Jak mrozić grzyby?
- Dlaczego warto wiedzieć, jak mrozić grzyby leśne?
- Jak mrozić surowe grzyby? Podstawowe zasady
- Jak długo można mrozić grzyby? Jak wykorzystać mrożone grzyby?
Sezon na grzyby trwa zbyt krótko, tak powie chyba każdy grzybiarz. Czy można zatrzymać ich smak na zimę? Przeczytaj, jak mrozić grzyby, by móc cieszyć się nimi także poza sezonem. W jaki sposób mrozić grzyby i jak długo można je przechowywać? Dowiedz się z naszego poradnika!
Dlaczego warto wiedzieć, jak mrozić grzyby leśne?
Zanim dowiesz się, w jaki sposób mrozić grzyby, poznaj liczne zalety tego rozwiązania.
1. Po bardzo obfitym sezonie i ususzeniu bądź zamarynowaniu grzybów może pozostać wiele kozaków czy prawdziwków. Zamiast je wyrzucać, warto zamrozić nadprogramowe grzyby – w dowolnej ilości.
2. Grzyby stanowią cenny składnik wielu potraw, a ich mrożoną wersję możesz wykorzystać w sezonie zimowym; świetnie sprawdzą się m.in. jako farsz do wigilijnych uszek.
Świąteczne przepisy: uszka z grzybami. Wypróbuj!
3. Mrożone grzyby leśne są niemal od razu gotowe do wykorzystania – w zupach, sosach lub sałatkach. Nie trzeba ich oczyszczać czy kroić, więc w ten sposób zaoszczędzisz dużo czasu.
4. Po wyjęciu z lodówki grzyby nie tracą walorów smakowych czy odżywczych. Nie musisz obawiać się o ich zepsucie. Nie będą też gorzkie, pod warunkiem że zostaną odpowiednio zamrożone.
Jak mrozić surowe grzyby? Podstawowe zasady
Jak przygotować grzyby do mrożenia? Jak mrozić grzyby: surowe czy gotowane? Niestety nie wszystkie surowe grzyby nadają się do mrożenia. Doskonałym przykładem są tutaj kurki, które ze względu na dużą zawartość wody po zamrożeniu zmienią swoją konsystencję. Podobnie z borowikami czy rydzami, które poddane mrożeniu zgorzknieją, a odmrożone będą rozmiękczone i mokre. Aby zachować unikalny smak i wartości odżywcze grzybów możesz natomiast:
- wykonać blanszowanie parowe;
- przesmażyć grzyby na odrobinie oleju bądź masła;
- ugotować kurki, borowiki czy rydze.
Dowiedz się więcej: Jak i ile gotować grzyby? O tym musisz pamiętać
Dzięki tym sposobom utrwalisz ich smak i konsystencję. Potrzebujesz innych rad odnośnie do tego, jak mrozić świeże grzyby? Zapoznaj się z naszymi wskazówkami, jak przygotować grzyby do mrożenia.
- Nie mocz grzybów przed włożeniem do zamrażalnika. Koniecznie oczyść je starannie z drobinek ziemi, ale nie obieraj ze skórki. Uwaga: wyjątkiem są tu kurki. Pozbycie się skórki pogorszyłoby smak grzybów i usunęło cenne składniki odżywcze, a konsystencja kurek stałaby się gumowata.
- Pokrój większe okazy – będą poręczniejsze i szybciej się zamrożą.
- Ułóż grzyby na tacce, a w kolejnym kroku poprzekładaj je do szczelnych, foliowych woreczków do zamrażania. Nie zapomnij ich podpisać – umieść tam informację o gatunku grzybów, dacie zamrożenia oraz – opcjonalnie – o ich ilości.
Jak długo można mrozić grzyby? Jak wykorzystać mrożone grzyby?
Mrożone grzyby – jak długo można przechowywać te dary lasu? Odpowiedź brzmi: grzyby można przechowywać w zamrażarce nawet do 6 miesięcy. Jeśli wcześniej grzyby zostaną ugotowane, ich trwałość zostaje przedłużona aż do roku.
Poznaj najlepsze metody mrożenia produktów! Mrożenie żywności – w czym i jak długo można mrozić?
Zanim zdecydujesz, jak przyrządzić mrożone grzyby, musisz je rozmrozić. Najlepszym sposobem będzie umieszczenie ich na kilka godzin w chłodziarce lub w misce wypełnionej zimną wodą. Potem pewnie w Twojej głowie pojawi się pytanie, jak wykorzystać mrożone grzyby. Możliwości są niemal niezliczone, ale w tym artykule zaprezentujemy Ci trzy z nich. Będą to: zupa grzybowa, risotto z grzybami, a także paszteciki z grzybami.
- Zupę grzybową podaje się zwykle w trakcie Wigilii. Jest ona przygotowywana z prawdziwków i podgrzybków. W skrócie zupę grzybową wykonasz następująco: po namaczaniu grzybów w wodzie gotuje się je w wywarze warzywnym i ewentualnie zabiela śmietaną. Wykorzystanie mrożonych wersji grzybów skraca czas przygotowania potrawy.
- Risotto z grzybami – do tej potrawy warto użyć mrożonych pieczarek. Ryż, bulion, wino oraz masło to pozostałe składniki aromatycznego dania. Z risottem doskonale współgra starty parmezan.
- Paszteciki z grzybami można podawać jako przystawkę, danie główne lub smakowity wkład do zupy; często ich głównym składnikiem są borowiki i pieczarki – także mrożone.
Mamy nadzieję, że teraz dostrzegasz ogromny potencjał mrożonych grzybów. To doskonała metoda na przechowanie apetycznych darów lasu bez utraty smaku i innych właściwości. Pamiętaj, że możesz spożytkować je nawet rok po zamrożeniu. Smacznego!