Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Aromatyczne piersi kurczaka na parze

Aromatyczne piersi kurczaka na parze
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Piersi kurczaka gotowane na parze są świetnym wyborem dla tych, którzy szukają zdrowej i niskokalorycznej metody przygotowania mięsa. Dzięki gotowaniu na parze mięso zachowuje swoją soczystość i delikatność, a aromaty dodane do pary przenikają we wnętrze kurczaka, nadając mu wyjątkowy smak. Oto prosty przepis na soczyste piersi kurczaka na parze.

Składniki

2 szt. - podwójnej piersi z kurczaka
5 szt. - suszonych pomidorów w oleju
2 ząbki - czosnku
2 łyżeczki - słodkiej papryki
3 łyżeczki - posiekanych ziół
3 łyżki - oliwy z oliwek
- sól do smaku
0,5 pęczka - szparagów
Dip:
100 ml - jogurtu greckiego
50 g - fety
- świeża mięta
- sól do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
606 kcal
Tłuszcz
34.9 g
Węglowodany
20.7 g
Błonnik
55 g
Białko
6.3 g
Sól
3.3 g

Opis wykonania

Krok 1

Piesi z kurczaka oczyść, przekrój na pół w połowie wysokości. Czosnek posiekaj drobno. Suszone pomidory drobno pokrój.

W misce zrób marynatę – wymieszaj: posiekane zioła, suszoną paprykę, czosnek, suszone pomidory oliwę oraz sól. Do marynaty dodaj kawałki kurczaka, całość wymieszaj odstaw na ok. 30 minut. Szparagi umyj i usuń zdrewniałe końcówki.

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej kawałki zamarynowanego kurczaka.

Krok 2

Piecz z użyciem programu Steam Plus, w temperaturze 120 stopni przez około 20–25 minut. Na ostatnie 12 minut pieczenia dodaj na blaszkę szparagi.

Jak przygotować dip do kurczaka na parze? Do miski przełóż jogurt grecki, dodaj pokruszoną fetę, miętę, wymieszaj do połączenia składników, dopraw solą.

Pierś z kurczaka na parze podawaj ze szparagami oraz dipem jogurtowym.

Porada

Pieczenie z dodatkiem pary to gwarancja pełni smaku! Para i ciepło mają wyjątkowy wpływ na pieczone potrawy. Wypróbuj piekarnik ParaPlus marki Bosch i poczuj różnicę!



Bosh Logo
Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Natalia Kowalska
Moja zmiana na lepsze zaczyna się od piersi gotowanej na parze 👍
MiszelPiszel
Funkcja pieczenia na parze, to najlepszy wybór!