Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Tradycyjna polska zupa podawana podczas wigilii. Jest niezwykle aromatyczna i pełna smaku. Przygotowuje się ją z suszonych grzybów - głównie prawdziwków i podgrzybków. Zupa grzybowa znalazła się wśród wigilijnych...

Czytaj więcej
Zupa grzybowa
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Tradycyjna polska zupa podawana podczas wigilii. Jest niezwykle aromatyczna i pełna smaku. Przygotowuje się ją z suszonych grzybów - głównie prawdziwków i podgrzybków. Zupa grzybowa znalazła się wśród wigilijnych dań ze względu na wierzenia, że grzyby mają magiczną moc. Wyrastają one z ziemi bez ingerencji człowieka, co było nie do pomyślenia. Dla wielu grzyby były uznawane również za łączników pomiędzy ziemią a zaświatami. 

Jak zrobić zupę grzybową?

Przed ugotowaniem zupy grzyby należy namoczyć przez noc. Woda przeznaczona do zalania grzybów powinna być ciepła. Moczenie powinno trwać minimum 4-6 godzin. Następnie, podobnie jak w przypadku innych zup, gotuje się je w wywarze warzywnym. Do wywaru dodaje się również wodę z moczenia grzybów. Po zakończeniu gotowania podaje się czystą zupę lub zabiela się ją mlekiem lub śmietaną.  Klasycznie zupę grzybową podaje się z łazankami lub lanymi kluskami. W niektórych regionach Polski dodatkiem do wigilijnej zupy grzybowej są również ziemniaki lub grzanki.

Co zamiast suszonych grzybów?

W przypadku braku suszonych grzybów, wigilijną zupę grzybową można przygotować z mrożonych prawdziwków. Osoby, które nie przepadają za intensywnym smakiem i aromatem grzybów, mogą w całości zastąpić je pieczarkami. Wykorzystanie mrożonych lub świeżych grzybów skraca czas przygotowania zupy eliminując czas potrzebny na ich moczenie.