Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
W upalne dni nic nie sprawdzi się lepiej niż lody, dlatego dziś w Akademii Smaku prezentuję bardzo proste w wykonaniu, szybkie, tanie i zdrowe – domowe lody na patyku w wersji FIT. Idealny deser na zimno!

Składniki

200 ml wody
250 ml mleka kokosowego
1 łyżka masła orzechowego
1 banan
1 dojrzałe mango
10-12 truskawek
1 łyżka miodu
1 cytryna
Listki świeżej mięty

Opis wykonania

Aby stworzyć takie lody, możesz zamrozić dosłownie wszystko. Do wyboru np. lody ze zmiksowanych owoców, orzeźwiające lody z lemoniady, a jeśli wolisz lody mleczne, to wystarczy, że połączysz swoje ulubione owoce czy dodatki z jogurtem czy mlekiem roślinnym.

Opis przygotowania:

Lody z mango i truskawek

Fit lody na patyku - zdjęcie 1

  1. Umyte i odszypułkowane truskawki zmiksuj przy pomocy blendera na gładki mus.

  2. Mango obierz, pokrój na mniejsze kawałki i także zmiksuj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

  3. Aby uzyskać dwuwarstwowy deser, wlej ostrożnie jedną warstwę do kubeczka, np. żółtą z mango, a następnie warstwę czerwoną z truskawek.

  4. Do lodów delikatnie włóż patyczki. Lody umieść w zamrażarce, najlepiej na całą noc.
     

Orzeźwiające lody o smaku lemoniady

Fit lody na patyku - zdjęcie 2

  1. Cytrynę przekrój na pół.

  2. Z jednej części wyciśnij sok, natomiast drugą część pokrój w plasterki.

  3. Składniki umieść w szklance, następnie zalej je przegotowaną letnią wodą i dodaj miód. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  4. Na koniec dodaj jeszcze posiekane listki mięty.

  5. Lemoniadę wlej do pojemniczków na lody, włóż patyczki i całość umieść w zamrażarce na kilka godzin.
     

Lody bananowe z mlekiem kokosowym i masłem orzechowym

Fit lody na patyku - zdjęcie 3

  1. Banana obierz i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki mus.

  2. Dodaj mleko kokosowe i ponownie zmiksuj. Na koniec dodaj łyżkę masła orzechowego i delikatnie wymieszaj, tak by powstały nieregularne wzory.

  3. Do foremek wlej porcję przygotowanego koktajlu mleczno-bananowego, wstaw patyczki i umieść w zamrażarce na kilka godzin.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy