaj na blaszkę szparagi.
Jak przygotować dip do kurczaka na parze? Do miski przełóż jogurt grecki, dodaj pokruszoną fetę, miętę, wymieszaj do połączenia składników, dopraw solą.
Pierś z kurczaka na parze podawaj ze szparagami oraz dipem jogurtowym.